Keresés ebben a blogban

25.2.09

Akupresszúra.

Akupresszúra.



Tisztelt Olvasó ' Ez a téma nagyon közel áll hozzám,mint a masszázs,talpmasszázs.Elfogúlt vagyok,mert ezeket az alternativ módszereket alkalmazom nagyon jó eredménnyel.Ajánlom mindenkinek aki megtanulja.De jó ha elvégezz egy tanfolyamot és megbeszéli az orvosával.Több mint húsz évvel ezelőtt én is megmosolyogtam,de az eredmények ,azt mutatják,hogy érdemes alkalmazni.Most hiába mondom a magamét,győződjön meg.Pár évvel ezelőtt megpróbáltam egy tanfolyamot szervezni,de nem sikerült,mert alig volt jelentkező. Kürti Gábor budapesti természetgyógyász sajnálja,hogy nem tudott eljönni.Ha érdekli olvassa el ezt a cikket is. Jó olvasást kivánok '

AKUPRESSZÚRA

Az akupresszúra tudománya az emberi test, és az emberi testen belül áramló természetes energia összefüggésein alapul. Valódi tudomány, amelyben semmi természetfeletti, vagy varázslatos dolog nincsen.

A napjainkban is alkalmazott orvostudomány része, egyszerű "eszköztárat" használ, gyakorlatához elég egy ember és a kezén lévő hüvelyk ujja, amellyel nyomást (presszúra) gyakorol a megfelelő akupresszúrás pontokra, ezáltal ingerli a megfelelő mirigyeket.

Hogyan hat a módszer?
Alapja azon elképzelés, amely szerint az emberi testben 14 képzeletbeli meridián található. Ezek mentén áramlik az energia. A betegségek a nem működő, zavart energiaáramlásból erednek, ezért a gyógyulást az energia akadálytalan áramlásának helyreállítása hozza meg.

Az energia bárhol elakadhat, a hiba nem feltétlen a tüneteket mutató szervhez kapcsolt meridián mentén jön létre, hanem bárhol, az egy teljes testet átjáró energia hálózatban. A megfelelő pontokra gyakorolt nyomással a "dugulás" megszüntethető.

A módszer kulcspontja a helyes diagnózis felállítása, komoly gyakorlat és szakmai ismeret kell ahhoz, hogy a tünetek alapján a zavar pontos helyét meghatározzák. A test energiatérképének felvétele gyakran segíti a helyes diagnózis felállítását. Nem csupán gyógyításra, de az igénybevett szervezet "karbantartására" is igen kiváló módszer. (Yahoo News-Traditional Medicine)


Akupresszúra

A fülkagyló alapveto pontjai




Hagyan keletkezett az akupresszúra?
„Gyógyszertári” (endokrin) pont
A vegetatív idegrendszer pontja
Az agy pontja
A szív és a tüdő pontja
A gyomor és a bélrendszer pontja
Derék pontja, nyak pontja
Szexuális pont
A látásért felelős pont
Stresszoldó pont
Stresszoldó „garnitúra”
Milyen gyakran kell elvégezni a masszírozást?
Lehet-e ártani?
A kombinációs lehetőségei
Van-e ellenjavallat?


A füll gyógyitó masszirozánák technikája
F Üljön vagy feküdjön kényelmesen.
F Helyezze jobb kezének mutatóujját a jobb füle megfelelő pontjára, bal mutatóujját pedig a bal füle pontjára.
F Kilégzéskor gyakoroljon nyomást a pontokra enyhe fájdalomérzetig. A nyomást ily módon ismételje 30–szor.
F Masszírozás után pihenjen 10–15 percig.
A légzés a szokásos ritmusban történik. Minden kilégzésnél a mutatóujjukkal, egyidejűleg mindkét fülkagylón, nyomja meg a feltüntetett pontot. A nyomás erőssége olyan legyen, hogy Ön könnyű, „kellemes” fájdalomérzetet váltson ki. Belégzéskor nem kell nyomást gyakorolni a pontokra.
Egyszóval, kilégzés – nyomás, belégzés – engedje fel az ujjait. Ezt ismételje meg 30-szor egymás után. Amennyiben a masszírozás alatt több pontot kíván használni, akkor minden pontot külön-külön, egymás után 30-szor nyomjon meg.
Utan szükség van 15-20 perces pihenőre. Aludni lehet, de olvasni, beszélgetni, tv-t nézni nem ajánlatos. Ugyanis ez a „gyógyító” változások ideje.

Hagyan keletkezett az akupresszúra?

Létezik egy legenda, miszerint sok-sok évvel ezelőtt egy kínai parasztembert állandó fejfájások kínoztak és egy alkalommal szántogatás közben az ekét véletlenül elejtette és az a nagy lábujját megütötte. A lábujjában érzett fájdalom nem sokáig tartott, de láss csodát, ezzel a fájdalommal együtt megszűnt a fejfájása is! Mikor másnap a fejfájás újra jelentkezett, már szánt szándékkal ejtette az ekét a nagy lábujjára és a fájdalom újra megszűnt. Ezek után a faluban mindenki úgy csillapította a fejfájását, hogy valamit a nagylábujjára ejtett. Így kezdődött a gyógyító pontokról szóló tanítás és mint utóbb kiderült, ezek a pontok a fülkagylón is megtalálhatók.
Az Ázsiai országokban úgy csillapították a fájdalmat, hogy a fül bizonyos részeit bemetszették. Poul Nogier francia orvos ázsiai kivándorlókkal dolgozva, felfigyelt ezekre a bemetszésekre és rendszerbe foglalta azokat. Így 1957-ben Európában megjelent az első aurikuloterápiás atlasz.
Ezen módszert Erich Buss doktor fejlesztette tovább. Miután hatékonyságát kardiológiai, endokrinológiai és más osztályokon végzett eredmények támasztották alá, szerzői jogként bejegyzésre került. Megtanítva ennek használatára minden érdeklődőt, Buss doktorral együtt városról-városra járva 1980-1990-ig mintegy 30.000 pácienst sikerült megtanítani e módszer használatára.
Kis türelem és kitartás után Ön is elsajátíthatja ezt az egyszerű, de hatékony önkezelési módot.

„Gyógyszertári” (endokrin, gyulladáscsökkentő) pont

Minden emberi szervezet képes előállítani a számára szükséges gyógyszert. Amikor megbetegszünk, a belső „gyógyszertárunk” olyan anyagokat állít elő, amire a szervezetünknek a gyógyuláshoz szüksége van és elküldi azokat a megfelelő helyre. Ezt önszabályozásnak nevezzük. Amikor ez a szerkezet óramű pontossággal működik, akkor semmilyen külső segítségre nincs szükség, de amikor ebbe az önszabályozási mechanizmusba hiba csúszik, akkor külsőleg bevitt gyógyszereket kell igénybe venni. Sok estben azonban nem szintetikus gyógyszerekre, csak ennek a mechanizmusnak a serkentésére van szükség és az elért eredmény ugyanaz lesz. Ezt a laboratóriumot a szervezetünkben az endokrin szervek – a hipofízis, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a prosztata – képviselik. Ők a felelősek a szervezetünk számára szükséges gyógyszerek előállításáért.
A fülkagylón található pontok egyikének masszírozásával ez a folyamat normalizálódik. Ezért neveztük el - „gyógyszertári” pontnak. Ahogy ez a rajzon is látszik, ez a pont a fül elülső részén, a külső hallójárat előtt, az úgynevezett fülcsapban helyezkedik el.
Ennek a pontnak a masszírozása minden betegségben indokolt, mivel gyulladáscsökkentő, antiallergikus és anyagcsere szabályzó tulajdonságokkal bír.

A vegetatív idegrendszer pontja

Az agykéregből minden szervünk felé az idegszálak sokasága ágazódik. Ez a belső csatornákon, úgymond „interneten”, a vegetatív idegrendszeren keresztül halad át. A latin szóból fordított „vegetatív” – „növényi eredetű”-t jelent.
Ha Ön egy falevelet a napsugarakkal átvilágít, láthatóvá válnak benne, mint a pókháló, bizonyos erek. Így van ez a mi szervezetünkben is. Pókhálószerűen szövi át testünket a perifériás vegetatív idegrendszer.
Ezért a megbetegedésnek nem az anyagcserezavar, a megfázás vagy valamilyen vírus az okozója, hanem az önszabályozás mechanizmusában történő hiba, amit a vegetatív idegrendszer irányít. Mivel ez a rendszer a felelős a megbetegedéseinkért, így a gyógyulásunkért is, amire, mint a pókháló szálain keresztül, a megfelelő pont masszírozásával tudunk hatni. Hogy hol található ez a pont, az ábrázolásból bizonyára kiderül. A masszírozás pedig ugyanúgy történik, mint a többi pontnál.
Ennek a pontnak a masszírozásával megszüntethető az erek, a hörgők, a bélrendszer, az epe- és húgyvezetékek, a méh görcsös összehúzódásai. Ezt a pontot ezerféle megbetegedésben használhatja, de főleg az érfalak izomtónusának rendellenességénél, magas és alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, székrekedés, asztma, vesekövesség, klimax esetében.
A pontra való ráhatás a koszorúserek sima izomzatának az ellazulásához vezet és így gyógyító hatású lehet a szívszorulás, ritmuszavar, infarktusos állapotokban.
Az érfalak sima izomzatának az ellazításával a vérnyomás is csökken. A hatás azonban nem az egy-kétszeri alkalommal, hanem három-négy héten át végzett rendszeres masszírozás után figyelhető meg.
A pont masszírozásával nem csak ellazítjuk, hanem normalizáljuk az érfalak összehúzódási készségét, ezért használható magas és alacsony vérnyomás, valamint visszértágulat esetében is.
Az asztma – a hörgők sima izomzatának görcsös össze-húzódása. A görcshajlam csökkentése a vegetatív idegrendszeren keresztül azt eredményezi, hogy a rohamok enyhébb lefolyásúak lesznek, könnyebb esetekben akár meg is szűnhetnek.
Vesekövesség esetében, amikor nem is a kő, hanem csak egy kis homok távozik a húgyvezetéken keresztül, annak görcsös összehúzódását eredményezi és olyan fájdalommal jár, amitől a plafonra lehetne mászni.
Vagy volt-e olyan, hogy egy kenyérmorzsa csúszott félre a torkában? Az ilyenkor jelentkező erős köhögés arról tanúskodik, hogy egy picinyke morzsa is a gége görcsös összehúzódását eredményezheti.
Ugyanezek a folyamatok játszódnak le a húgyvezetékekben a homok, vagy kő ürülésekor és ha a görcsös összehúzódást csökkenteni tudja, akkor az ürítés nem jár akkora fájdalommal.
A vegetatív idegrendszeri ponttal normalizálható az epehólyag munkája, megelőzhető a pangás, majd az epekő kialakulása, de gyorsíthatók az epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás gyógyulásának folyamatai is.
A bélgyulladás szintén az izomtónus rendellenes működését eredményezi, csak ez esetben a vastagbélben. Ilyenkor is számíthatunk ennek a pontnak a jótékony hatására.
A vegetatív idegrendszeri pont használható sürgősségi esetekben is. Ha tanúi annak, hogy valaki a szívéhez kap, elveszíti az eszméletét, valamilyen rohama lesz, úgy bátran kezdjék el masszírozni mutatóujjaikkal a vegetatív idegrendszer pontot, mindkét fülkagylón. Fontos tudni, hogy a masszírozásnak nincsenek ellenjavallatai. Ezért, ha nincs is szakirányú képesítésük, aminek a segítségével megállapítható lenne, hogy az illető miért vesztette el az eszméletét, vagy egyáltalán eszméletvesztés-e, amit észleltek, vagy epilepsziás roham cukorbetegeknél kóma, nem tudnak ártani, de segíteni annál inkább. A bajbajutott légzésére figyeljenek, de ha az nem észlelhető, úgy a masszírozást a saját légzésük ritmusában végezzék. Néha két perces masszírozás is elegendő, hogy az akut rohamot megállítsa.

Az agy pontja

Az akupresszúra általában a pszichoszomatikus rendellenességek esetében javallott. Ezek közé azon testi „nyavalyáink" tartoznak, amelyek kialakulása az agykéreghez kapcsolódik és a gyógyulás érdekében az agy pontját is masszíroznunk kell. Az agykéreg a szabályozója minden folyamatnak, ami a szervezetben történik. Ebből következik, hogy ezt a pontot ne csak akkor használjuk, ha fejfájásunk van, de minden más esetben is. Masszírozásával a pszichés egyensúlyt állítjuk be és megszűnik az ingerlékenység, a depresszió, javul a közérzetünk és az emlékezőkészségünk, normalizálódik az alvás, megszűnik a fejfájás. Ennek a pontnak a masszírozásával a szervezet megerősíti az önszabályzó mechanizmust és a továbbiakban az egészség fenntartásának érdekében nem lesz szükség az Önök segítségére.
Ez a pont használható a pszichés betegségek esetében is. Távol áll tőlem az a könnyelmű kijelentés, hogy csak ennek a pontnak a használata megszünteti a komoly pszichés betegségeket, de lefolyásukban viszont enyhítheti őket. Például, az egyik skizofrén páciensem, akinél a betegség klasszikus lefolyású volt, vagyis állandóan őt becsmérlő, haragos hangokat (hallucinációkat) hallott és ezek a hangok parancsoltak neki ostoba dolgokat és félt nem megfogadni a „tanácsaikat”, öt kezelés után, amikor is ezt a pontot masszíroztuk, a hangok már nem voltak annyira parancsolóak és Ő nem félt tőlük. Azok a kényszergondolatok, amik naponta jelentkeztek és öngyilkosságra késztették, szintén elmaradtak.
Az agykéreg pontjának a masszírozása képes megszüntetni a fejfájást és minden más jellegű fájdalmat. Például, a fülkagylón vannak olyan pontok, amiket fogfájás esetén kell használni. A fogászati részlegekben végzett tapasztalataim azt mutatják, hogy az agy pontját masszírozva nem csak a fogfájás szűnik meg, de a félelem is, amit a fúrógép működésének hallatán érez az ember.
A fogorvosokkal végzett közös munka során én először megmasszíroztam a fülkagylón lévő pontokat, majd a páciens átült a fogorvosi székbe. Azonban érdekes dolog történt. Az általam végzett „érzéstelenítés” hatására a fájdalmas fog diagnosztizálása nehézségekbe ütközött, mivel az nem reagált a kopogtatásokra és más ingerekre. Ezért változtattunk a munka stílusán. Először a páciens a fogorvoshoz ment, hogy az a diagnosztikai vizsgálatot elvégezze, majd hozzám „érzéstelenítés” céljából és újra vissza a fogorvosi székbe. A fúró hangjára pedig úgy reagáltak, mint egy elektromos fogkefére.
„Édesanyámnál használtam a pontot, amikor fájt a szíve és a fájdalom megszűnt. Aznap magamnak is elvégeztem a masszírozást és nagyon könnyen elaludtam, pedig aznap egy horror filmet néztem lefekvés előtt.” N.N.
„ Az egész munkanap folyamán, a fülkagylón lévő pontoknak köszönhetően sikerült visszatartani a negatív érzelmi kitöréseket. A munkabírásom, napi hét órai alvás után lényegesen nőtt, pedig korábban fáradtabban ébredtem, mint amikor lefeküdtem” I. A., 39 éves igazgató.
Ez a három pont – a „gyógyszertári” pont, ami az idegrendszerre és az agyra gyakorol hatást, a legfontosabbak közé tartozik a fülkagylón lévő pontok sorában. Csak ennek a pontoknak a masszírozásával sok kellemetlen érzéstől és problémától megszabadulhat, mivel a folyamatok szabályozása nem az egyes szervekben, hanem a szervezet egészében történik.
A sorrend – először 30 nyomás (minden kilégzésnél egyszer nyomni, könnyű, kellemes fájdalomérzetig) az endokrin, azt követően a vegetatív idegrendszer, majd az agy pontjaira.

A szív és a tüdő pontja

A fülkagyló legmélyebb pontján helyezkedik el. Annak érdekében, hogy megtaláljuk ezt a pontot, mutatóujjunkkal keressük meg a külső hallójáratot, majd csúsztassuk el az ujjunkat 1 cm-rel a tarkó irányába. Erre a pontra is, ugyanúgy, mint a többire a mutatóujjunkkal kell nyomást gyakorolni.
Tulajdonképpen nem is egy, hanem két pontról van itt szó, de annyira közel vannak egymáshoz, hogy a ujjunk egyszerre mindkettőre nyomást gyakorol. A szív és tüdő a szervezetben is egymás közelében található épp ezért a pontok sem lehetnek távol egymástól. A két pont egyidejű masszírozása, mint korábban már említettem, semmilyen ártalommal nem jár. Ha a szív pontját válasszuk ki célul és véletlenül a tüdő pontját is érintjük, az nem fog reagálni, viszont, ha ott is van egy kis probléma, akkor a masszírozás a tüdőre is jó hatással lesz.
Ezt a pontot szívszorulás infarktus, szívritmus zavar, érrendszeri izomtónus rendellenesség a szív fejlődési rendellenessége, magas vérnyomás, hörghurut, tüdő gyulladás, asztma esetében használja.
Van ennek a pontnak még egy jó tulajdonsága. Rendszeres masszírozásával le lehet szokni a dohányzásról. Az agykéreg pontjára hatva pedig, a pszichológiai függőséget tudják megszüntetni. A tüdő pontjának a masszírozása a légcső és a hörgők nyálkahártyájának érzékenységét fokozva a cigaretta füstje iránt fizikai undort produkálva. Annak, aki le akar szokni a dohányzásról, ez a két pont nagy segítséget jelent.

A gyomor és a bélrendszer pontja

Könnyű megtalálni. Amennyiben a szív pontján elhelyezkedő ujjunkat kb. 1 cm-rel feljebb toljuk, úgy érezni fogunk egy lapos porcszerűséget. Ebben a porcban van egy kis bemélyedés, barázda. Itt található hát a gyomor-bélrendszer felső szakasza.
Ahogyan azt az elnevezésből is könnyű kitalálni, ezt a pontot akkor masszírozza, ha gyomor nyálkahártya, epehólyag és hasnyálmirigy gyulladása, székrekedése, májbetegsége, stb., emésztőrendszeri problémája adódik.

Derék pontja, nyak pontja

A fülkagyló olyan, mint az anyaméhben fekvő magzat. Ahol az embrió feje helyezkedik el - ott található az agy pontja, ahol a szíve - ott a fülkagylón is a szív pontját találják meg, s.t.b. A rajzon kijelölt porcra vetíthető ki az egész gerincoszlop. A nyaki szakasz pontja az agy pontja mellett, a derék szakasz pontja pedig az embrió derékcsigolyáinak vetületében található.
Ezeket a pontokat akkor masszírozza, ha a csigolyatestek meszesedéséről, lumbágóról, bordaközi idegbecsípődésről, gerincfájdalomról vagy sérülésről, feszült hátizmokról van szó.

Szexuális pont

„Nőtt a potenciám. A tegnap esti masszírozás után másfél óra alatt három nemi aktusunk volt” írja a 43 éves Viktor.
Ha nem hiszi el neki, akkor próbálja ki! Csak arról ne feledkezzen meg, hogy a nők a fülükkel „szeretnek” és a fül nemcsak a masszírozás tárgyát képező testrész.



A látásért felelős pont

Van egy legenda arról, hogy mit is kell tenni ahhoz, hogy látásunk még idős korban is olyan legyen, mint az éles szemű sasé. A vadászok ezt úgy oldották meg, hogy a fülcimpájukat átlyukasztották. Természetesen nem voltak jártasok a keleti gyógymódokban, azért tették ezt, mert a tapasztalataikra hagyatkoztak.
Rosszabbodó látásesetén azonban nem feltétlenül kell átlyukasztani a fülcimpát, elég, ha naponta pár alkalommal megmasszírozzuk a látásért felelős pontot és speciális szemtornát végzünk.

Stresszoldó pont

Ez a pont egy háromszög alakú gödörben helyezkedik el a fülkagyló felső részén. Mérsékeli a szervezetet ért stressz hatására kiváltott reakcióját. Épp ezért nyugtató és az éjszakai órákban altató hatást tanúsít. Oldja a félelmet, fóbiákat, görcsöket. Használata neurózisok, stresszhelyzet, pszichés problémák esetében javasolt.
A stresszoldó pont és az agy pontjai tökéletesen kiegészítik egymást. Alátámassza ezt az is, hogy pár évvel ezelőtt, egy ötperces interjú alkalmával a tv nézőinek bemutattam e két pont masszírozását. Ez úgy látszik elegendőnek bizonyult sok néző számára, mert a visszajelzésekből az derült ki, hogy követvén a tanácsaimat, minden probléma nélkül el tudtak aludni.
Jómagam is használtam ezt a két pontot a repülőgép felszállása előtt, mivel aerofóbiám (magasságtól való félelem) volt. Most ugyan már nem használom őket, mivel nincs rá szükségem. Meggyógyultam.
Mit kell hát cselekedi, ha szükség van arra, hogy nem pár perc, de pár másodperc alatt megnyugodjanak?

Stresszoldó „garnitúra”

Lépjen ki a konfliktushelyzetből.
Erősen, fájdalomérzetig nyomja meg mutatóujjaival mindkét fülkagylón egyidejűleg a stresszoldó pontot. (Közben ne feledkezzen meg arról, hogy a saját fülét és nem a haragosáét nyomkodja).
Szabadon lélegezzen, de minden kilégzés után próbálja meg egy kis időre visszatartani a légvételt.
Magában mondjá ki bátran, hogy mit gondol a haragosáról, nem foglalkozva azzal, hogy esetleg nem épp a mindennapokban használatos szavakkal illeti.
Ha ezek után is úgy érzi, hogy nem nyugodott meg még kellőképpen, akkor masszírozza meg az agy pontját.

Kilépni a konfliktus helyzetből annyit jelent, hogy a sértésre való tekintet nélkül - ami a beszélgetés alkalmával elhangzott - felülkerekedni, méghozzá úgy, hogy nem bizonygatni a saját igazunkat. Át lehet menni egy másik helyiségbe, ha ez otthon történt, vagy faképnél hagyni a vitatkozót, amennyiben ez az utcán fordulna elő.
Ha a stresszoldó pontot elég erősen nyomja, akkor a pontra való reakció hamar jelentkezik. A kilégzés után visszatartott levegővétel, mivel növeli a széngázok koncentrációját a vérben, önmagában is nyugtató hatással bír. Viszont, ha az Önt ért sértést nem reagálja le, akkor az megmarad. Felhívásom pedig, nem trágár szavak használatára, hanem épp arra irányult, hogy le tudja reagálni a sértést, de semmiképpen sem a haragos jelenlétében, hanem nélküle. Miben is segít ez?
Elkezdünk kételkedni – „…ha nem reagálok az engem ért sértésre, megbántásra, akkor megbetegszem, ha reagálok rá, akkor magam is faragtalan tuskóvá válok... „. Ez teljesen olyan, mint a népmese, mit tegyünk hát, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?
Minden mese jól végződik, miért lenne ez másképp az életben?! A titok nyitja, hogy az Önt ért sértésekre reagálni kell, hogy kioldja azokat, nehogy tudat alatt „jó” munkát végezzenek, de ezt nem feltétlenül a sértegető jelenlétében kell cselekedni. Ezt akkor is megteheti, ha az már nincs jelen.
Ennek az elvnek az alapján néhány japán gyárban, az erre kijelölt helyeken a vezetők arcával felruházott bábuk és gumibotok vannak. Ebben a szobában a gyár bármelyik dolgozója, nem csak szavakkal, de gumibotokkal is reagálhat az őt ért sérelmekre, amiket a vezetőktől szenvedtek el Így nem árthat sem magának, sem felettesének.
Amikor ennek a módszernek az elsajátítására oktattam az embereket az Afganisztánnal szomszédos országokban, egy hölgy hozott nekem egy üveg mézet. Látván a meglepetést az arcomon közölte, hogy ha a stresszoldó pont segítségével nem sikerült volna feloldani az őt ért stresszt, akkor már kórházban lenne. Elmesélte, hogy a férje a szomszéd megyébe ment el mézért, ahol még folytak a harcok. Ő kiment elé az állomásra és hiába várta. Nem nehéz elképzelni azt az állapotot, amibe került. Annál is inkább, mivel az alaptermészete is olyan izgulékony, hogy ha a lánya a barátnőjénél időzött kicsit tovább, mint ahogyan azt megígérte, akkor hozzá már mentőt kellett hívni, olyan magas lett a vérnyomása.
Eszébe jutottak az általam mutatott pontok és nagyon erősen elkezdte nyomkodni mindkét fülkagylón a stresszoldó pontokat és hazament. Otthon már várta a férje a mézzel együtt, mert mint kiderült, csak arról volt szó, hogy az állomáson elkerülték egymást.


Milyen gyakran kell elvégezni a masszírozást?

Megelőzés céljából ennek a három pontnak a napi 1 alkalommal történő, enyhébb rosszullét esetében 2-szeri (reggel-este), rossz közérzet esetében pedig naponta 3-szori masszírozását javaslom.

Lehet-e ártani a fülkagylón lévő pontok masszírozásával?

Nem. Ne féljen, hogy nem azt a pontot nyomja, vagy nem kellő erősséggel nyomja meg. A szervezet majd válaszol rá, mégpedig úgy, hogy ha nem azt a pontot, nem kellő intenzitással nyomkodja, akkor semmiféle reakciót nem fog észlelni. Épp úgy, mint egy kulcs, ha a zárba illő, kinyitja az ajtót, ha nem, hát akkor nem történik semmi.

A fülkagylón elhelyezkedő pontok kombinációs lehetőségei

A masszírozást mindig azzal a ponttal kezdje, amelyik a problémás szervünkkel kapcsolatos, mint pl. a szív, derék, gyomor pontjaival.
Akkor, ha a probléma a gyulladásokkal és anyagcserével kapcsolatos, úgy az endokrin („gyógyszertári”) pontot alkalmazza. Amennyiben Ön azt észleli, hogy a rossz közérzet görcsös összehúzódásokkal jár, akkor az endokrin pont helyett a vegetatív idegrendszer pontját használja a masszírozásnál. Ne tartson attól, hogy nincs kellő egészségügyi képesítése annak eldöntésére, hogy melyik pontot masszírozza elsőként, mivel mindkettő használható, szinte minden probléma esetében. Abban az esetben, ha több mint 1-szer masszírozza naponta a pontokat, akkor először az egyik, majd a következő alkalommal a másik ponttal kezdje el a masszírozást.
Egyszerre három pont masszírozását javaslom melyek közül az utolsó az agy pontja legyen.
Például:
Gyomor nyálkahártya gyulladás, gyomorfekély: reggel a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; napközben a gyomor pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a gyomor pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.
Derékfájás: reggel a derék pontja – endokrin pont –az agy pontja; napközben a derék pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja; este újra a derék pontja - endokrin pont – az agy pontja.
Szívtájéki fájdalom: reggel a szív pontja – vegetatív idegrendszer pontja - az agy pontja; napközben a szív pontja – endokrin pont – az agy pontja; este újra a szív pontja – a vegetatív idegrendszer pontja – az agy pontja.
Egy „csokor” betegség esetében, ha nem tudnak eligazodni, hogy milyen pontot kell masszírozni a fülkagylón, akkor a három alap pontot javaslom, mégpedig: az endokrin pontot – a vegetatív idegrendszer pontját – az agy pontját.

Van-e ellenjavallat a fülkagylón lévő pontok ujjal történő masszírozásával kapcsolatban?

E kérdésben én Hoang Bao Tau, a Keleti gyógyítással foglalkozó Főiskola professzorára, tanítómra hagyatkozom, aki azt vallotta, hogy ennek a masszírozásnak a végzése csak a hasüregben jelentkező éles fájdalom esetén tilos, amíg a vég-leges diagnózist felállítják.




Látásjavító szemmasszázs

Látásjavító szemmasszázs

Ezt a négy fogásos masszázst Kínában kötelezővé tették az iskolákban a gyerekeknek. Minden reggel ezzel kezdik a napot, hogy közösen elvégzik ezt az egyszerű masszázst. Ennek kettős célja van:

* felfrissíti őket, beindítja az energiák áramlását
* stimulálja a szem körül az keringést, az izomműködést, az energia áramlását, ezzel biztosítja, hogy a szem kifogástalanul működjön.

Maga a masszázs nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon kellemes, az eredménye szinte azonnal érezhető.
És - akár hiszed, akár nem - van olyan része, amit ösztönösen szinte mindenki csinál. Ugye szoktad te is a szemed belső szemzugát, az orrnyerget dörzsölni, ha fáradt vagy, vagy ha sokat nézted a számítógép monitorját? Igen, ezek az ösztönös mozdulatok is benne vannak ebben a rendezett mozdulat-sorban.

Most pedig lássuk magát a gyakorlatot.
Látásjavító szemmasszázs

1. lépés

1. lépés:

Mindkét kéz hüvelykujját helyezd a szemöldök belső végén, a csonton kitapintható kis mélyedésbe. Enyhén masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.
Látásjavító szemmasszázs

2. lépés

2. lépés:

Hüvelyk- és mutató ujjaddal fogd össze az orrnyerget, közel a belső szemzughoz, és a két ujjadat told fölfelé. A tolást 32-szer ismételd meg.
Látásjavító szemmasszázs

3. lépés

3. lépés:

Egymás mellett - mindkét kézen - nyújtsd ki mutató és középső ujjadat. Ha középső ujjadat kb. 45 fokban az orrcimpához teszed, akkor a mutatóujjad a járomcsont közepén lévő kis mélyedés fölött van (ez egyébként pontosan a pupillával van egy vonalban). Mutatóujjaddal masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.

4. lépés:

Mindkét hüvelykujjadat támaszd meg a halántékod közepén, a többi ujjadat zárd lazán ökölbe. Most a behajlított mutatóujjaddal dörzsöld végig a szemöldöködet - bentről kifelé haladva -, majd a szemgödör alsó peremét ugyanúgy. Ezt a fogást is 32-szer végezd el.

Látásjavító szemmasszázs Látásjavító szemmasszázs

4. lépés




Kínai akupresszúrás fülmasszázs

A fülmasszázs végzésekor lazítsd el a testedet, szemed, szád legyen lazán zárva.
Lélegezz egyenletesen, természetes ritmusban. Nyelveddel érintsd meg a szájpadlást - ezzel zárod az energiakört testedben.
Masszírozás közben igyekezz összehangolni a légzést és a mozdulatokat. Eleinte ez esetleg nehéz lesz, mert a fogásokra és a légzésre is figyelni kell - de minél jobban tudod a fogásokat, annál kevésbé fog gondot okozni a légzés és a masszázs összehangolása.
Talán közismert, hogy a kínaiak sokmindennek költői nevet adnak, így például az akupunktúrás pontoknak is. Miért lenne ez másképp a fülmasszázs egyes fogásai esetén?
Lehet az egyes fogásokat önállóan is alkalmazni, ilyenkor a szervezet egy-egy területe kap csak kezelést. Ha viszont minden fogást végigcsinálunk, egész szervezetünket felpezsdítjük.

Érdekesség: a fül anatómiai térképe

Érdekesség: kínai fültérképek



Hallani a fenyő hangját a jáde épületben kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

Hallani a fenyő hangját a jade-épületben

A fül első és hátsó részének egyidejű masszírozása
Kivitelezés: tedd mindkét kezedet vízszintesen a két fülre és arcra, a fület és arcot enyhén nyomd. Az ujjak hátrafelé mutassanak. Told a kezedet hátrafelé a nyakszirtre mindaddig, amíg az ujjak hátul összeérnek. Ezt belégzéssel együtt kell csinálni. Kilégzéskor húzd vissza a kezedet úgy, hogy közben a fülkagylóval betakarod a fülnyílást.
Az előre-hátra masszírozást nyolcszor végezd, koncentrálj az egész testre, a törzsre és a végtagokra.
A fül első és hátsó felének masszírozása során tisztulnak a fő- és mellék csatornák, megerősödik a vese energiája, nő a hallóképesség és ez a technika véd a halláskárosodástól.

A majom felszedi a gyümölcsöt kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A majom felszedi a gyümölcsöt

A fülcsúcs, az ellenoldali porcos dudor - antitragus - és a fülcimpa masszírozása
Kivitelezés: mindkét kéz hüvelyk- és mutatóujjával masszírozd a belszegély felső szárát és annak hátsó árkát, közben húzd a fülcsúcsot felváltva lentről felfelé és oldalirányba. Ezt belégzéssel együtt csináld.
Utána a fülcimpát, annak elülső-felső részén lévő ellenoldali porcos dudort masszírozzuk hüvelyk- és mutatóujjal. Ezt kilégzéssel kombináld.
Ezeket a műveleteket is nyolcszor-nyolcszor végezd és közben koncentrálj a köldök alatti energiaközpontra.
Ez a fogás lázcsillapító, - igen hatásos - vérnyomáscsökkentő, nyugtató, javítja az emlékezőtehetséget, "leviszi" a torokgyulladást és jótékony hatással van a nemi szervek működésére.

A sárkány elzárja a tengert kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A sárkány elzárja a tengert

A kagylóüreg alsó árkának - csésze - masszírozása
Kivitelezés: mindkét kéz középső ujját vízszintesen tartva helyezd be a csészébe és ujjheggyel nyomd annak hátsó szélét. Közben a másik négy ujjat szorítsd ökölbe, az ujjak hártafelé nézzenek. A középső ujjal most masszírozd körbe a fülkagyló csészéjét az óramutató járásának megfelelő irányba - belégzéssel kombinálva -, majd ellenkező irányba, kilégzéssel kombinálva. Ezt is nyolcszor végezd. Ezen a területen található a lép, a torok, a gége, tüdő és a szív fülakupresszúrás pontja.
Ilyenkor erősíted a szívet és a tüdőt, a lép serkentésével erősíted az immunrendszert; ez a fogás "leviszi" a torok (garat és gége) gyulladását, enyhíti a megfázás és az asztma tüneteit.

Lebegni egy csónakban a mennyei tavon kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

Lebegni egy csónakban a mennyei tavon

A fülkagyló árka felső felének - csónak - masszírozása
Kivitelezés: a mutatóujjat a kagylóüreg felső, csónak alakú felébe tesszük - a többi ujj ökölben - és enyhén rányomunk a hátsó részre. Mutatóujjal félkörben, fentről lefelé - belégzéssel kombinálva - masszírozzuk meg a csónakot. Ezután a mutatóujjat kissé behajlítva masszírozzuk meg ugyanezt a területet felfelé, kilégzéssel kombinálva.
Ezt a gyakorlatot is nyolcszor végezd. Ezen a területen a hasi szervek zónái találhatók. A masszázs közben koncentrálj a betegség helyére.
Ez a technika enyhíti a máj fájdalmát, normalizálja az epehólyag működését, megerősíti a beleket és a gyomrot, segíti a vizeletürítést, erősíti a vesét.

A darazsak betérnek az odujukba kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A darazsak betérnek az odujukba

A külső hallójárat masszírozása
Kivitelezés: mindkét kisujjat kinyújtva tedd a külső hallójáratba, a többi ujj ökölbe zárva, hátrafelé néz. Belégzéssel kombinálva masszírozd a külső hallójáratot hátulról előre, majd kilégzéssel a másik irányba.
A gyakorlatot nyolcszor végezd. Ezen a területen van a belső orr, a pajzsmirigy és a garat zónája. Koncentrálj a betegség helyére.
Ez a technika javítja a szaglást, segíti az energia áramlását, frissít, enyhíti a torokgyulladást és az orr nyálkahártyájának a duzzanatát.

A főnixmadár kiterjeszti szárnyait kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A főnixmadár kiterjeszti szárnyait

A háromszögletű árok és a fülszegély felső részének masszírozása
Kivitelezése: belégzés alatt a háromszögletű árkot a hüvelykujjal kis körben masszírozd meg, majd a fülkagylót húzd ki a fül felső széle felé, ahogyan a főnixmadár kiterjeszti a szárnyait. Majd kilégzéssel hirtelen emeld fel a mutató- és hüvelykujjad.
Nyolcszor végezd, koncentrálj közben a köldök alá, középen, az alhasra.
Ezzel a fogással megerősíted a nemi szerveket, megnyugtatod a lelket, csökkented a vérnyomást, lazítod az izmok és ízületek merevségét, megszünteted a köhögést, a székrekedést.

A hegymászó ember, aki hosszú életű kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A hegymászó ember, aki hosszú életű

A fülkagyló belszegélye és a sajkaárok maszírozása
Kivitelezése: a hüvelykujjal hátul megtámasztva, a kissé behajlított mutatóujjal a fülkagyló belszegélyét masszírozd alulról felfelé. Aztán ugyanezt fentről lefelé, de ilyenkor a sajkaárkot masszírozd. Mindkét esetben egy-egy ütemben egyszer be-, egyszer kilégzéssel masszírozd az adott területet. Koncentrálj a törzsre és a felső végtagokra, illetve a betegség helyére.
Erősíted az izmokat és a csontokat, aktiválod az ízületeket és a gerincagyat.

A teknősbéka születésnapi jókívánsága kínai akupresszúrás fülmasszázs - masszázsirány

A teknősbéka születésnapi jókívánsága

A fültő elülső és hátsó részének masszírozása
Kivitelezése: a mutató és a középső ujjat nyújtva tedd a fülkagyló elülső részének alsó szegélyéhez. Belégzéssel a fültő hátsó részét masszírozd, alulról fölfelé, kilégzéssel a fültő elejét, fentről lefelé.
Nyolcszor végezd ezt is, koncentrálj az agyműködésre (ez a gyakorlat tisztítja az energiát).
Ezzel a gyakorlattal élénkíted az agyat, nyugtatod az elmét, oldod a görcsöt, megszünteted a viszketést és beállítod a vérnyomást. Jó hatású arcidegbénulás és középfülgyulladás esetén is.




A "3 - 1 - 2" meridián-gyakorlat
Egészséget mindenkinek legalább 100 évig

Dr. Eőry Ajándok társaságában Kínában jártam. Évente szervez Pekingbe életmódtábort, és idén nekem is részem lehetett ebben.
A program hivatalos részeként részt vettünk Dr. Prof. Zhu Zong Xiang 9. 3-1-2 workshopján. Az ott tanultakat adom itt közre, használjuk minél többen!

A testünket behálózó energia-vezetékek rendszeréről már volt szó. Most csak annyit jegyzünk meg a vezetékrendszerről, hogy kulcsszerepet játszanak a gyógyításban illetve az egészség megőrzésében: "bennük kering a Qi és a Vér (életenergia, esszencia), kiegyensúlyozzák a Yint és a Yangot, döntenek életről és halálról, száz betegséget meggyógyítanak". Az alábbiakban egy, ehhez a rendszerhez szorosan kapcsolódó egészségmegőrző és gyógyító gyakorlattal ismerkedünk meg.

Prof. dr. Zhu Zong Xiang (Institute of Biophysics, Chinese Academy of Sciences ill. Beijing Acupuncture Meridian Research Center) kijelentette, hogy mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre, ehhez csak egy általa 27 éve kidolgozott egyszerű módszert kell követni. Ez a "3-1-2" meridián gyakorlat. Ma már több, mint hárommillióan végzik ezeket a gyakorlatokat. A módszer a végtelenségig egyszerű, és csupán naponta kétszer 10-15 percet vesz igénybe.
A Gyakorlat rövid leírása

A "3" azt jelenti, hogy három nagyon egyszerű módszerrel megkereshető különböző vezetékpontot (akupunktúrás pontok) kell masszírozni. Ezek a speciális pontok, amelyeknek ingerlését (egyenként 2-3 percig) Zhu professzor ajánlja, a Vab-4-es Hegu (vastagbél vezetéken), Szb-6-os Neiguan (szívburok vezetéken) és a Gy-36-os Zusanli (gyomor vezetéken).
A három pont különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni:

a Hegu a vastagbél vezeték legfontosabb pontja. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így a pont masszírozásával a kar és a fej betegségeit lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy-gyulladás, fogfájás vagy fejfájás
a Neiguan a Szívburok Vezetéken van. A vezeték közvetlen összeköttetésben áll a szívvel illetve áthalad a tüdőn, így ennek a pontnak a masszázsa segít olyan szív- és tüdőbetegségeknél, mint a koszorúér-betegség vagy az asztma (illetve ez a pont általános símaizom-lazító pont).
a Zusanli a lábszáron, a Gyomor vezetéken van. Ez a vezeték a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Zusanli pontot Kínában a "Hosszú élet pontja"-ként is számontartják.

kínai 3 1 2 gyakorlat

Hegu

A Vab-4-es Hegu, "találkozás völgye" pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe.
Hüvelykujjunk hegyével megnyomjuk azt a pontot, amit így elérünk. Ezzel egy kellemetlenül kellemes érzést váltunk ki, amely végigszalad az egész karunkon. A Vab-4-est aszpirinpontnak is mondják, mivel általános fájdalomcsillapító.
kínai 3 1 2 gyakorlat

Neiguan

A Szb-6-os Neiguan, "belső átjáró" pontot úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb-6-os akupunktúrás pontot.
kínai 3 1 2 gyakorlat

Zusanli

A Gy-36-os Zusanli, "három lábi li" pont helye: a térdkalács külső alsó gödréhez illesztjük négy ujjunkat, és a sípcsontunk külső élétől 1 cm-re kifelé találjuk meg. Vagy: hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott mutatóujj ér, ott van a pont.

Az "1"-es azt jelenti, hogy naponta 4-5 percen keresztül hasi légzést végzünk. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk. Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.
A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.

A "2"-es egy egyszerű, teletalpon végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk.
A fizikai gyakorlat során megerősödik, helyreáll a Qi és Vér áramlása,így szinte kimossa szervezetből a különböző ártó tényezőket, mint pl. a Hideg, kórokozók, rákos sejtek stb.
A mozgással gyógyíthatók olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, koszorúér betegség, cukorbetegség, asztma, szélhűdés szövődményei, álmatlanság, ízületi gyulladás, megfázás, székrekedés, emésztő- és hormonrendszeri panaszok.
A legmegfelelőbb mozgás a guggolás, bár az egyénnek megfelelően más mozgásfajta is alkalmazható.
Fontos, hogy a pulzus ne emelkedjen 120 fölé, a gyakorlatok végére ne kelljen lihegni, lehetőleg ne is izzadjunk meg.
Aktív-passzív kezelés

A meridián-gyakorlat aktív gyógymód. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a nyugati orvoslási módszerekkel mindenki saját maga aktívan tesz az egészsége érdekében. Saját maga végzi a gyakorlatot, maga tesz az egészsége érdekében, legyen szó akár (ön)gyógításról, akár egészségfenntartásról, megelőzésről.
Igaz ugyan, hogy a gyakorlatot minden nap el kell végezni, de ennyit igazán dolgozhat mindenki az egészséges, hosszú életért. Ami szintén nem elhanyagolható: ez a módszer teljesen ingyenes, radikális és végleges gyógyulást hoz, nem jár sem vizit- sem dobozdíjjal, nincs káros mellékhatása - és még sorolhatnánk az előnyeit.
A nyugati orvoslás módszereit a beteg passzívan fogadja - majd az orvos, gyógyszer meggyógyítja -, a gyógyulás legtöbbször átmeneti, a gyógyszereket esetleg életünk végéig szedni kell, számolni kell nem kevés mellékhatással, nagyon költséges - és itt is lehetne folytatni a felsorolást.
Hogyan foglalhatók össze a 3-1-2 meridián-gyakorlat főbb jellemzői és gyógyhatása?
Öngyógyító technika

A 3-1-2 olyan aktív kezelésfajta, amit a beteg önmaga végez, ellentétben a nyugati orvoslás módszereivel, ahol a beteget orvos kezeli, gyógyszerrel, injekcióval stb., amit a beteg passzívan fogad.
Általános, teljes kezelés

A 3-1-2 nem csak egyetlen, hanem számos betegség esetében is hatásos gyógymód - míg a nyugati orvoslás egy-egy gyógyszert használ egy-egy betegség kezelésére.
Radikális gyógymód

A 3-1-2 a nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír (pl. vérnyomáscsökkentés, asztmatikus panaszok megszüntetése, fájdalomcsillapítás esetében), hanem a meridiánok harmonikus működésén alapszik, kiegyensúlyozza a Yint és a Yangot, hogy végleges gyógyulást érjünk el.
Határozottság és kitartás

Ez mindenképpen fontos a 3-1-2 meridiángyakorlattal kapcsolatban, hogy folyamatosan, nap mint nap végezni kell, hogy a hatása hosszú távon érvényesülhessen.
A 3-1-2 fejlesztése

Minenki a saját egészségi álapotához, a gyógyítandó betegséghez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot, hogy a leghatásosabban végezhesse. A gyakorlatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre.
Környezet

A 3-1-2 gyakorlatot lehetőleg meleg helyen végezzük. A meridiánok működését kedvezően befolyásolja a gyakorlaton kívül a helyes táplálkozás!

A 3-1-2 meridián-gyakorlat néhány betegség kezelésében

Az alábbiak a hagyományos kínai orvoslás rendszere, illetve Zhu professzor tapasztalatai alapján készültek:

Nyugati orvoslás szerint Hagyományos kínai orvoslás szerint
Magas vérnyomás

Kórisme: Érfalak görcsös feszülése (keringési betegség)
Kezelés: értágító gyógyszer, aminek hatására a vérnyomás időlegesen csökken
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Máj Yangja túlsúlyba kerül
Kezelés: A 3 akupont masszázsával megszüntetjük a tüneteket, lecsökken a vérnyomás
A hasi légzés leviszi a Máj Yangját, és megnöveli a Vese Yinjét (aktiválja ezeket a vezetékeket)
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, ami szintén leviszi a vérnyomást.
Koszorúérbetegség

Kórisme: A koszorúerek görcsös feszülése
Kezelés: A koszorúereket tágító gyógyszer, műtét
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a a Szív Qi pangása vértolulást okoz
Kezelés: A Neiguan pont masszíázsával aktiváljuk a Szívburok vezetéket, hogy növeljük a Qi-t és Vért
A fizikai gyakorlat aktiválja a szív funkcióit.
Asztma

Kórisme: Hörgők görcse
Kezelés: görcsoldó gyógyszer (időleges javulás), hormongyógyszerek
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Tüdő-Qi felfelé áramlik
Kezelés: A Neiguan akupont masszázsával megszüntetjük a Tüdő-Qi elakadását
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a meridiánok ellenőrző funkcióját.
Gyomorfájdalom, gyomorfekély

Kórisme: gyomornyálkahártya görcse, gyulladása
Kezelés: görcsolók, fájdalomcsillapítók, műtét
Kórisme: A meridiánok működési zavara és Qi pangás miatt vértolulás keletkezik
Kezelés: A Zusanli akupont masszázsával a Gyomor vezetékben helyreáll a Qi és Vér áramlása, a fájdalom megszűnik.
A hasi légzés támogatja a Gyomor és Lép vezetékek szabályozó funkcióit, ezzel megszűnik a gyulladás és a görcsös állapot.
Cukorbetegség

Kórisme: Inzulintermelési zavar
Kezelés: Étrendi változtatás, vércukorszint-csökkentő gyógyszer, inzulin
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Lép-Qi keringető funkciója sérül
Kezelés: A hasi légzés támogatja a Gyomor és Lép vezetékek szabályozó funkcióit.
A fizikai gyakorlat és a 3 akupont masszázsa az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, helyreállítja a Yin és Yang egyensúlyát.
Csont- és ízületi betegségek

Kórisme: Fizikai sérülések, ízületi gyulladások
Kezelés: Fádalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hormongyógyszer
Kórisme: A meridiánokban a Qi és Vér áramlása blokkolódik. Minél erősebb a blokk anál nagyobb a fájdalom.
Kezelés: Az akupontok masszázsa megszünteti a Qi és Vér blokkolódását. A Meleg pakolás - tekintve hogy legtöbbször "Hideg" állapotról van szó - ugyancsak jótékony hatású.
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, ami után helyreáll a csontok, ízületek működése.
Parkinson-kór

Kórisme: Idegrendszeri súlyos zavar
Kezelés:


Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt az agyi funkciók sérülnek
Kezelés: A 3-1-2 gyakorlattal visszaállítjuk a normális agyi működést. A fizikai gyakorlatok az erőnlétet növelik, helyreállítják a szervezetben a Qi és Vér áramlását, visszaállítják a normális mozgásokat.




Hagyományos kínai orvoslás



TAO

A "tao" írásjel
Erről az átlagembernek szinte azonnal egy dolog jut eszébe: az akupunktúra. Pedig ez csak egy szelete a teljes rendszernek, amibe ezen kívül beletartozik az égetéses gyógymód, a gyógynövények alkalmazása, a "táplálkozástudomány", a kínai masszázs, a különböző mozgásterápiák, mint a Taichi vagy a QiGong, és ide szokták sorolni a pohárvetést, másnéven köpölyözést.

TAO

A yin-yang jele

Anélkül, hogy nagyon mélyen belemennénk a részletekbe, a következők alapján talán sikerül képet kapni arról, hogyan is "működik" ez a sokezer éves gyógyító tevékenység.

A HKO legrégebbi írásos nyoma a kb. 3000 éves "Huang Di Nei Jing" - a fordítások szerint "Sárga Császár Belső Könyve", bár a "Huang", a császár neve nem sárgát jelent, tehát helyesebb "Huang császár belső könyve"-ként emlegetni - amiben a Huang Császár és orvosai, miniszterei párbeszédes formában szólnak a gyógyító redszerről, részletesen leírják a vezetékeket, a vezetékpontokat, azok helyét, a diagnosztikai és kezelési módszereket.

Ebben a részben a következő témákról részletesebben is olvashatsz:

A kínai öt fázis

Egészség - betegség

A betegségek okai a HKO-ban

Pulzusvizsgálat

A nyelv vizsgálata

Kikérdezés

A 12 vezetékpár

Akupunktúra/akupresszúra

Az égetéses gyógymód (moxakezelés)

Köpölyözés

Kezelési tervek

Masszázs és mozgásterápiák (TaiChi, QiGong)

Szervóra

Bevezetésként szenteljünk pár mondatot a Taoista filozófiának - a teljesség igénye nélkül.

A taoista tanítások részletesen leírják a természeti erők, a test és a lélek közötti összefüggéseket. Ezeknek a hajtóerőknek és törvényeknek a működése minden természeti jelenségben, így az emberben is megfigyelhetők. Az emberek megfigyelésekbe, tapasztalatgyűjtésbe kezdtek, nemzedékről nemzedékre továbbadva az eredményeket.

Ezekből a megfigyelésekből kristályosodott ki a Tao tanítása, amely névvel nem illethető, amely mindennek a forrása és amelyben nincs irány, akarat, cél. Amely az, ami. A Taoból fakad a Yin és a Yang, a föld és az égbolt, az anyag és az energia polaritása. A "TAO" az Út, minden létező forrása, minden dolog őse, az öröktől fogva létező. Amíg az ember a TAO-n, az ÚT-on van, addig egyensúlyban van, egészséges, harmóniában él.

A Tao, az Egy hozta létre a Kettőt, Yin-t és a Yangot, a két pólust. A Yin (sötét, belső, női, befogadó, passzív) és a Yang (világos, külső, férfi, kiáradó, aktív) egymást feltételező, egymásba folyamatosan átalakuló, egyensúlyra törekvő, egymás nélkül nem létező. (A Yin és Yang eredetileg egy domb napos és árnyékos oldala.) Fontos tudni, hogy a Yin és Yang nem abszolút fogalom, nézőpont kérdése, hogy ugyanaz a dolog Yin, vagy Yang, hiszen ezek állandó mozgásban vannak: a víz a jéghez képest Yang, de a gőzhöz képest Yin.

A Yin és a Yang az eredete ugyanakkor az öt fázisnak, amelyből a világ arculata keletkezik, alakul, fennáll, majd amiben újból feloldódik.

A Yin és a Yang megteremtette az öt fázist, a Fát, Tüzet, Földet, Fémet és a Vizet. (Kínaiul Wu Xing, azaz Öt Vándor, ugyanis az ősi kínai kultúrában az öt akkor ismert bolygót - Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz - nevezték Öt Vándornak, mert egymáshoz képest vándorolnak, mozognak; a bolygókat a fázisoknak is megfeleltették.) Majd az Öt Fázis létrehozta a "Tízezer dolgot", ami a világmindenséget jelenti.
Az élet minden területét, jelenségét, az emberi szervezetet stb. igyekeztek besorolni ebbe a komplex rendszerbe, és ennek alapján dolgozták ki többek között a térrendezési szabályokat is.
A fázisok erőegyensúlyának megbomlása az emberre rossz közérzet és betegség formájában, egy népre erőtlenség, igazságtalanságok és háború formájában vetül ki.
Ha a fázisok ereje és súlya egy emberben, egy népben vagy egy tájban egymással egyenlő, az harmóniában, egészségben, kellemességben és szépségben jelenik meg.

A fentieken kívül nem szabad megfeledkezni egy másik fontos fogalomról, amivel állandóan találkozunk, ha a kínai "dolgokkal" foglalkozunk, ez pedig a yang jellegű csi (Qi, Chi) fogalma. A Qi az a "szubsztancia", ami mindenütt jelen van, energia, fuvallat, életerő, bár egyik fordítás sem tudja igazán visszaadni a jelentést (ez egyébként nagyon sok kínai fogalommal így van, nehéz lefordítani őket). A mai ember számára talán az a megközelítés a legérthetőbb, ha úgy fogalmazunk: a Qi egyrészt energiává átalakuló anyag (nagyenergiájú makromolekulák) illetve materializálódó energia (kilélegzett szén-dioxid). A Qi-t jellemezhetjük eredete szerint, funkciója szerint, a kínai orvoslásban fontos meghatározni, hogy az adott betegség milyen Qi-zavarokra vezethető vissza.

A következő, amit meg kell említenünk, a yin jellegű Vér (xue). A kínai orvoslásban ez tágabb fogalom, mint a nyugati orvoslásban. A táplálék átalakulásából származik úgy, hogy a Gyomor és Lép emésztő működéséből származó tiszta Qi feljut a Tüdőbe, ahol a Vese esszenciájával együtt Vérré alakul, és ugyanitt a levegő egy részével keveredve megtisztul. A Qi teremti és mozgatja a Vért, míg a Vér táplálja a Qi-t termelő szerveket - ami jól példázza a yin és yang kölcsönös függését.

A Vér kivételével a többi folyékony anyagot a testben (pl. a nyál, könny, gyomornedv, vizelet stb.) jin-ye néven nevezik. A jin a "könnyebb" (izzadság, vizelet), a ye a sűrűbb belső folyadékok (agyvíz, izületi nedv) neve.

Egy másik fontos fogalom az esszencia (Jing), a szerves élet alapját alkotó, fenntartó tápláló, folyadék természetű testösszetevő.

Végül de nem utolsó sorban meg kell említeni a Lélek (Shen) fogalmát. Ez elválaszthatatlanul egybefonódik a testtel - székhelye a Szív -, olyan dolgok tartoznak hozzá, mint a szemek csillogása, gondolkodás, jellem stb. Yang jellegű.

Természetesen a szervezet, az egyes szervek vizsgálatakor sem kerülhetjük ki a Yin - Yang és az öt fázis elvét.

Akit érdekel, olvassa el pl. Lao Ce: Tao te king (Az út és erény könyve) c. művét, vagy ha "humorosabb" formában akar néhány dolgot megtudni erről a filozófiáról, akkor olvassa el a Micimackó és a Tao c. könyvet.

A kínai orvoslással, alapfogalmakkal, kezelési elvekkel, pontkombinációkkal foglalkozó hálószemeket a Kapcsolódási pontok között találsz még.




akupresszúraA már legalább 2000 éves hagyományos kínai orvoslás az egészség megőrzésére irányuló rendszer és egyben önálló akadémiai tradíció is.
Akupresszúra fogalma

Akupresszúra: akupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomása. Ide tartozik még ugyanezen pontok elektromos- vagy lézeres készülék segítségével való stimulálása is.
Akupresszúra alkalmazása:

Az akupresszúra alkalmazható idős embereknél, nőknél, gyerekeknél, tűtől irtózó személyeknél vagy sürgős esetekben ha nincs kéznél tű.
Az akupresszúra módszerei:

1. Nyomás
Enyhe nyomást idült betegség okozta legyengülésnél, gyermekeknél, idős embereknél, vékony izomzatú tájékokon használunk,erős nyomást pedig újkeletű betegségeknél, erős alkatoknál, eszméletvesztésnél, vastag izomzatú tájékokon
2. "Szúrkálás"
- egy ujjal "szúrkálni": erős ingerlésre használják
- több ujjal szúrkálni: enyhe ingerlésre használják
3. "Nyomás-Felemelés"
Több ujjal történik, a mély rétegek idegeit és inait ingerlik vele.
4. "Csípés"
Mély ingerlésre használják

Mindezen módszereknél nem szabad sem hirtelen, sem a körömmel erősen nyomni, mivel ezek kellemetlen érzést ávlthatnak ki a betegből. A nyomást fokozatosan növeljük, és a pontot körkörösen masszírozzuk az enyhe fájdalom eléréséig.
Akupresszúra kezelés tartama

Egy pont kezelése általában 2-3 percig tart. A kezelések gyakorisága és teljes időtartama az adott páciens betegségétől, energetikai állapotától és a kezelésekre adott reakciójától függ.
akupresszúra, akupunktúraAz akupresszúra hatásmechanizmusa

A meridiánokon lévő pontok stimulálásával plusz energiát juttathatunk az alulműködő szervhez vagy testtájhoz, ill. túlműködés esetén egy másik stimulációs technikával energiát vonhatunk el onnan és visszafoghatjuk az adott szerv működését.

A hagyományos kínai gyógymódok alkalmazási lehetősége igen nagy. Felöleli a test minden típusú megbetegedését a szervi- funkcionális, ill. a specifikus működések vonatkozásában. Akupunktúrával/akupresszúrával kezelhetünk akut és krónikus megbetegedéseket - beleértve a fertőző betegségeket is - gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Az, ami manapság kínai orvoslás címén nyugaton történik, annak szinte semmi köze nincs a valódi, tradícionális kínai gyógyításhoz. A kínai orvoslás elméleti mélységei és a gyógyításban elérhető erdemények mértéke lényegében szinte teljesen ismeretlen maradt. Az összetett orvosi rendszerek helyett csak néhány fontos akupunktúrás technika jutott el nyugatra. Ennek következtében érthető ha sok nyugatinak különös elképzelése van a kínai gyógyászatról.

A hagyományos kínai orvoslás összetétele

A hagyományos kínai medicina az akupunktúrán (akupresszúrán) kívül még sok más gyógyító eljárást is magában foglal:

A "külső" kezelések felölelik az akupunktúrát/akupresszúrát, a moxibustiót, (kombinált fito- és hőterápia, melynek során a testen vagy annak közvetlen közelében szárított gyógynövényt égetnek el) a kínai masszázst, a fürdőterápiát, a Tai Qi-t(kínai harcművészeti és egészségmegőrző mozgásterápia) és a légzésterápiát (Qi Gong).

A"belső" kezelések pedig a különböző "gyógyszereket" a táplálkozásterápiát és a meditatív gyógyítást foglalják magukba.

A kínai orvoslás egészség és betegség fogalma

A kínai orvostudomány az egészség fogalma alatt azt érti, hogy az egészséges ember egy kiegyensúlyozott külső-belső világgal rendelkezik. Betegség akkor keletkezik ha zavar támad a testi- vagy lelki működésében és a harmónia fenntartásában szerepet játszó természetes folyamatok működése zavart szenved.

Yin-yang - kínai orvoslás- akupresszúraA külső-belső harmónián alapuló teória a Yin-Yang és az Öt Fázis elméletben feje ződik ki, és magában foglalja a különböző és ellentétes hatások következtében kialakult egyensúlyi állapot fenntartását is. Ha ezen hatások közül valamelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor ez a belső egyensúlyi állapot felborulásához vezet.

Az egyensúlyi állapot függ még a Qi (életenergia) egyenletes és megszakítás nélküli áramlásától is. A Qi felelős a szellemi, a lelki, az intellektuális és a testi folyamatok zavartalan működéséért. A Qi a Jingluonak vagy meridiánnak (csatornának) nevezett pályákban kering, s egy olyan folytonos körforgást alkot, amely összkapcsolja egymással a testtájakat és a belső szerveket.

A valódi kínai orvoslás

A valóság az, hogy a kínai gyógyászat összefüggő és független elméleti és gyakorlati rendszer, amely több mint 2000 éves fejlődésre tekinthet vissza. Ősi szövegeken alapuló tudás folyamatos kritikai átgondolása, újraformálása és mind az elméleti, mind a gyakorlati szakemberek munkáját figyelembe vevő, kiterjedt klinikai megfigyelés és értékelés eredménye. Ez a gondolkodásmód gyökeret eresztett ennek a mienktől nagyon különböző civilizációnak a filozófiájában, logikájában, érzelemvilágában, szokásaiban és kifejleszette saját elképzeléseit a testről, valamint az egészségről és betegségről.

Különbség a kínai és a nyugati gyógyászat között

A kínai gyógyászat az emberi test olyan sajátos vonatkozásaira is tekintettel van, amelyek a nyugati orvostudomány számára lényegtelenek. Ugyanakkor viszont a nyugati orvostudomány az emberi test olyan részleteit is feltárta és ábrázolta, amelyek a kínai gyógyászat számára lényegtelenek, leírásaiban nem szerepelnek. Pl. a kínai gyógyászat elméletében az idegrendszer nem jelenik meg külön egységként, mégis bizonyítottan használható eljárásai vannak ideggyógyászati betegségek kezelésére.

A nyugati fül számára a kínai gyógyítás kifejezései is furcsán hatnak. A kínaiak egyes betegségeket a "Nedvességből", a "Forróságból" vagy a "Szélből" származtatnak. A különbség azonban a két orvoslás között jóval nagyobb mint az őket leíró nyelvezet különbsége. Az eljárások mélyén húzódó gondolkodási folyamat, amely az orvost megfigyelései és ítéletei meghozásában vezérli, ténylegesen és radikálisan különbözik a két hagyományban.

A nyugati orvos egymástól jól elhatárolt betegség-, ill. kórokozókategóriákban gondolkodik. A tünetből kiindulva kutatja az azt létrehozó mechanizmust.. Meghatározott okot keres egy jól körülírható betegséghez. A pontos diagnózis egy szűk terület egzakt, mérésekkel alátámasztható leírása. A nyugati orvos gondolkodásmódja elemző jellegű: feltárni a jelenséget, elkülöníteni egy önálló kis egységet vagy okot.

akupresszúraEzzel szemben a kínai orvos figyelmét az élettanilag és pszichológiailag teljes egyénre irányítja. Minden a tárgyhoz tartozó információt - beleértve a betegség fizikai és lelki tüneteit éppúgy mint a páciens egyéb általános jellemvonásait - összegyűjt, így alakítva ki a hagyományos kínai orvoslásban a Diszharmónia Modelljének nevezett képet.

Ha valaki beteg, a produkált tünet csak egy része a szervezet egyensúlyvesztésének, amely élete és viselkedése egyéb vonatkozásai tekintetében is megvizsgálandó. A teljes képhez viszonyítva az ok és okozat kérdése mindig másodlagos. Nem azt kérdezik, hogy mi az az "X", ami "Y"-t okozta, hanem sokkal inkább azt, hogy mi a kapcsolat "X" és "Y" között. A szervezetben egyidőben felbukkant jelenségek közötti összefüggéseket igyekeznek felfogni és megérteni.

A kínai orvoslás logikája szintetizáló jellegű, megkísérli a tüneteket, jelenségeket egy jól értelmezhető együttesbe szervezni. A terápia pedig ezután megpróbálja visszaadni az egység egyensúlyát, visszaállítani az egyén harmóniáját.

A teljes kép megértése a tünettel mint résszel, ill. annak segítségével - ez a kínai orvoslás kihívása!
AKUPRESSZÚRÁVAL GYÓGYÍTHATÓ BETEGSÉGEK

Mivel a hagyományos kínai orvoslás diagnosztikai- és terápiás rendszere egészen más mint a nyugati orvostudományé, az általa gyógyítható betegségeket csak a a hagyományos kínai orvoslás terminológiájával lehetne leírni. Ezek a kórminták azonban csak részben felelnek meg a nyugati orvoslás betegségneveinek.

Minden természetgyógyászati ág esetén vannak olyan betegségek, amelyeket természetgyógyászati módszerekkel - kizárólag vagy ajánlottan - kiegészítő kezelésként (k.k.) lehet alkalmazni.

Ettől függetlenül a természetgyógyászati kezelések önmagukban is hatékonyak - bár lassúbb a gyógyulás mint a gyógyszeres kezelés esetén - de más természetes gyógymódokkal kombinálva gyorsabb, mellékhatásmentes és teljesebb gyógyulás érhető el!

A teljesség és pontosság igénye nélkül azonban nagyjából a következő kórképek esetén alkalmazható sikerrel az akupresszúra:

Emésztőrendszeri problémák:
- puffadás
- székrekedés
- hasmenés
- máj-, és epebántalmak, epekövek
- gyomorfájdalmak
- gyomor- ill. nyombélfekély (k.k.)
- hajhullás (legtöbbször emésztőrendszeri okra vezethető vissza)

Szív- és Érrendszeri betegségek:
- szívritmuszavar(k.k.)
- szívgyengeség, (k.k.)
- szívidegesség, ( k.k.)
- érelmeszesedés
- visszérgyulladás

Légzőszervi rendellenességek:
- felső légúti gyulladások: megfázás, nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás
- köhögés
- hörghurut
- tüdőgyulladás, (k.k.)
- asztma(k.k.)
- arc, és homloküreg gyulladás (k.k.)

Anyagcsere zavarok:
- köszvény
- cukorbetegség
- elhízás
- soványság

Allergiás betegségek
- szénanátha
- asztmatikus panaszok
- ételallergiák

Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

Daganatos betegségek (k.k.)

Immunerősítés (k.k.)



Akupunktúra - tű nélkül

akupresszúra

Sokat hallott már az akupunktúra jótékony hatásairól, de idegenkedik a tűszúrástól? Szeretne új masszázst kipróbálni, amely nemcsak kellemes, de egészségügyi problémáit is kezelheti vele? Akkor önnek az akupresszúra a megfelelő gyógymód!


Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás igen elterjedt módszere. Valószínűleg ugyanolyan idős, mint maga a tűszúrásos kezelés, tehát legalább tízezer éves múltra tekinthet vissza. Az ember, ha valahol fájdalmat érez, önkéntelenül is nyomban odanyúl, megmasszírozza, hogy enyhítse a kellemetlen érzést. Fogfájás esetén az arcon, fejfájásnál a homlokon vagy a tarkó egy bizonyos pontjának erős nyomkodásakor érezhetően csökken a fájdalom. Ha fáradtak vagyunk, szemünket dörzsölgetjük. Ilyenkor tudatosan, vagy nem, de lényegében akupresszúrás kezelésben részesítjük magunkat. Az akupresszúra során a test meghatározott pontjait ujjbegyünkkel vagy esetleg körmünkkel masszírozzuk, nyomogatjuk. Azért tesszük ezt, hogy a meridiánokban a csí, vagyis az életenergia áramlásának irányát, illetve erősségét visszaállítsuk a normális, egészséges mederbe.

AZ ÉLET ENERGIÁJA

A mai természetgyógyászat alapját képező legtöbb gyógyítási elmélet szerint az életet adó energia valamilyen jól meghatározott rend szerint kering a testben. Az indiaiak az ajurvédikus gyógyászatban ezt az energiát pranának, a hagyományos kínai orvoslás csínek, a nyugati, európai szaknyelv pedig bioelektromosságnak nevezi. Mindegyik elméletben megegyező, hogy ennek az energiának az áramlása az egészséges élet alapja. Ha ez az áramlás valami miatt felborul, például egy ponton megakad, akkor az betegséget okoz. Az életerő a bőr alatti szövetekben nem látható energiacsatornákon keresztül áramlik. Ezeket a csatornákat, energiapályákat hívjuk meridiánoknak. A meridiánok jól kimutathatók, mert felettük a bőr elektromos ellenállása más, mint a bőr körülöttük lévő egyéb pontjain. Ha valahol egy pontban megszakad vagy lecsökken a csatorna áteresztőképessége, a pont felett energiapangás, alatta energiahiány lép fel, igen jellemző tünetekkel.

Sokféle oka lehet annak, hogy az energia áramlásában zavar lép fel. A műtétek során átvághatják ezeket az utakat, emiatt a hegeken keresztül már nem ugyanolyan az áramlás. A kötőszövetekben lerakódott salakanyagok, az egyes szervek túlterhelése, vagy éppen a mozgásszegény életmód miatt az izmok elsorvadása is anatómiai akadályokat képezhet. Ezek a későbbiekben nem csak mozgásszervi panaszokat okozhatnak, hanem gyomorégést, a máj elzsírosodását vagy különböző pszichés megbetegedéseket. A jól képzett orvos már a viszonylag enyhe panaszokból látja, hogy mely tüneteket okozza az energia hiánya, melyeket az energiapangás, és így megtalálható az a pont, amelyet a blokk alól felszabadítva megelőzhető a komoly betegség. Az akupresszúrás masszázs során a bőr alatt futó meridiánokban az áramlást egy-egy pont masszírozásával vagy hosszanti irányú simító mozdulatokkal befolyásoljuk. A masszázst végezhetjük az ujjunkkal, de tompa, illetve gömbvégű, fémből, fából vagy üvegből készült masszírozóeszközökkel is. Gyakorlatilag ugyanazokat a pontokat ingereljük, mint az akupunktúra során, csak most tűszúrás nélkül.

MINDIG KÉZNÉL VAN

Nagyon jó érzés, ha egy fárasztó nap után egy szakértő masszőr kezei dolgozzák át megmerevedett izmainkat. Még szerencsésebb, akinek otthon is hajlandó valaki rendszeresen megmasszírozni a talpát vagy a hátát, nyakát. A saját hátunkat megmasszírozni nem könnyű feladat. Ugyanakkor az akupresszúrás masszázs nagy előnye, hogy a saját testünkön is könnyen elérhetjük azokat a pontokat, amelyek masszázsával enyhíthetjük fájdalmunkat, vagy egyszerűen csak felfrissülhetünk egy kicsit. A kínai orvosok is azért kedvelik ezt a gyógymódot, mert minden műszer, felszerelés nélkül lehet azonnal hatásos gyógymódot találni igen sok betegségre. Egy távol-keleti expedíción részt vevő magyar orvos számol be írásaiban arról, hogy az expedíció kínai orvosa hogyan gyógyította a legkülönbözőbb megbetegedéseket akupresszúrával, amikor más eszköz éppen nem volt kéznél. Eredményesen kezelte a hasmenést, az elgémberedett izmokat, a tengeribetegségeket és a fejfájást is ezzel az egyszerű módszerrel.

A legtöbb természetes gyógymód alapja a szervezetben rejlő, önmagunkat gyógyító energiák tudatos felhasználása, erősítése. Sajnos, a modern kórházi orvoslásban ez a szemlélet legtöbbször teljesen hiányzik, a betegek úgy érzik, hogy a gyógyulás csak a rajtuk kívülálló személyzeten, illetve műszereken múlik. Az önmasszázs további nagy előnye, hogy a betegek így - szinte szó szerint - valóban saját kezükbe vehetik önmaguk sorsát, aktív részeseivé válhatnak a gyógyítás folyamatának. Ezzel nem csak maga az akupresszúra jótékony hatása érvényesül, hanem hatalmas pszichés energiák is felszabadulhatnak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az akupresszúra elsősorban megelőzésre és a későbbiekben részletezett betegségek kiegészítő kezelésére ajánlott.

MIKOR ALKALMAZZUK?

Az akupresszúra mellékhatásoktól mentes, természetes gyógymód. Sikeresen használhatjuk a különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Segítségével elérhetjük, hogy a sokszor kellemetlen mellékhatásokat okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét csökkenteni tudjuk. Fontos megjegyezni azonban, hogy bár az akupresszúra igen jól alkalmazható öngyógyító gyógymód, panaszainkkal először mindig orvoshoz kell fordulni, és a masszázst csak alapos vizsgálat és pontos diagnózis felállítása után, kiegészítő gyógymódként alkalmazzuk!

Az akupresszúra egyik legelterjedtebb alkalmazási területe a mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítése. Ezek közül is ki kell emelni a reumás panaszokat, a porckorongsérv okozta fájdalmak csökkentését, mint például az isiászt és a tarkótáji fájdalmakat, amelyek hosszú távon makacs fejfájást is okozhatnak.

Ezeken kívül eredményes még fejfájás, illetve fogfájás kezelésében, a vegetatív idegrendszer zavara által előidézett tüneteknél, mint az állandó idegesség, belső nyugtalanság, rendszertelen hasmenés, székrekedés. Bizonyos esetekben alacsony vérnyomásnál is érhetünk el javulást az akupresszúrás kezelésekkel. Igen hasznos, mindig kéznél levő segítség menstruációs fájdalmaknál. A felfázást kísérő kellemetlen tüneteket is enyhíti. Alkalmazzák tengeribetegség és hányinger esetén is.

És most ismertetünk néhány egyszerű fogást, amellyel mindenki saját maga, akár otthonában is kipróbálhatja az akupresszúra jótékony hatását.

NÉHÁNY MESTERFOGÁS

Mielőtt még a konkrét panaszokhoz tartozó pontokat ismertetnénk, néhány általános jó tanács:

* Mindig helyezkedjünk el kényelmesen a masszázshoz!
* A masszázs alatt ne csináljunk semmi mást, ne nézzünk tévét, ne telefonáljunk, koncentráljunk teljesen testünk reakcióira!
* Figyeljünk arra, hogy a körmünk ne legyen túl hosszú, ne sértsük meg vele a bőrünket!
* Az egyes pontokat erősen masszírozzuk a megadott ideig. Általában azokat a pontokat, amelyek izmok felett találhatók, erősebben nyomjuk, míg ahol közvetlenül csont van a bőr alatt, kicsit gyengédebben.
* Minél régebben fennáll a panasz, annál lassabban indul meg a gyógyulás!

Az arcon és a fejen jelentkező fájdalmakat enyhíthetjük a következő pont masszírozásával. Ide tartozik a mindenféle fejfájás, neuralgia, illetve fogfájás is. Ez a pont az egyik legerősebb fájdalomcsillapító akupresszúrás pont. A hüvelykujj és a mutatóujj közötti izmot masszírozzuk egy-két percig mindkét oldalán. A műveletet 15-30 percenként megismételhetjük. Az izmot erősen nyomjuk, egészen addig, amíg fájdalmas nem lesz, mert csak így érhetjük el a kívánt hatást.

Hányinger, szédülés, tengeribetegség, emésztési problémák, illetve egyes gyomorfájdalmak esetén az alkar belső oldalán az orsó- és a singcsont között középen a csukló tövétől két és fél harántujjnyira lévő pontot masszírozzuk. A legjobban ezt a pontot a mutatóujjunkkal tudjuk ingerelni úgy, hogy egészen mélyen az izmok között érezzük az erős nyomást. A masszázs egy-két percig tartson, és többször ismételjük 15-30 percenként. Ugyanezt a pontot kezeljük túlzott idegesség, nyugtalanság, illetve idegesség okozta szívpanaszok enyhítésére.

Gyomor- és bélproblémák, puffadás, hasmenés esetén a sípcsont térd felőli végének külső oldalán lévő kiemelkedést (Tuberositas tibiae) kitapintjuk, és ettől egy harántujjnyira kifelé masszírozzunk. Hüvelykujjunkkal erőteljes, körkörös mozdulatokkal nyomkodjuk ezt a pontot egy-két percen keresztül. Ezen a ponton különösen hatásos a moxaterápia, illetve a más, melegítéssel járó eljárások.

Menstruációs fájdalmak esetén, felfázásnál, a nemi, illetve a húgyúti szervek különböző eredetű megbetegedéseiben a lábszár belső oldalán masszírozzunk négy harántujjal a boka felett, a sípcsont hátsó élén. A pontot egy-két percig masszírozzuk erősen a hüvelyk- vagy a mutatóujjunkkal, majd fél-egy óra múlva ismételjük meg mindkét oldalon.

dr. H. O.

JÓ TUDNI!

Az akupresszúra egyik legismertebb speciális válfaja a talp masszírozása, vagyis a reflexológia. Hívei közül az egyik leghíresebb James A. Garfield, az Egyesült Államok huszadik elnöke. Nem sokkal elnökké választása után, 1881-ben merényletet kíséreltek meg ellene, amely során megsérült. Emiatt egész életében igen erős fájdalmak kínozták, melyeket leghatásosabban a reflexológia segítségével tudott enyhíteni.

Az akupresszúrás masszázs során ne várjunk a svédmasszázshoz, illetve az Európában elterjedt lazítómasszázshoz hasonló érzést. A masszőr célja ilyenkor nem a megmerevedett izmok, inak ellazítása, hanem a test energetikai harmóniájának visszaállítása. Az eredmény nem a recsegő-ropogó ízületekben és a csomós izmokban mérhető, hanem a fájdalom és a többi kellemetlen tünet csökkenésében, illetve az egész szervezet fittségének visszaállításában.



4 tipp, hogy szüntessük meg a fájdalmat azonnal

Biztosan ön is tapasztalta már, hogy fejfájáskor gyengéden megmasszírozza a halántékát, egy kis idő múlva enyhül a kínzó fájdalom. Gondolta volna, hogy ilyenkor egy 5000 éves gyógymódot alkalmaz?
h i r d e t é s

Ha a testen bizonyos pontokat ujjal megnyomunk, lehetővé tesszük az életenergia akadálytalan áramlását. Az akupresszúra alkalmazásával önmaga orvosa lehet, hiszen az ősi kínai módszerrel mozgósíthatja szervezete öngyógyító erejét.

Biztosan ön is tapasztalta már, hogy fejfájáskor gyengéden megmasszírozza a halántékát, egy kis idő múlva enyhül a kínzó fájdalom. Gondolta volna, hogy ilyenkor egy 5000 éves gyógymódot alkalmaz? Ez nem más, mint a Kínából származó akupresszúra, amely azon alapul, hogy ha a testen bizonyos pontokat ujjal megnyomunk, lehetővé tesszük az életenergia, vagyis a csí akadálytalan áramlását.

Az áramló energia

A kínaiak évezredekkel ezelőtt fedezték fel a bőr alatt húzódó, láthatatlan "csatornarendszert". Ezek az energiapályák, vagy más néven meridiánok 14 fő irányból kapcsolják össze belső szerveinket, amelyek egészsége a csatornákban áramló energia zavartalan haladásától függ. Az akupresszúra - az elnevezés pontnyomást jelent - abból áll, hogy ujjainkkal azokat a különleges pontokat stimuláljuk, amelyek a csí mentén helyezkednek el, ezáltal feloldhatók az energiablokkok és csillapíthatók a fájdalmak.

Enyhülés a fájdalomra

A nyugati orvostudomány sokáig szkeptikusan vélekedett az energiacsatornákkal kapcsolatban, mivel azok elhelyezkedése nem egyeztethető össze az idegpályákkal. Ma már azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján 40 olyan betegség szerepel, amelyek gyógyításához javasolt az akupresszúra. Idetartoznak például az allergiás panaszok, az asztma, a migrén, az emésztőszervi és immunrendszeri zavarok, a meghűlés, a stressz, a szorongás vagy a depresszió. Az akupresszúra egyik legelterjedtebb alkalmazási területe a mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítése, így például csökkenhetők általa a reumás panaszok, a porckorongsérv okozta, valamint a tarkótáji fájdalmak. De más oka is lehet annak, ha az energia áramlásában zavar lép fel. A műtétek során például sérülhetnek ezek az utak, és a hegesedés miatt már nem lesz ugyanolyan az áramlás.

A 7 alapszabály

Az akupresszúra előnye, hogy szinte bármilyen körülmények között otthon, a munkahelyen, utazás közben alkalmazható, nem kellenek hozzá speciális eszközök, ráadásul semmilyen mellékhatással nem kell számolnunk. Azért néhány hasznos tanácsot célszerű betartani.

1. A nyomási pontok érzékenyek, ezért óvatosan gyakoroljon rájuk nyomást.

2. A hirtelen jött fájdalmakat naponta háromszor kezelje, a krónikus betegségeknél elég naponta egy alkalommal akupresszúrát alkalmazni.

3. Szívbetegség esetén nem szabad akupresszúrát végeznie magán!

4. Az önkezelésről abban az esetben is le kell mondania, ha nyílt seb, fekély vagy bármilyen bőrbetegség, illetve szemölcs van a kezelendő felületen.

5. Terhessége idején mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!

6. A pontok stimulálását végezheti az ujjával, de tompa, illetve gömbvégű, fémből, fából vagy üvegből készült masszírozó eszközökkel is.

7. Ha ujjal masszíroz, figyeljen arra, hogy a körme ne legyen túl hosszú, nehogy megsértse a bőrét.

Saját kezűleg

Az alábbi egyszerű fogásokkal hatékonyan szüntetheti meg a leggyakoribb panaszokat.

1. Nyakmerevség: Fogja meg a hüvelyk- és a mutatóujj közötti területet, és öt percig masszírozza. Ha teheti, naponta többször alkalmazza ezt a módszert.
2. Mellkasi fájdalom: A stressz egyik tünete a mellkasban jelentkező szorító érzés. Ha ilyet tapasztal, naponta háromszor nyomja gyengéden négyujjnyival a csuklója alatt, az inak közötti pontot.
3. Hátfájás: Keressen egy olyan pontot a térdhajlatban, ahol ki tudja tapintani az ütőeret! Ezt a területet masszírozza gyengéden 1-2 percig, naponta kétszer, ezzel távol tarthatja a fájdalmakat.
4. Menstruációs fájdalmak: A négyujjnyival a térde alatt elhelyezkedő területet nyomja jó erősen 5 percig, naponta háromszor, így jelentősen enyhítheti a menstruációval járó fájdalmakat. ót.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultáci

forrás:Újszó




Gyógyító pontok a testen

A gyógyítás nem kényszeríthet olyasmit a testre, ami még inkább megterheli. A természetes gyógymódok elsősorban az öngyógyító erők felébresztésére törekednek. Az akupresszúra kiméletes kínai gyógymód. Szabályozza az energiáramlást a szervezetben, és erősíti az öngyógyító mechanizmusokat, a test bizonyos pontjainak megnyomásával megszüntethetők az energiaelakadások, és a testben helyreáll az erőegyensúly. Ilyen módon számos probléma megszüntethető illetve megelőzhető. A test energiáit ujjnyomással befolyásoljuk, ezáltal ez valóban egy kezelési mód. A különböző pontok eltérő reakciókat váltanak ki, lehet nyugtató, aktivizáló, élénkítő, erősítő hatású. Megelőző kezeléshez kiválóak a harmonizáló pontok. Az akupresszúra valódi feladata az egészség megőrzése, és a megelőzés. Az alábbiakban néhány betegségmegelőzési programról olvashattok, melyet akkor is célszerű alkalmazni, amikor igazából nincsenek is panaszaink, csupán jó közérzetünk fenntartására kell. A jó közérzet feltétele, hogy az ellentétes erők a jin és a jang egyensúlyban álljanak egymással. A jin energiaforma az anyag, a test, a jang irányítja az energiát. Ha a jang megfelelően szabályozza a jint, az energia ott van, ahol ténylegesen szükségünk van rá. Az ellazulás és nyugalom állapotában oldottak és fesztelenek vagyunk, az életenergia egyenletesen áramlik. Léteznek olyan egyszerű alkalmazások, melyekkel megtarthatjuk belső erőnk egyensúlyát és gondoskodhatunk arról, hogy ne keletkezzen diszharmónia.

Kezünkön és lábunkon a körömágyszögletekben találhatóak a harmonizáló pontok. Masszírozzuk ujjbeggyel a kezünkön és a lábunkon kb. 1 percig, ez összesen 20 percig tart. Hetente két-három alkalommal szakítsunk rá időt.

TÖBB LENDÜLET ÉS ENERGIA (20 perces program)

1. vékonybél meridián (kisujjkörömágy baloldal)
2. szívmeridián (kisujjkörömágy jobboldal)
3. hármasmelegítő meridián (gyűrűsujjkörömágy baloldal)
4. szívburok meridián (középsőujjkörömágy jobboldal)
5. vastagbél meridián (mutatóujjkörömágy jobboldal)
6. tüdőmeridián (hüvelykujjkörömágy baloldal)
7. hólyagmeridián (kislábujjkörömágy jobboldal)
8. epehólyag-meridián (gyűrűslábujjkörömágy baloldal)
9. gyomor-meridián (nagylábujj melletti ujj baloldal)
10. lép-meridián (nagylábujjkörömágy jobboldal)
11. májmeridián (nagylábujjkörömágy baloldal)

NYUGALOM ÉS EGYENSÚLY (5 perces program)

Az alkar belső felén a csukló fölött, és a lábszár belső oldalán a boka fölött találhatók azok a pontok, melyeken keresztül befolyásolhatjuk az energiákat. Dörzsöljük melegre mindkét alkarunk belső felén a területeket és mindkét lábunkat 1-1 percig ujjaink felső részével vagy az ujjízületekkel, enyhe nyomást gyakorolva. Legjobb ezt a programot reggelente végezni.
A lelki-szellemi szabályozó erők aktivizálásara, próbáljuk ki, melyikre hogyan reagálunk. A szegycsont alsó végén, a tenyér alatt a csuklónál a kisujj végződésénél és a fülcimpák mögött. Erősebb a hatás, ha néhány csepp orbáncfűolajjal vagy bogáncsolajjal történik a masszírozás. Ezek az olajok magukban hordozzák a jin és a jang tulajdonságait, így segítik az aktivitás és a nyugalom szabályozását.

Portál

23.2.09

Orvosi könyvek a családban.

Tisztelt Olvasó '



Bemutatok néhány orvosi könyvet,melyek segitségével sok információhoz jut. Kattintson az Ön által kiválasztott betegségre ' Ha nem tud elmenni az orvoshoz,itt eltudja olvasni a témát. Nagy értékű orvosi könyvek segitenek Önnek. Jó olvasást kivánok '


MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

MSD Orvosi kézikönyv a családban

1. RÉSZ - ALAPOK
2. RÉSZ - GYÓGYSZEREK
3. RÉSZ - SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK
4. RÉSZ - A TÜDŐ ÉS A LÉGUTAK MEGBETEGEDÉSEI
5. RÉSZ - A CSONTOK, ÍZÜLETEK ÉS IZMOK BETEGSÉGEI
6. RÉSZ - AZ AGY, A GERINCVELŐ ÉS AZ IDEGEK RENDELLENESSÉGEI
7. RÉSZ - ELMEGYÓGYÁSZATI KÓRKÉPEK
8. RÉSZ - SZÁJ- ÉS FOGÁSZATI RENDELLENESSÉGEK
9. RÉSZ - AZ EMÉSZTŐRENDSZER MEGBETEGEDÉSEI
10. RÉSZ - A MÁJ ÉS AZ EPEHÓLYAG BETEGSÉGEI
11. RÉSZ - A VESE ÉS A HÚGYUTAK BETEGSÉGEI
12. RÉSZ - TÁPLÁLKOZÁSI ÉS ANYAGCSERE BETEGSÉGEK
13. RÉSZ - HORMONZAVAROK
14. RÉSZ - A VÉR RENDELLENESSÉGEI
15. RÉSZ - ROSSZINDULATÚ DAGANATOS BETEGSÉGEK
16. RÉSZ - IMMUNZAVAROK
17. RÉSZ - FERTŐZÉSEK
18. RÉSZ - BŐRBETEGSÉGEK
19. RÉSZ - A FÜL, AZ ORR ÉS A GARAT MEGBETEGEDÉSEI
20. RÉSZ - SZEMBETEGSÉGEK
21. RÉSZ - FÉRFI EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK
22. RÉSZ - NŐGYÓGYÁSZATI EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEK
23. RÉSZ - GYERMEKEGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEK
24. RÉSZ - BALESETEK ÉS SÉRÜLÉSEK
25. RÉSZ - EGYÉB KÉRDÉSEK, BETEGSÉGEK


Orvosi szótár a családban, Szerzői munkaközösség
Többi szótárhoz »

Orvosi szótár a családban
A | B | C | CS | D | E | F | G | GY | H | I | J | K | L | M | N | NY | O | Ö | P | Q | R | S | SZ | T | U | V-W | Z-Zs |

+ A-vitamin »
+ A-vitamin-hiány »
+ A-vitamin-túladagolás »
+ Abakteriális »
+ Abortusz »
+ Abrázió »
+ Achilles-ín »
+ Acidózis »
+ Ádámcsutka »
+ Adaptáció »
+ Addison-kór »
+ Adenoid vegetáció »
+ Adenokarcinóma »
+ Adenóma »
+ Adrenalin »
+ Aerofágia »
+ Aeroszol »
+ Afázia »
+ Afrodiziákum »
+ Afta »
+ Agenézia »
+ Agnózia »
+ Agónia »
+ Agranulocitózis »
+ Agy »
+ Agyalapi mirigy »
+ Agyburkok »
+ Agydaganat »
+ Agyhalál »
+ Agyhártya »
+ Agyhártya-gyulladás »
+ Agyi érkatasztrófa »
+ Agyidegek »
+ Agylágyulás »
+ Agynyomás »
+ Agyödéma »
+ Agyrázkódás »
+ Agysérülés »
+ Agysérv »
+ Agytályog »



[A-v-Agy] [Agy-All] [Álm-Ane] [Ang-Aor]
Következő
VisszaVissza Főoldalra


Az egészség és betegség kisszótára, Dr. Noll Judit, Dr. Székely Gábor
Többi szótárhoz »

Az egészség és betegség kisszótára
A | B | C | D | E | F | H | L | P | Q | R | S | Sz | T | U | V | W | X | Y | Z |

+ -ad »
+ -aemia »
+ -aesthesia »
+ -agog »
+ -agra »
+ -algia »
+ à froid »
+ a-, an »
+ ab-, abs »
+ abarognosis »
+ abasia »
+ abdomen »
+ abdomino-hysterectomia »
+ abdominocentesis »
+ abdominogenitalis »
+ abdominopelvikus »
+ abdominoperinealis »
+ abdominoplasztika »
+ abdominoscrotalis »
+ abdominothoracicus »
+ abdominovaginalis »
+ abdominovesicalis »
+ abducens »
+ abductio »
+ aberráns »
+ aberratio »
+ abéta-lipoproteinaemia »
+ abiotikus »
+ abiotrophia »
+ ablactatio »
+ ablatio »
+ ablepharia »
+ ablepsia »
+ abnormalitás »
+ aboralis »
+ abortifaciens »
+ abortus »
+ abrachia »
+ abrachiocephalia »
+ abrasio »



[-ad-abr] [abr-ach] [ach-acu] [acu-ade]
Következő
VisszaVissza Főoldalra


Az én leleteim, Dr. Wolfgang Exel, Dr. Karl Maier
Többi szótárhoz »

Az én leleteim
A | B | C | CS | D | E | F | G | GY | H | I | J | K | L | M | N | NY | O | Ö | P | Q | R | S | SZ | T | U | Ü | V | W | X | Y | Z | ZS |

+ "átmeneti"-szindróma »
+ a »
+ a. »
+ a.c.d. »
+ a.p. »
+ áá. »
+ AAK »
+ AAR »
+ ab »
+ ab. »
+ AB0 vércsoport-inkompatibilitás »
+ abakteriális »
+ abasia »
+ abd. »
+ abdomen »
+ abdomen, akut »
+ abdominalis »
+ abdominális fájdalom »
+ abdominális migrén »
+ abdominális terhesség »
+ abduktor »
+ ablactatio »
+ ablactatios (ablaktációs) dyspepsia »
+ ablatio »
+ ablatio mammae »
+ ablatio placentae »
+ ablatio retinae »
+ ablatív »
+ ablatív hormontherapia »
+ abnormális »
+ aboralis »
+ abortív »
+ abortus »
+ abrasio »
+ abrupt »
+ abruptio placentae »
+ abscedál »
+ abscessus »
+ abscessus ani »
+ absence »



["át-abs] [abs-ACS] [Ács-ady] [aer-alb]
Következő
VisszaVissza Főoldalra


Betegség információkBetegség információk
Szöveg nagyítása
Ezen az oldalon betegséginformációkkal kapcsolatosan tud keresni az adatbázisunkban található 3 közérthetű nyelvű orvosi szótárban, továbbá 1, gyakorlatilag a teljes orvostudományt felölelő könyvben. Adja meg a keresett szót vagy kifejezést a megfelelő mezőben majd kattintson a „KERESÉS” gombra. Szabályozni tudja azt is, hogy a keresés csak szótárban vagy csak könyvben történjen. Az oldal alsó részén a 4, betegséginformációs tudásbázisunkat képező könyv címét és borítóját találja. A borítóképre vagy a megfelelő linkre kattintva a választott könyvbe tud belelapozni.
Keresett szó vagy kifejezés:
Hol kíván keresni? minden könyvben és szótárban
csak szótárakban
csak könyvekben
Keresés

10.2.09

A talpmasszázsról röviden.

A talpmasszázsról röviden.


TISZTELT OLVASÓ ' Nagyon hasznos alternativ gyógymódról összeállitok egy cikket.Aki csak megtudja tanulni és gyakorolja is a talpmasszázst,az sok embernek segithet.Én is csak mosolyogtam ezen,amikor hallottam először a talpmasszázsról.Elkell mondanom,hogy amikor láttam az eredményeket ,elhatároztam ,hogy másoknak is felhivom a figyelmét. Megérte az erőfeszitést,mert kiváló eredményeket értem el.Egy rövid beszámolót állitottam össze,azok számára akik többet szeretnének megtudni a talpmasszázsról.Ha lehet végezzen el egy tanfolyamot,hogy képesitve legyen,de ha nincs lehetősége,akkor ragaszkodjon az útmutatáshoz. A cikknek a forrása:http://www.talpmasszazs.lap.hu .Ez a módszer csak kiegészitő módszer.Ha baj van forduljon orvoshoz '




Mindent a masszázsról

Masszázs történelme

Masszázs fogalma

Masszázs hatása

Masszázst nem lehet használni ha,

Masszázs fajták

Masszázs olajok használata

Masszázs olaj keverék

Röviden a reflexológiáról

Főoldal






Mi is az a reflexológia?



A reflexológia a test reflexzónáinak masszírozásával, a reflexpontok nyomásával harmonizálja a szervezet energiaellátását.
Alapja, hogy a test bizonyos területein, - például a kézen, talpon, vagy a fülön -, megtalálható az egész test minden egyes szervének vetülete. Ha ezeket a szervzónákat masszírozzuk, javíthatjuk a zónának megfelelő szerv, vagy testtájék egészséges energiaellátását. Ha valamelyik szervünk megbetegedett, a szervnek megfelelő reflexzóna nyomásra érzékennyé válik. Például fülfájás esetén, a lábfejen lévő fül reflexpontjainak masszírozása esetén enyhe fájdalmat érzünk a fülnek megfelelő ponton, de a kezelés során, szépen kilazul a reflexpont fájdalma, és ezzel együtt a fülfájás is enyhül. A reflexzóna-masszázs több ezer éves tapasztalaton alapul, még az egyiptomi kultúrákban is masszírozták egymás kezét-lábát az emberek. A reflexzóna-masszázs és az akupresszúra között az a különbség, hogy az akupresszúra során a testet behálózó energiacsatornák, a meridiánok pontjait masszírozzák, vagy nyomják, (amikor tűvel szúrják, azaz akupunktúra), a reflexzóna-masszázs során viszont a szervzónákat masszírozzák.
A reflexzónák elhelyezkedése tapasztalatokon alapul, különösebb tudományos magyarázata nincsen, bár magyarázzák a talpon, kézen megtalálható sűrű idegvégződésekkel, amik az illető szervekkel idegi kapcsolatban állnak. A módszer hatásosságát magunkon is tesztelhetjük, de kellemes pillanatokat szerezhetünk partnerünknek, vagy gyermekünknek is egy bő fél órás szeretetteljes, enyhe nyomással alkalmazott masszázzsal.

Reflexológia célja :

Az egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. A feszültség csökkentése, újra működésbe hozni, revitalizálni, regenerálni, gyógyítani az egész szervezetet, valamint az egész rendszer harmóniájának és kiváló egészségi állapotának helyreállítása természetes módon. Tenyér és talp masszírozásával (reflexek kiváltásával) rendkívül gazdag érzőideg ellátásuk révén a központi idegrendszerre és a belső szervekre hatást lehet gyakorolni. A reflexterületek ingerlése mintegy ingerzuhatagként éri a központi idegrendszert, minek folytán különböző aktiváló és gátló jelenségek jönnek létre.

Gyógyító mechanizmus!

* Serkenti a vér- és nyirokkeringést, az utóbbin keresztül erősíti az immunrendszert.
* Elősegíti a salakanyagok kiválasztását, a szervezetből való eltávolítását.
* Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését.
* Fájdalomcsillapító hatása van.

Egy reflexpont vagy terület érzékenysége vagy fájdalma azt jelenti, hogy a hozzátartozó belső szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn.

A reflexzóna-masszázs hatása:

* A láb központi kapcsolóhelyet jelent, ahonnan az egész emberi szervezetben távolhatásokat lehet kiváltani.
* Az aktív zónák ingerlésével a testünkben áramló életenergiára hatunk. Az energiatorlódást vagy energiahiányt egyensúlyba hozhatjuk.
* A masszírozás az egész szervezet működésére szabályozó, kiegyenlítő, harmonizáló hatással van.
* A szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk, az energiák szabad áramlását tesszük lehetővé, aktivizáljuk az életenergiánkat.
* Serkentjük a vérkeringést és a sejtanyagcsere felgyorsul, ezáltal a méreganyagok, salakanyagok könnyebben kiválasztódnak .
* Serkentjük a nyirokkeringést és ezzel az immunrendszert erősítjük. A kritikus helyen felerősödik, illetve helyreáll a testnedvek keringése. Ez jótékonyan hat a beteg szervre, testrészre.
* Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését
* Fájdalomcsillapító hatású.
* Lazító, testi és lelki feszültséget oldó hatású.
* A lábfej bőrében található érzőideg végződések ingerlésével idegrendszeri távolhatásokat érhetünk el.

Reflexzóna-masszázs alkalmazását csak az alábbi esetekben nem ajánlott végezni:

* magas láz, vagy súlyos fertőző betegség esetén
* operáció előtt álló betegen
* pacemakert viselőkön
* a vénák, visszerek gyulladása esetén
* veszélyeztetett terhesség esetén (normális terhesség esetén az enyhe simogató masszázsnak nincs veszélye, de a medence, illetve a női szervek zónáit ki kell hagyni)

Miért fontos a megfelelő energiaáramlás?

Régi korok orvosai megállapították, hogy egészségesnek lenni egyet jelent a testen belül fennálló egyensúly és harmónia fentartásával. Ennek az egyensúlynak a megteremtéséhez a test a szervei között folyamatos és akadálytalan energiaáramlásra van szükség. A reflexológia célja a test láthatatlan csatornáit eltorlaszoló akadályok megszüntetése és az életenergia szabad áramlásának visszaállítása. Megállapították ,hogy vérkeringés iránya a energiaáramlás irányát követi. Tehát, ha az energia áramlás valahol megszakad akkor annak a keringés látja kárát. Ez a megbomlott egyensúly nemcsak a szövetekre hanem szervekre is kiterjedhet ha nem állítjuk helyre az energia áramlást.

Hogyan képes a Reflexológia azonnal enyhíteni a fájdalmat?
Nagyon egyszerű megérteni, hogyan csillapítsuk a fájdalmat a kéz és lábfej bizonyos nyomáspontjainak az ingerlésével. Az energiapályákban vagyis a vérkeringésben felelhető akadályok fellazulnak majd kimosódnak minek következtében az energia szabadon áramolhat melynek hatására helyreáll az egyensúly a szervezetben. Az akupunktúrával ellentétben itt az ujjainkkal gyakoroljuk a nyomást a létfontosságú pontokra

Gyógyító talpmasszázs – reflexológia

Kevesen tudják, de a talpmasszázzsal rengeteg betegséget lehet kezelni. Ugyanis a talp idegellátása rendkívül gazdag, több mint 70.000 idegvégződés található rajta. Ezért alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék. Minden szervnek megvan a pontos helye és gyógyítási módja a refelxológiában.

Kialakulás

A reflexológia gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Az ókori Egyiptomiak használták a gyógyítás ezen módján, ennek nyomait 4200 éves egyiptomi síremlékeken is fellelhető. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. Törzsi szokásaik szerint azok a „moon maiden” - ek alkalmazhatták, akik természetes gyógyerővel rendelkeztek. Kultúrájukban művészetnek, egy szent szertartás részének számít. Mindez számunkra 1913-ig ismeretlen volt. A csendet egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald törte meg, ugyanis ekkor kezdte el alkalmazni a talpmasszázst. Innentől kezdve meghódította az egész világot, és ma már számos helyen alkalmazzák betegségek gyógyítására.

Térkép testünkön

A talpunk megfelel a testünk térképének, minden terület egy-egy szervnek feleltethető meg. A különböző szervek helye megtalálható a talpon. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg. A talpon nemcsak rengeteg idegvégződés található, de a testet behálózó energiapályák, meridiánok is itt végződnek. Testünk akkor működik egészségesen, ha benne az energia szabadon áramlik, és átjár minden sejtet. Amikor az áramlás valahol valamiért elakad, akkor az ott levő szervben energiahiány alakul ki, vagyis megbetegszik. Megfelelő talpmasszázs szinte minden problémán segíthet. Hiszen a lábfejünkön, a talpunkon található speciális zónák masszírozása hatással van szervrendszereinkre.

Jótékony hatása

Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is, kedvezően befolyásolja a légzőszervi (asztma, allergia), a hólyag-, a vesepanaszokat, az emésztési zavarokat, a reumát és a bőrproblémákat is. Serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Energiákat tesz szabaddá, mellyel a tartás, és az arckifejezés is megváltozik. Lelki problémákban is segítséget nyújthat.

Nem ajánlott a talpmasszázs ha,

* gyulladt, visszeres a láb (embóliaveszély miatt)
* gombás (fertőzés szétterjedhet)
* erősen dagadt, ödémás a láb
* törött/sérült a láb
* súlyos szívbeteg, veszélyeztetett terhes
* daganatos betegségben szenved

A láb kényeztetésére – lábfürdő

A talpzónák masszírozását bárki el tudja végezni. Tájékoztatást lehet kérni gyakorló orvosoktól és természetgyógyászoktól. Az önmasszázs hátránya az, hogy nehéz közben tökéletesen ellazulni, ráadásul a fogásmód, a nyomás által kiváltott érzés és a masszázs ritmusa eltérhet a megfelelőtől. Lábainknak is jólesik egy kis lazítás. Masszázs előtt vagy után érdemes egy jó lábfürdőt venni, hogy még teljessé tegyük napunkat, íme néhány tipp.

Frissítő lábfürdő

Egy lavórba öntsünk meleg vizet, majd csepegtessünk bele 10-15 csepp rozmaring-illóolajat. Egy másik edénybe öntsünk hideg vizet! Először tegyük a lábunkat a meleg, illóolajos vízbe egy percre, majd a hidegbe mintegy húsz másodpercre! Ezt ismételjük meg többször, végül rövid időre merítsük lábunkat a hideg vízbe, majd töröljük szárazra!

A lavórt öntsük meg 35-38 fokos vízzel, és adjunk hozzá 5-8 csepp illóolajat. A citrom- és grépfrút-olaj salaktalanító és vízhajtó hatású, a levendula csökkenti az idegességet, a rózsa harmonizáló. Körülbelül 15 percnyi fürdési idő után (vagy lehet rövidebb is, zárásként hideg leöntéssel) szárítsuk meg és krémezzük be a lábunkat.




Reflexológia

Magyarul azt mondjuk: talpmasszírozás, a módszer azonban ennél többet jelent. Valójában a lábfejet és az alsó lábszár lábfej felé eső részét masszírozzuk, bár a reflexológia tárgykörébe a kézfej masszírozása is beletartozik. Mint gyógyító módszer, a működésével kapcsolatban az orvosok (már amelyik elhiszi, hogy működhet) tanácstalanul csóválják a fejüket, míg a természetgyógyászok el sem tudják képzelni, hogy ne gyógyítana. Felfogásunk szerint ugyanis a lábfejen (de nem csak ott, hanem például a fülön, az orron, a szemen, és még sok más helyen is) az egész szervezetünk kivetül, azaz bizonyos területeken, az úgynevezett reflex zónákon (esetenként reflex pontokon) jól beazonosíthatók a szervek és azok apróbb részletei. Aki ismeri ezek pontos helyét, az az adott hely apró jelei alapján felismerheti, hogy mi az, ami nem úgy működik, ahogy kellene, és a hely ingerlésével, masszírozásával képes "odanyúlni" az adott szervhez, azaz hatni rá.
Ahogy azt már a "Szerintem a természetgyógyászat" című irományomban említettem, a gyógyulás csodáját nem tőlem, a természetgyógyásztól kell várnia. Nem közvetlenül gyógyít a masszázs, hanem figyelmezteti a szervezetet, hogy "nono, valami nincs rendben". A szervezet erre a figyelmeztetésre összekapja magát és beindítja a mindenkiben (a beteg emberben is) jól működő úgynevezett öngyógyító folyamatokat, amelynek hatására elindul a gyógyulási folyamat. Tehát Ön gyógyítja magát.

Amúgy mint minden masszázs, az egész rendkívül kellemes, megnyugtató, pihentető és ez már önmagában is gyógyít. Már jóval a betegség tüneti megjelenése előtt a talpon felismerhető elváltozások tudatják a reflexológussal, valamit tenni kell, mert baj lesz. A módszernek tehát nagy jelentősége van a megelőzésben, az egészségesség megőrzésében is. A masszírozás segít a betegségek után abban is, hogy a teljes gyógyulás mihamarább bekövetkezzen és a gyógyult állapot tartós legyen.

Én azt vallom, hogy igazodva a módszer holisztikus mivoltához, mindig a teljes masszírozást el kell végezni. Így egy kezelés tehát körülbelül negyven percig tart.
Egy kellemes lazító lábfürdő után következik a bemelegítés, majd a szervek, szervrendszerek módszeres masszírozása, melynek során a problémás területekkkel kiemelten foglalkozom, végül egy energetizáló, megnyugtató levezetéssel zárom a kezelést. Az első alkalom mindig az állapotfelmérés, amikor képet alkotok a hozzám látogató egészségi helyzetéről, megbeszéljük, hogy Ön és én hogyan látjuk a betegségét és elmondom javaslataimat. A következő alkalmak már a tényleges gyógyulás érdekében a masszírozásról és a problémák lelki okainak felderítéséről szólnak.



Mire jó a talpmasszázs?


A reflexek önműködően zajlanak, az akarat közreműködése nélkül. A kezünket például ösztönösen visszarántjuk, ha bőrünkkel valami forrót érintünk, és libabőrösek leszünk, ha fázunk. Emésztésünket és vérnyomásunkat szintén reflexek szabályozzák. A szükséges utasítások közvetlenül futnak végig az érzékeny idegpályákon (pl. a bőrtől az izomig) és a testhez tartozó hírvivő anyagokon. Ugyanígy a beteg szervek is képesek üzeneteket küldeni a külvilág felé, a szívfájdalom például a bal karba is sugárzik.


A talpmasszázs kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A „közvetítőcsatornák” ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Fordított esetben a nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szerv működésbeli zavaraira. A kínai akupunktúra meridiánjai szintén energiapályák – ezek nem kimutatható ingervezető rendszerek, mint az idegkötegek vagy az erek. Itt az irányok meghatározóak, melyeken keresztül az energia továbbítódik. A talpmasszázsban kimutatható sikerek is igazolják, hogy ezek az összeköttetések léteznek.

A reflexzónamasszázs gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Kínában a betegeket már 5000 évvel ezelőtt nyomómasszázzsal kezelték a bőr bizonyos pontjain. Ebből a manapság akupresszúrának nevezett eljárásból fejlődött ki később a tűtechnika, vagyis az akupunktúra. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. A térképhez hasonló sablont, amelyen a lábon lévő szervek láthatók, a század elején eszerint rajzolták meg. A két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva egységet képez. A kettős szervek területei tehát, mint például a vesék, mindkét lábon megtalálhatók. A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén keresendők.
Bárki megtanulhatja

A talpzónák masszírozását bárki el tudja végezni. Tájékoztatást lehet kérni gyakorló orvosoktól és természetgyógyászoktól. Az önmasszázs hátránya az, hogy nehéz közben tökéletesen ellazulni, ráadásul a fogásmód, a nyomás által kiváltott érzés és a masszázs ritmusa eltérhet a megfelelőtől. Ezenkívül adódhatnak helyzetek, amikor nem szabad masszírozni, pl. ha valaki lázas vagy akut gyulladás van a szervezetében. Ezért, míg alaposan ki nem képeztük magunkat vagy konkrét panaszunk van, jobb a képzett terapeuta kezelése.

A szakember az előírásnak megfelelően egyenletesen váltakozva erősebb és gyengébb nyomásokkal masszíroz. A nyugtató hatású nyomkodásokon kívül a masszázzsal csillapítja az akut panaszokat, pl. az erős fájást vagy a görcsöt. A hüvelykujját közben állandó nyomással a reflexzónán tartja. Figyelembe kell venni, hogy a „nyugtató fogás” – hasonlóan a fájdalomcsillapító tablettákhoz – csak a tüneteket csillapítja, míg a betegséget nem szünteti meg, ezért azokat külön kell gyógyítani.

Mikor érdemes használni?

* Elsősorban anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek: így pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is.
* Kedvezően befolyásolja
* a légzőszervi (asztma, allergia),
* a hólyag-, a vesepanaszokat,
* az emésztési zavarokat,
* a reumát és
* a bőrproblémákat is.

A leírtak ellenére nem minden betegség gyógyítható kizárólag talpmasszázzsal. Komolyabb panaszok esetén feltétlen más módszereket is kell alkalmazni. Mellékhatások nem fordulhatnak elő, bár a tünetek eleinte felerősödhetnek – ilyenkor átmenetileg rövidebb és enyhébb kezelésre van szükség.

Figyelem! A felírt gyógyszereket semmiképp sem szabad orvosi javallatt nélkül elhagyni a talpmasszázs alkalmazásakor!
Nem pénzkérdés

A lelkiismeretes terapeuta először részletes beszélgetés során képet alkot a páciens egészségi állapotáról, majd óvatosan kitapogatja a talp fájdalmas pontjait. A masszázs legfeljebb 30–60 percig tart – amíg a fájdalom alábbhagy. Tapasztalatok szerint a csiklandós páciensek is jól tolerálják a kezelést, ráadásul a kezelés nem terheli meg a pénztárcát.
Segít a megelőzésben is

A talpreflexzóna-masszázs sikeres, ősrégi módszer a betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében. Mivel szerveink a testünkben futó energiapályákon keresztül összeköttetésben vannak lábaink bizonyos területeivel, a zónák masszírozása reflexszerű választ vált ki a megfelelő testtájakon. Így serkenti egyes szervek funkcióját, máshol viszont enyhíti a túlterhelést, segít az energiablokk feloldásában.

Jól kombinálható más alternatív gyógymódokkal, pl. Mayr-féle hasi kezeléssel, diétákkal, kolon-hidroterápiával, salaktalanító kúrákkal, akupunktúrával is. A többi kezelés hatását fokozza, így a gyógyulást felgyorsítja.


Méregtelenités.



Az ételekkel együtt káros anyagok is kerülnek az asztalra, s onnan a szervezetbe. Életünk folyamán 50 kg szennyező anyag megy át a szervezetünkön, ebből nagyjából 25 kg rakódik le a belső szerveinkben. Épp ezért elengedhetetlen a méregtelenítés.
A méregtelenítés az emberi szervezet megtisztítása a számára szennyező, káros, ártalmas anyagoktól, gondolatoktól. Szinte minden krónikus betegség kezelésének az alapja. Egészségesnek, betegnek egyaránt ajánlatos ősszel és tavasszal méregtelenítő kúrát tartani.

A bélműködést javító táplálékok: káposzta, ananász, alma, brokkoli, aszalt szilva, kelkáposzta. Az articsóka csökkenti a koleszterinszintet. A fokhagymának kiváló vírus-, gomba- és baktériumölő hatása van.

Az emésztést elősegítő fűszerek: menta, kapor, köménymag, babérlevél, torma, majoránna, fahéj, szegfűszeg. A kurkuma a májműködést serkenti. A májzsugorodás ellen burgonyát, barna rizst, teljes értékű gabonából készült kenyeret kell fogyasztani. A hagymának vérhígító és az immunrendszert erősítő hatása van. A spárga vizelethajtó és hashajtó, C- és E-vitamin-tartalmú eledel. A spenót magas a béta-karotin-, folsav- és C-vitamin-tartalma ugyancsak növeli az ellenálló képességet. A tök is kiváló védőszer, magas A-vitamin-tartalmú, vizeleti és prosztatapanaszoknál hatásos.

Méregtelenítésre alkalmas teák: bodzavirág (igen hatásos izzasztó), csalánlevél (általános serkentő), kakukkfű (nátha, influenza, hörghurut, arcüreggyulladás esetén kiváló).

Vizelethajtó növények: zsurló, pitypang, medveszőlőlevél, lestyángyökér, tövises iglice, borostyánlevél, nyírfalevél, gyermekláncfű, tarackbúza
Hétvégi böjt

kapcsolódó anyagok

Méregtelenítés ésszel
A hétvégi böjt igen eredményes lehet. A kúra péntek éjjel kezdődik vegyes zöldsalátával – ecet, öntet, só, bors nélkül –, majd a szombati reggeli C-vitaminnal és a méregtelenítést végző kedvenc szezonális gyümölccsel folytatódik. A gyümölcs magas víztartalmának és gyors emészthetőségének köszönhetően gyorsan átöblíti a szervezetet, a cukrok pedig gyorsítják a szervezet tisztulását. Innentől kezdve minden 90 percben inni kell valamit. Ez lehet tiszta (préselt, centrifugázott) gyümölcs- és zöldséglé, héj nélküli gyümölcsdarabokkal. 30-60 percenként ajánlott meginni 1-2 deci vizet is.

A vacsora zöldségleves vagy egy kis tálka barna rizs néhány kocka zöldséggel keverve. A barna rizsben sok a B-vitamin, ami stressz-csökkentő hatású. Magas rosttartalma pedig gyorsan telít, így jó (éhségérzet nélküli) alvást biztosít, reggelre pedig átmegy az emésztőcsatornán.

Ahogy a test egyre könnyebbé válik, úgy érezni egyre jobban a böjt hatását. Felélénkülnek a tisztító folyamatok, ürülnek a méreganyagok. A test némi zsírt is veszít. A kúra során az extra védőanyagok – A-, C-, E-vitamin, Q10 koenzim – tovább serkentik a méreganyagok leküzdését, az olyan relaxációs technikák pedig, mint a masszázs, az aromaterápia és a szauna, javítják a kúra eredményességét.
Néhány kedvelt méregtelenítési módszer

Izzasztókúra, gőzben, szaunában
Cél: a vérkeringés javítása, a bőr útján való méregtelenítés serkentése.
Nem javasolt: lázas betegség, labilis vérnyomás, sugárkezelés utáni állapot, nyirokutak elzártsága, súlyos rákos betegség esetén.

Mozgásterápia
Sok formája lehet: kocogás, jóga, jogging, aerobik, gimnasztika, tajcsi, csi-kung.
Hatása: vérkeringés-javító, harmonizáló, a nyirokrendszer kiválasztását serkentő, izzasztó, anyagcsere-serkentő, tehát méregtelenítő. Mértékkel bárki végezheti.

Tisztító légző gyakorlatok

Formái: jógalégzés, mélylégzési technika, forszírozott légzési technika.
Célja: a légutak és a tüdő méregtelenítése, helyes légzési technikák elsajátítása.

Talpmasszázs és akupresszúra
A talpmasszázs méregtelenítő módszerének a célja a nyirokutak, a bélrendszer, a vese, a máj kiválasztásának serkentése. Az akupresszúra célja ugyanaz, csak az ehhez szükséges pontokat a test akupunktúrás pontjaiból válogatja.

Fitoterápia
A bél- és májrendszer méregtelenítői: kömény, ánizs, papaja, máriatövis, kurkuma, domestika, fecskefű, articsóka, pestisgyökér, cickafarkfű, retek, gyermekláncfű, levendula, szenna.
A veseműködést elősegítők: boróka, lestyán, petrezselyem, zsurló, aranyvesszőfű, fűrészpálma.
Vértisztítók: csillagfürt, vízitorma, kökény.
Köptetők: hánytatógyökér, kankalin, ánizs.


Fájós láb

Lábaink egész nap viselik testünk súlyát, ezért tapasztaljuk gyakran, hogy estére fájdalmasan elfáradnak. Különösen a nők nem kímélik, majd viselik ennek tartósan negatív következményeit, hiszen a divatirányzatoknak megfelelő szűk, magas sarkú cipők hosszantartó viselése a kor előrehaladtával nagyon sok mozgásszervi betegség előidézői lehetnek.

A lábnak igen sokféle fájdalmas bántalma lehet. Ezek a csontokkal, az izmokkal, az inakkal, a szalagokkal, az idegekkel és az erekkel egyaránt kapcsolatosak lehetnek.
A fájós lábak károsan befolyásolják járásunkat, ami végül a lábak és a hátgerinc megerőltetéséhez, deformációjához vezet.

Ha lábainkról kellő módon gondoskodunk, akkor egész testünk jobban fogja érezni magát!


A lábfájás megoldása a megelőzés: válasszon megfelelő méretű, kényelmes lábbelit, a tyúkeszemet és a bőrkeményedéseket azonnal távolítsa el. A lábizmok erősítése érdekében lift helyett használja a lépcsőt, és járjon, sétáljon sokat.


A lábon, főként a talpon több ezer idegvégződés található, ezért rendszeres masszírozása nemcsak a lábfájást enyhíti, de felfrissíti az egész testet. A lábmasszázsról részletesen írtunk a Talpmasszázs c. cikkünkben.




REFLEXOLÓGIA
TALPMASSZÁZS- REFLEXZÓNA MASSZÁZS
A reflexzóna masszázs (talpmasszázs) hatásmechanizmusa:

A reflexzóna masszázs úgy működik, hogy a reflexológia energetikai- és szabályozó rendszere által a kéz, láb, stb. reflexzónáin keresztül befolyásolni tudjuk a szervek nem megfelelő működését.

A különböző masszázstechnikákkal egy alulműködő szervet tonizálhatunk, - erőteljesebb működésre ösztönözhetünk - míg egy másik technikával pedig egy túlműködő szervet szedálhatunk, visszafoghatjuk a működését.
A reflexzóna fogalma:

talpmasszázsA reflexzóna elnevezés a manuális terápiában már régóta használatos, többnyire különböző idegi reflexekkel kapcsolatban.

Amikor a kéz, láb, írisz, has fül, stb. reflexzónáiról beszélünk, a reflex szót nem közvetlenül az idegrendszerre vonatkoztatjuk, hanem a következő két módon értelmezzük:

1. Az összkép (fej-törzs-végtagok) reflexiója, azaz tükröződése, kivetülése egy kisebb felületre, pl. a kézre, lábra vagy fejre.

2. A kéz, láb, stb egyes részeinek megnevezése, amelyeknek empírikusan bizonyított közvetlen energetikai kapcsolatuk van a test bizonyos szerveivel.

Itt tehát sem idegi reflexkapcsolatokról, - mint pl.a Head-Mackenzie féle idegkapcsolatoknál - sem energiapályákról - mint pl. az akupunktúrában - nincs szó. Ezeknek a reflexológia által használt rendszereknek megvan a saját ellátó hálózatuk és szabályozó rendszerük, amelyeket azonban sajnos még nem kutattak és térképeztek fel.
Mikor alkalmazható a reflexzóna masszázs (talpmasszázs)?

talpmasszázsA reflexológiai eljárásokat olyan betegségek, állapotok esetén alkalmazhatjuk, melyeknél a reflexológia fent említett sajátos szabályozó rendszere működik.

Ez azt jelenti, hogy a degeneratív betegségek utolsó stádiumának kivételével - ahol a szervezet saját szabályozó rendszere már nem működik - tulajdonképpen szinte minden esetben eredményesen alkalmazható.

Mégis van azonban ezen kívül néhány eset, amikor nem javasolt a reflexológiai kezelés:

- fertőzéssel és magas lázzal járó betegségek
- véna- és nyirokrendszer heveny gyulladásai
- csak műtéttel gyógyítható betegségek
(kiegészítésként sok esetben itt is használhatjuk)
- üszkösödés, ill. nagy felületű gombásodás a lábon
- veszélyeztetett terhesség (óvatossággal és nagy hozzáértéssel itt is alkalmazható)

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy még súlyos ill.nagyon súlyos betegségek esetén is - pl. Bechterew kór, S.M., Parkinson kór, daganatos betegségek, ill. bénulások - sokszor számos melléktünet enyhíthető vagy teljesen megszüntethető a reflexológiai kezelésekkel. Pl. - javítható a kiválasztó- ill. emésztő szervek működése, - javítható a hólyag-,ill. a végbél záróizmának működése, - a fájdalmak még a rák végső stádiumában is enyhíthetők.

Reflexzóna masszázs menete:

reflexzóna masszázs, talpmasszázsElső alkalommal a reflexológus állapotfelmérést végez. Ez az összes reflexzóna végigtapogatásából, valamint egy részletes kikérdezésből áll.

A reflexzónákat végigtapogatva a reflexológus megtalálja az adott személy zónáiban található elváltozásokat, lerakódásokat, majd pedig a kikérdezés eredményeivel összevetve feljegyzi ezeket egy térképre. Ez a térkép a test összes reflexzónáját tartalmazza és a továbbiakban e bejelölések alapján folyik a kezelés. A szükséges kezelések száma és sűrűsége nagymértékben függ az adott betegség fennállásának idejétől, a beteg testi-lelki állapotától, ill. a kezelésekre való reakcióképességétől.

A konkrét gyógyításon túl a reflexológia használható még:

* kizárólag állapotfelmérésre megelőzés céljából, (mivel ezzel a módszerrel már akkor felfedezhető egy szerv, vagy szervrendszer legyengülése, amikor az orvosi vizsgálatok még nem mutatnak kóros elváltozást)
* kúra utáni folyamatos karbantartásra.

A reflexológia ugyan egyedül is hatásos de a gyógyulás hamarabb bekövetkezik ha a következő természetes gyógymódokkal kiegészítjük:

* gyógynövény terápia
* táplálkozási- és életmód tanácsadás
* mozgás- és masszázsterápiák.

A páciens reakciói a reflexzóna masszázs hatására

A reakciók 2 fő csoportja:

* reflexzóna masszázs közben
* kezelések közti időszakokban

Reflexzóna masszázsA páciens állapotának kezelés közben való bármely megváltozása - akár kellemes, akár kellemetlen, rövid vagy hosszú időtartamú,- azt bizonyítja, hogy a páciens belső gyógyító erői működésbe léptek és megkezdődött a szervezetre káros anyagok kioldódása és eltávozása.

A masszázs közbeni reakciók jól tudósítanak a páciens pillanatnyi terhelhetőségéről és meghatározzák a masszázs erősségét és ritmusát. Ilyenek pl.: fájdalom, izomgörcs, nyugtalanság, feszültség, izzadás, hidegérzet, végtagok kihűlése.

A masszázst mindig a fájdalomküszöböt elérve de azt soha meg nem haladva kell végezni! Sem a túl erős masszázs, sem pedig a "simogatás" nem vezet eredményre.

A kezelések közti reakciók felvilágosítást adnak a masszázs hatásáról a különböző szervek esetében. Ha a masszázs erőssége, ritmusa, sűrűsége a beteg állapotának megfelelő akkor minden hatás kívánatos és elvárt gyógyreakciónak minősül akár kellemes, akár kellemetlen vagy átmenetileg kicsit fájdalmas.
A reflexológia története:

A kéz és a láb reflexzóna masszázsát mint az egészségmegőrzés természetes módját sok nép ősidők óta ismeri, ezek a módszerek a különböző kultúrákban fellelhetők. Ezeknek a kezelési módoknak az eredetét nem ismerjük de Indiában és Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismeretes volt a nyomáspontokkal való kezelés.

Talpmasszázs - reflexzóna masszázs történeteA módszer azonban feledésbe merült, valószínűleg az azonos gyökerekből sarjadó akupunktúra szorította ki. Az ősi egyiptomi gyógyászatban is alkalmazták a kéz és a láb reflexzónáinak masszírozását, amit egy szakkarai síremléken is ábrázoltak. A síremlék egy akkor élt orvosé és i.e. 2300-ból való.

A történetírók szerint Benvenuto Cellini (1500-1571), a híres firenzei szobrász és ötvösművész, az egész testében érzett fájdalmait a kéz- és lábujjaira gyakorolt erős nyomásokkal kezeltette.

Az amerikai Dr. Edwin F. Bowers orvos 1916-ban ismertette először a nagyközönséggel dr Fitzgerald módszerét, aki az indiánok gyógyítási módszerei között találta meg a reflexterápiát. Egy évvel később jelent meg kettejük közös kiadásában a Zone Therapy című könyv, amelyben gyakorló orvosok, fogorvosok, nőgyógyászok, fül-orr-gégészek és kiropraktőrök számára közölnek kórtörténeteket és kezelési javaslatokat.

Eunice Ingham, amerikai masszőrnő a szó legszorosabb értelmében "talpra állította" a zónaterápia egy részét, amikor a fenti munkából származó ismereteit erre a "kis felületre", a talpra koncentrálta. Speciális fogásmódot fejlesztett ki, amelyet a nyomómasszázs Ingham-féle módszerének nevezett el. A módszert 1938-ban megjelent könyvében ismerteti. A könyv címe: Történetek, amelyeket a lábak mesélnek el.

Hanne Marquardt 1957 és 1967 között a láb reflexzóna terápiáját saját praxisában próbálta ki. 1967 óta történik szakreflexológusok képzése minden gyógyászati szakterületen, figyelembe véve ismereteink mindenkori állását.

REFLEXOLÓGIA / TALPMASSZÁZS SEGÍTSÉGÉVEL GYÓGYÍTHATÓ BETEGSÉGEK:

A reflexológia mindazon esetekben használható ez a gyógymód, amelyeknél a szervezet saját önszabályozó és öngyógyító rendszere megfelelően működik. Ez az öngyógyító rendszer azonban csak súlyos betegségek utolsó stádiumában mondja fel a szolgálatot.

Minden természetgyógyászati ág esetén vannak olyan betegségek, amelyeket természetgyógyászati módszerekkel - kizárólag vagy ajánlottan - kiegészítő kezelésként (k.k.) lehet alkalmazni.

Ettől függetlenül a természetgyógyászati kezelések önmagukban is hatékonyak - bár lassúbb a gyógyulás mint a gyógyszeres kezelés esetén - de más természetes gyógymódokkal kombinálva gyorsabb, mellékhatásmentes és teljesebb gyógyulás érhető el!

Emésztőrendszeri problémák:
- étvágytalanság,
- puffadás
- székrekedés
- hasmenés
- máj-, és epebántalmak, epekövek
- gyomorfájdalmak
- gyomor- ill. nyombélfekély (k.k.)
- hajhullás (legtöbbször emésztőrendszeri okra vezethető vissza)

Szív- és Érrendszeri betegségek:
- szívritmuszavar(k.k.)
- szívgyengeség, (k.k.)
- szívidegesség, ( k.k.)
- érelmeszesedés
- visszérgyulladás
- aranyér

Légzőszervi rendellenességek:
- felső légúti gyulladások: megfázás, nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás
- köhögés
- hörghurut
- tüdőgyulladás, (k.k.)
- asztma(k.k.)
- arc, és homloküreg gyulladás (k.k.)

Anyagcsere zavarok:
- köszvény (k.k.)
- cukorbetegség (k.k.)
- elhízás (életmód tanácsadással)
- soványság

Allergiás betegségek
- szénanátha (k.k.)
- asztmatikus panaszok (k.k.)
- ételallergiák (k.k.)

Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

Daganatos betegségek (k.k.)

Immunerősítés (k.k.)


Mozgásszervi problémák
- lumbágó (k.k.)
- isiász (k.k.)
- izületi gyulladás, kopás, artrózis (k.k.)
- Bechterew kór (k.k.)

Bőrbetegségek:
- gennyes bőrkiütés (k.k.)
- pattanás (acne vulgaris) (k.k.)
- ekcéma (k.k.)
- gombás bőrbetegségek (k.k.)
- pikkelysömör (psoriasis) (k.k.)

Ideg- és elmebetegségek
- fejfájás, migrén (k.k.)
- ideggyulladás (k.k.)
- alvásprobléma (k.k.)
- neurózis (k.k.)
- kimerültség (k.k.)
- rossz stressztűrő képesség (k.k.)
- Szklerózis Multiplex (k.k.)

Vizeletkiválasztó rendszer betegségei
- hólyaghurut
- hugyhólyag gyulladás (k.k.)
- vesegyulladás (k.k.)
- vesekő (k.k.)

Férfi- és női betegségek
- prosztataduzzanat (k.k.)
- prosztata gyulladás (k.k.)
- menstruációs zavarok (k.k.)
- petefészek gyulladás (k.k.)
- méhszájseb (k.k.)
- hüvelyi folyások (k.k.)

Betegségek kezelése



Az alábbi betegségeket lehet hatékonyan kezelni és megelőzni a talpmasszázzsal


Betegségek Masszírozása

Ágybavizelés Vesék, húgyvezeték és hólyag, alsó gerincoszlop, napfonat

Ájulás Szív, mellékvesék, hipofízis

Allergia Mellékvesék, vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékpajzsmirigyek, hipofízis

Álmatlanság,alvási zavarok A fej különböző reflexzónái, napfonadék

Angina pectoris(rohamszerű szívnyomás) Szív (óvatosan), mellékvesék (adrenalin termelés), vesék, húgyvezeték és hólyag (méreganyag kiválasztás), mellkas (lábháton a mell zóna), gyomor és rekeszizom reflexzónái, hogy a feltolt rekeszizom ne gyakoroljon nyomást a szívre

Aranyér Végbél, vesék, húgyvezeték, hólyag, mellékvesék, napfonat, ágyék, belső boka mögött és felett a végbél-aranyér zóna

Árpa Szem és megfelelő nyirokcsomó pontok

Artititisz Lásd izületi gyulladás

Asztma Vesék, húgyvezeték, hólyag (méreganyag kiválasztás), mellékvesék (kortizon), mellékpajzsmirigyek (kalcium anyagcsere) tüdők és hörgők (vérellátottság), napfonat, ileocekális billentyű, nyirokcsomó pontok (ellenanyagok)

Basedow-kór Pajzsmirigyek és hipofízis

Bechterew-kór (gerincoszlop merevedés) Vesék, húgyvezeték, hólyag, gyomor és belek, gerincoszlop

Bélhurut Gyomor-bélcsatorna, nyirokmirigypontok

Bénulás (pl. agyvérzés utáni állapot) Egész test, egész talp masszázs, nyak és egész gerinc, fej

Bőrbajok, bőrkiütés Vesék, húgyvezeték és hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek, hipofízis, nemi mirigyek, pajzsmirigy

Böfögés Gyomor és napfonadék

Cukorbaj Hasnyálmirigy, hipofízis, pajzsmirigy, mellékvesék, máj, gyomor-nyombél

Csontritkulás Mellékpajzsmirigyek, az összes anyagcsere zóna

Csonttörések A megfelelő zóna masszírozása, mellékpajzsmirigy (kalcium)

Daganat A daganat helye szerint a megfelelő szerv reflexzónája, nyirokmirigypontok (mandulák, lép), hipofízis

Ciszta A megfelelő szerv reflexzónája, nyirokmirigypontok

Égési sérülések A megfelelő szerv, testrész reflexzónája, nyirokmirigypontok, vesék, mellékvesék, húgyvezetékek és hólyag, mellékpajzsmirigy

Egyensúlyzavarok(szédülés) Egyensúlyszerv

Ekcéma Vesék, húgyvezetékek és hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek, hipofízis, napfonadék, alsó és felsőtest nyirokmirigyek

Epehólyag-gyulladás, epekőbetegség Máj és epehólyag, nyombél, nyirokmirigypontok

Epilepszia kiegészítő kezelése Anyagcsere szervek, fej, nyirokmirigypontok, belső elválasztású mirigyek

Érelmeszesedés Vesék, húgyvezetékek és hólyag, mellékvesék

Érszűkület Azon szerv zónájának masszírozása, ahol az érszűkület van, mellékpajzsmirigyek, mellékvesék, vesék, húgyvezetékek és hólyag

Étvágytalanság Gyomor és belek, pajzsmirigy

Tartós fáradtság Vesék, húgyvezeték és hólyag, anyagcsere szervek, mellékpajzsmirigyek, mellékvese, álmatlanság esetén: fej

Fehérvérűség, leukémia Nyirokmirigypontok, mandulák, lép, anyagcsere szervek

Fejfájás (migrén) Fej-zónák, nyak, homloküregek, napfonat, gerincoszlop

Felfúvódás Gyomor-bél, napfonadék

Fertőző betegségek Vesék, húgyvezetékek és hólyag, mellékvesék, mellék-pajzsmirigyek, nyirokcsomó reflexzónái

Fejfájás, fogromlás Felső és alsó állkapocs, anyagcsere szervek

Fogínygyulladás Felső és alsó állkapocs

Fogpótlás, protézis miatti bajok, gyulladás Felső és alsó állkapocs

Frigiditás Hipofízis, petefészek és méh

Fülfájás Fül és szem, fej, nyirokmirigypontok

Fülzúgás Fül és szem, fej, nyak, mellékvesék, egyensúlyszerv

Gégehurut, rekedtség Gégefő

Gerincoszlop bántalmak Lásd reuma és Bechterew-kór

Golyva Pajzsmirigy, hipofízis

Glaukoma (zöldhályog) Szem és fül, nyak, vesék, húgyvezetékek és hólyag, mellékvesék és fej

Gyomorfekély, nyombélfekély Gyomor és nyombél, napfonadék, rekeszizom, mellékvesék

Gyomorhurut (gyomorfájás) Gyomor és nyombél, napfonadék

Gyulladások bárhol a szervezetben Nyirokmirigypontok, mellékpajzsmirigyek és a gyulladásos szerv zónája

Hajhullás Ivarmirigyek (petefészkek vagy herék), mellékvesék, anyagcsereszervek

Hallási nehézségek Fül

Hályog (szürkehályog) Szem, vesék, húgyvezeték, hólyag, mellékvesék és fej

Hasfájás, hasgörcs Elsősegélyként gyomor-bélcsatorna zónái, hasfonadék

Hasmenés Gyomor-bél, nyirokpontok, napfonadék

Hasnyálmirigy-gyulladás Gyomor és nyombél, hasnyálmirigy pontok

Hátfájás (háti gerincoszlop fájdalma) Hátcsigolyák, napfonadék, lábháton mell zóna � ágyéki gerincoszlop fájdalom (lumbágó): ágyékcsigolyák, keresztcsont, csípő, napfonadék, térd, altest nyirokút

Hólyaghurut, hólyaggyulladás Vesék, húgyvezetékek, de különösen a hólyag reflexzónája, nyirokpontok

Homloküreg gyulladás Homloküreg és nyirokmirigyek

Hóvakság Szemek, mellékvesék

Hörghurut Tüdők, hörgők, nyirokmirigypontok, mellékpajzsmirigyek, mellékvesék

Húgyvezeték gyulladás Vesék, húgyvezetékek és hólyag, nyirokpontok

Hüvelyfolyás, hüvelygörcs, viszketés Hüvely és méh, nyirokpontok

Idegesség (neurózis) Vesék, húgyvezetékek és hólyag, anyagcsere zónák, mellékpajzsmirigy, fej, pajzsmirigy � ideges depresszió: belső-elválasztású mirigyek, napfonadék, hasnyálmirigy, fej (pszichoterápiás kezelés) � félelemérzés, szorongás: vesék, húgyvezetékek és hólyag, gyomor-bél zónák (a rekeszizom felnyomódását megszüntetni), fej, egyensúly-szerv (pszichoterápia)

Idegfájdalmak Gerincoszlop, mellékpajzsmirigyek, egész talp masszázs

Impotencia (Pszichoterápia mellett) herék, egész talp masszázs

Influenza, hűlés Nyirokpontok, mandulák, lép, orr homloküreg

Ínysorvadás Alsó és felső állkapocs, anyagcsere reflex zónák, és ujjal a fogínyt masszírozni rendszeresen

Isiász Csípő, isiász pont, ágyékcsigolyák, térd, vesék, húgyvezeték, hólyag

Ízérzés zavar Fej reflex zónái, alsó és felső állkapocs

Izomláz, izom (ín) rándulás, húzódás Azon testrész reflexzónájának masszírozása, amely megfelel a sérült résznek

Izomsorvadás Hipofízis, vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek, nyirokmirigypontok, (izomgyakorlatok anyagcsere helyreállítása)

Izületi gyulladás (idült artritisz, artrózis) Egész láb, kiemelten a vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék (kortizon), napfonadék valamint a beteg izületek reflex zónái

Kalcium-hiány (terhesség, szoptatás,

idős kor, görcs-rohamok) Mellékpajzsmirigyek

Kancsalság kiegészítő kezelése Szem és fej reflexek

Karfájás Nyaki gerinc, vállöv, vállizület, felkar, könyök, fogak és a lábon a karnak megfelelő hely

Koponyatörés (kiegészítő utókezelése) Fej reflexek, mellékpajzsmirigy

Köhögés (hörghurut, légcsőhurut) Hörgők, tüdők, nyirokmirigypontok, mellékpajzsmirigy, mellékvesék

Könyök bántalmak Lábfejen a térd reflexzónája, és a térd masszírozása

Köröm törékenység a kézen (vitamin,

vas és Ca hiány) Anyagcsere szervek, mellékpajzsmirigy (a hiány pótlása táplálkozással és gyógyszeresen)

Körömágygyulladás A megfelelő láb vagy kézköröm reflexzóna masszázsa, nyirokpontok a lábon

Köszvény Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék és a megfelelő testrész reflexzóna

Lábak dagadása, ödémája A szívbaj kezelése mellett vesék, húgyvezeték és hólyag, szív, nyirokpontok

Lábszárfekély Medence nyirokutak, vesék, húgyutak, hólyag, máj, epe-hólyag, hasnyálmirigy, gyomor-bél, nyirokpontok

Lágyéksérv Altesti nyirokpont, nemi szervek, gerincoszlop alsó része, hipofízis, hólyag

Láz Nyirokpontok, mandulák, lép, hipofízis

Lefogyás pajzsmirigy túlműködés miatt Pajzsmirigy, hipofízis (ez irányítja a pajzsmirigy működését)

Látóideg sorvadás Szem zónák, vesék, nyak

Mandulagyulladás Mandulák, nyirokpontok, mellékvese, nyak

Májműködés zavarok Máj, epehólyag, gyomor, nyombél, napfonadék

Méhgyulladás, méhvérzés, mióma Méh, vérzés esetén petefészek, hipofízis, nyirokpontok

Mellgyulladás Mell, nyirokmirigypontok, hipofízis

Melléküreg gyulladás Homloküreg zónák, nyirokpontok, mellékpajzsmirigyek, fej, nyak

Meniszkusz sérülés (térd porcsérülése) Térd zóna és a könyök masszírozása

Menstruációs zavarok Petefészek, méh, hipofízis, mindkét lábon a lábikra izomzat külső részét masszírozni

Nyirokmirigy duzzanat Nyirokmirigy reflex zónák

Mirigyláz (Pfeiffer-féle) Mandulák, lép, nyirokpontok
Mumpsz (parotitisz, fertőző fültőmirigy

gyulladás) Nyirokpontok, mandulák, ivarmirigyek (petefészek vagy herék)

Nátha Orr, hörgők, nyirokpontok

Nemi betegségek A megbetegedett szerv reflex zónái, mirigypontok

Neuralgia A halánték reflex zónája

Növekedési zavarok Hipofízis és az összes általános felépítéshez tartozó zónák (anyagcsere zónák)

Nyaki gerinc fájdalom Nyakcsigolyák, napfonadék, lábujjak és lábujjak tövének masszázsa

Nyakmerevedés (tortikollisz),

nyakizom rándulás Nyakcsigolyák, lábujjak, lábháton 1, és 2. ujj tövétől a megfelelő mell zónában

Nyirokpangás Nyirokpontok

Orrvérzés, száraz orr Orr, mellékpajzsmirigy

Övsömör Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek

Pajzsmirigy betegségek Pajzsmirigy, nyaki gerinc, belső elválasztású mirigyek, szív, nyirokpontok

Parkinson kór Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, fej, nyakszirt, mellékpajzsmirigyek és anyagcsere szervek

Petefészek gyulladás, ciszta Megfelelő oldali petevezeték zóna, nyirokpontok, mellékpajzsmirigy, hipofízis, esetleg a pajzsmirigy is

Petevezeték gyulladás Megfelelő oldali petevezeték, nyirokpontok, mellékpajzsmirigy

Pikkelysömör (pszoriázis) Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek, anyagcsereszervek, nyirokpontok, hipofízis

Porckorong-sérv, porckorong-károsodás Vesék, húgyvezetékek, hólyag, gerincoszlop, gyomor-bél, máj-epevezeték (felépítő anyagok) zónái

Prosztata bántalmak (gyulladás,

megnagyobbodás) Prosztata, herék, ágyéki gerincoszlop, hólyag, altest nyirok zóna, vesék, húgyvezetékek

Rák kiegészítő kezelése Nyirokmirigypontok és az illető szerv reflex zónája és az �általános felépítés� zónái (vese, húgyvezeték, hólyag, fej, gyomor-bél, máj, hasnyálmirigy, összes érzékeny pont)

Retina (szemideghártya) gyulladás, leválásVesék, húgyvezetékek, hólyag, szemek, nyirokmirigy-pontok, nyak, fül

Rejtett heréjűség Herék, ondózsinór, hipofízis, lábikra izomzat külső része

Rekedtség (gégehurut) Gégefő, mandulák, nyirokmirigyek

Rekesz-sérv Napfonadék, mellékvesék, rekeszizom, anyagcsere szervek

Reumatikus betegségek Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigy, anyagcsere szervek, megfelelő izületek láb zónái és reflex testrész masszázs � cellulitisz: laza kötőszövet gyulladása bárhol a szervezetben: nyirokpontok, ivarmirigyek (petefészek és herék) és a beteg rész reflex-zónája � farkcsontfájdalom: láb reflex zóna, nyakszirt reflex zóna és a nyakszirt masszírozása

Rövidlátás Vesék, húgyvezetékek, hólyag, szem és fül

Sárgaság (májgyulladás) Máj, epe, nyombél, napfonadék, nyirokmirigy pontok

Scheuermann kór Gerincoszlop, vesék, húgyvezetékek, hólyag, anyagcsere szervek

Száj kiszáradás Alsó és felső állkapocs (lassú evés, alapos rágás)

Szájszag Gyomor

Szaruhártya gyulladás Szem, nyirokpontok, vesék, húgyvezetékek, hólyag

Szédülés Szem, fül, egyensúly szerv

Székrekedés Az egész emésztőtraktus (főleg vastagbél) reflexzónáinak masszírozása, máj-epehólyag, mellékvesék, napfonadék, ágyéki gerinc, a lábikra belső oldalán levő reflexzóna masszázsa

Szélütés kiegészítő kezelése Ujjvégek, fej, gerincoszlop

Szembajok Szem, fül, nyak, vesék, húgyvezetékek, hólyag

Szénaláz Mellékvesék, ivarmirigyek, hipofízis, fej, nyak, orrmelléküreg, ileocekális billentyű

Szénanátha Orr, légcső, hörgők, vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek

Szívroham Szív, tüdő, mellékvesék, szigmabél

Szívhiba (vicium) Szív, nyirokpontok, mellékvesék, anyagcsere szervek

Szívpanaszok Szív, hátgerinc csigolyák, gyomor, mellékvesék

Távollátás Szem (fül), vesék, húgyvezetékek, hólyag

Teltség érzés Gyomor, nyombél, rekeszizom, napfonadék

Tengeri betegség Egyensúly szerv, fej

Terhesség Hipofízis, petefészek, méh, mell, és �általános felépítés�

Torokgyulladás Felső és alsó állkapocs, gégefő, mandulák, nyirokpontok

Torokfájás Gégefő, mandulák, nyirokpontok

Terméketlenség (férfi) herék, prosztata; (női) méh, petefészek, méhkürt, hipofízis

Trombózis Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, a reflex testrész masszírozása

Túlsúly, elhízás Pajzsmirigy

Tüdőgyulladás Tüdő, nyirokpontok, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek

Tüdőtágulás Tüdő, ileocekális billentyű, napfonadék

Vádli (lábikra) görcsök Mellékpajzsmirigy zóna és reflex testrész

Vakbélgyulladás Vakbél (alsó rész), nyirokpontok

Váll fájdalmak Váll, csípő és környéke (mint reflex testrész), talpon a váll zónán kívül nyak, ágyék

Vashiány Lép zóna

Vastagbélgyulladás (kolitisz) Vastagbél, napfonadék, mellékvesék, nyirokpontok

Végbélgyulladás Végbél zóna (bal lábon alul), mindkét lábon lábikra belső izomzatának masszírozása

Végbélviszketés, repedés Végbél zónák (bal lábon alul)

Vegetatív idegrendszeri zavarok Napfonadék, az �általános felépítés� összes zónája, fej

Vércukor, alacsony (hipoglikémia) Hasnyálmirigy, hipofízis, pajzsmirigy, lép, mellékvesék

Vérkeringési zavarok Szív, mellékvesék, mellékpajzsmirigyek, vesék, húgyvezetékek, hólyag

Vérmérgezés Nyirokpontok

Vérnyomás (alacsony) Vesék, húgyvezetékek, hólyag, agyalap (kisagy), egyen-súlyszerv

Vérnyomás (magas) Napfonadék, mellékvesék, vesék, húgyvezetékek, hólyag, agyalap (kisagy), fej, szív

Vérszegénység Vashiány pótlása mellett lép, anyagcsere szervek zónái

Vesebaj Vesék, húgyvezetékek, hólyag, mellékvesék, szív, nyi-rokpontok

Vesekő Vesék, húgyvezetékek, hólyag, anyagcsere szervek

Visszértágulat Vastagbél, belső elválasztású mirigyek

Visszérgyulladás Máj, mellékvesék, medence nyirokterületei