Keresés ebben a blogban

8.7.12

Hogyan viseljük el a hőséget?

Egy-két napra ugyan visszatért az ősz, de a meteorológusok újabb kánikulahullámmal fenyegetnek. Ilyenkor naponta halljuk, hogy aki teheti, maradjon árnyékban, hűvös lakásban. Jó ez a tanács, csakhogy aki dolgozik, nemigen válogathat. Ha szerencséje van, kibírható a hőmérséklet a munkahelyén, de ha nem, adunk néhány tanácsot, hogyan tegye elviselhetőbbé a hőséget.
Az irodában
Napközben az irodahelyiségek jelentősen felmelegszenek. Szellőztessük át jól a helyiséget a reggeli vagy az esti hűvösebb órákban, így elkerülhetjük a hőséget. Napközben az ajtók és ablakok legyenek csukva. A közvetlen napsugarak ellen rolóval, redőnnyel védekezhetünk. Sok irodában légkondicionálót szerelnek fel. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a belső és a külső hőmérséklet közötti különbség ne legyen túl nagy. A túl hideg beállítás megfázást okozhat.
Bőrünk saját klímaberendezése
A légkondicionáló erősen kiszárítja a bőrt, de bőrünknek van saját klímaberendezése. Az ember bőrfelületén mintegy 2-3 millió verejtékmirigy található. Az izzadságtermelés révén a testünk lehűl, de ennek hátránya, hogy a sok izzadás révén nagy a folyadék- és ásványisó-veszteség.
Igyunk sokat
Nyáron a legfontosabb, hogy sokat igyunk. Legalább 2,5 – 3 liter szükséges naponta. Folyadékként csak a víz, gyógytea jöhet szóba. A kávé, kóla vagy alkohol inkább elkerülendő. Ezek ugyanis kiszárítják a szervezetet, mert izzadság- és vizelettermelők. Arra is ügyelni kell, hogy ne jéghideg italt fogyasszunk. Ez ugyan első pillanatban jót tesz, de hosszabb távon plusz hőt termel.
A ruházat
Válasszunk ún. „lélegző” pamut és selyem anyagú ruhát, mely könnyű és szellős. A szoros ruha az izzadást, a szintetikus anyag pedig az izzadtság elpárolgását akadályozza meg.
Gyors frissítő
A nagy hőség enyhítésére hűtse a csuklóját lassan folyó hideg víz alatt. Ez nagyon frissítő hatású.
Bőrápolás
Ápolja bőrét a nyári hónapokban is helyesen, és óvja a kiszáradástól. A bőrnek ugyanis különösen nagy nedvességre van szüksége. Használjon hetente kétszer arcmaszkot, amely megfelelő tápanyagokkal látja el arcbőrét. Ápolja ajkait szájbalzsammal. Testét kenje be naponta testápoló krémmel vagy olajjal. Csak langyos vízzel zuhanyozzon, soha ne forróval. Használjon hidratáló krémet zsíros krém helyett.Készítsünk rózsavizet!
Arcvíz – titkos tipp
Egészen csodálatos hatású az enyhe hűtéshez az arcvíz. A kereskedelemben azonban főként alkoholtartalmúak kaphatók. Ezt inkább kerülje el, mert a bőrt még inkább kiszárítja. Saját kezűleg is készíthet remek arcvizet:
  • Gyűjtsön kb. 300 g friss rózsaszirmot.
  • Tegyen egy tálba 100 g szirmot.
  • Öntsön rá 1 l forrásban lévő vizet.
  • Hagyja a főzetet egy órán át hűlni.
  • Szűrje le a főzetet.
Ismételje meg a folyamatot még háromszor, míg minden rózsaszirom elfogy. Töltse át a lehűlt főzetet sötét, előzőleg jól kifőzött üvegbe. Szerezzen be kis műanyag flakonokat, és töltse meg ezeket a rózsavízzel. Ezzel frissítse arcát, nyakát, csuklóját, így mindig frissnek érzi magát, és még az illata is csodálatos lesz.
(Forrás: naturkosmetik12.de, németből fordította: Koncz László)
Megjelent a natursziget.com

7.7.12

Génmódosított csecsemők jöttek a világra

Felkaptam a fejem az alábbi cikk olvasásakor.Gondoltam,hogy ez egy sci-fi hír.De nem' Ez már a valóság' Ha ilyen gyorsan fejlődik a génmódosítás hova fogunk jutni?

Daily Mailben megszellőztetett információ szerint összesen 30 egészséges baba született az Egyesült Államokban folytatott kísérletek eredményeként, melyben két petesejtből és egy hímivarsejtből jöttek a világra a gyerekek. Egyelőre két csecsemő genetikai vizsgálatának eredményei készültek el, amelyek azt mutatják, hogy a babák három „szülő” génjeivel rendelkeznek.
Az eljárás etikussága vitatott, de Czeizel Endre genetikus professzor szerint örülni kell, ha a tudomány segítségével beteg csecsemők helyett egészségesek jöhetnek a világra. A professzor elmondta: a petesejtben a 46 kromoszóma mellett van egy 47. is, a mitokondrium. Ez a kromoszóma több betegséget is örökíthet (köztük a Parkinson-kórt, de súlyos értelmi fogyatékosságot is), de csak anyai ágon, mert a férfi hímivarsejtben nincs ilyen anyag.
A kutatók ezúttal kicserélték a petesejtben a hibás mitokondriumot egészségesre. Az eljáráshoz fagyasztott egészséges női ivarsejteket használtak, azaz olyat, amire egyébként a petesejt tulajdonosának nincs szüksége. A donorok petesejtjeiből apró tű segítségével egészséges mitokondriumokat vettek, majd azokat a betegítő géneket hordozó nők petesejtjébe juttatták. A kezelés eredményeként születő csecsemők mindkét nő DNS-ét öröklik, és a megváltozott génállományt anyai ágon továbbadják utódaiknak.
Az eljárás etikai agályait feszegető kérdéseinkre Czeizel Endre azt mondta: ezeket nyilván végig kell gondolni, de az egészséges csecsemő nagyobb öröm. A két anyától és egy apától született gyerek is elfogható, hiszen ma sokan nevelnek hárman-négyen együtt gyereket. 
Forrás : nol.hu

Matolcsynak miért kellett kijavítani saját hibáját a zárószavazás előtt?

Matolcsynak miért kellett kijavítani saját hibáját a zárószavazás előtt? Matolcsy mint a legjobb magyar közgazdász kijavított egy nagy hibát.Már hagyomány lett a parlamentben,hogy az utolsó előtti pillanatban adnak be javaslatot.Ha maradt volna a javaslat,akkor egy nemlétező eszközt adóztattak volna meg.De a blamától Matolcsy megmentette Orbán Viktort és a kormányt.Nem szégyellt javítani.Elvégre az IMF tárgyalás a legfontosabb.Miről volt szó? Az origó cikke választ ad :
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétfői zárószavazás előtt ma egy utolsó pillanatos, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a sárgacsekk-adóhoz.
A kormány egy olyan javaslatot adatott be egy hete a költségvetési bizottsággal, amely olyan eszközt adóztatna, amely öt éve nem létezik. Abban azt írták elő, hogy a jegybanki kéthetes betét elhelyezése után adót kell fizetnie a Magyar Nemzeti Banknak. Ez azonban 2007 óta nincsen, helyette kéthetes kötvény van.
Még ezek a javítások sem garantálják azt, hogy a sárgacsekk-adóból nem lesz gond. Az MNB elnöke szerint a sárgacsekk-adó akár az új alaptörvénybe is ütközhet, és sérti az uniós normákat. A két hét múlva induló IMF-EU-tárgyalásokon pedig komoly ütközőpont lehet a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Ráadásul a költségvetés sem számíthat 380 milliárd forintra az adóból, minimum százmilliárd forintos elmaradás néz ki a jegybank szakértőinek számítása szerint.
Teljes cikk : origo.hu 

6.7.12

IMF/EU-tárgyalások - Július 17-én kezdődnek a tárgyalások - Mi lesz a szabadságharccal?

Az MTI közölt egy olyan hírt,melyet még egy évvel ezelőtt el sem lehetett volna képzelni ' A magyar kormány tárgyalást kezd az a gyarmatosító IMF-el' Ezt hogyan tudja megmagyarázni Orbán Viktor a szabadságharcos  Békemenet tagjainak? Nem ez a mérvadó' Orbán Viktor az ország érdekeiért teszi.Egyszerűen kifejezve: kell az IMF pénze ' A szabadságharcot felejtsük el ' Fontosabb a jövőnk' Orbán Viktor feláldozta a szabadságharcát az ország érdekeiért. Ezért dicsérni kell '

Brüsszel, 2012. július 6., péntek (MTI) - Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.
    Olivier Bailly üdvözölte a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény pénteken elfogadott módosítását. Bejelentette, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó testület megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást.
    A szóvivő közölte, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége e hónap 17-én kezd megbeszéléseket Budapesten.

Bíztató a 90 százalékos hiány' Miért?

A 90%-os hiány az jó? Ezt lehet érteni az MTI tudósításából.A szakértők is azt mondják,hogy jó ez az eredmény' Akkor nekem is  jó.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közlése szerint az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének hiánya júniusban 173,6 milliárd forint volt, az első félévben a deficit 517,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat mintegy 90 százaléka. A törvényi előirányzat 2012-re 576,2 milliárd forintban határozta meg az államháztartási hiányt.
A szakértők véleményét olvashatják a napi.hu-ban '

3.7.12

Ab: alkotmányellenes az állami ösztöndíjasokkal kötendő hallgatói szerződésről szóló kormányrendelet

Már megint belekontárkodott az AB a kormány dolgaiba.Még ilyet ' Mi lesz? A kormány készít egy új törvényt más tartalommal.
 Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) -  Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, a testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg - tájékoztatta Sereg András sajtófőnök az MTI-t.
Részlet:
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni, ezért az Alkotmánybíróság a kormányrendeleti szabályozásra adott törvényi felhatalmazást, és az annak alapján alkotott kormányrendeletet megsemmisítette. Így a kormányrendelet nem lép hatályba. 
MTI

Orbán válasza a washingtoni kongresszusnak: szüntessék meg az Amerikából támogatott antiszemita provokációt!

Orbán Viktor válasz levele az amerikai kongresszus tagjainak elég világos.Nagyon jól megindokolja az érveit.Mit mondanak az amerikai kongresszus tagjai?Nem tudom.

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól Orbán Viktor. A kormányfő ezt az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához címzett válaszában írta, miután az amerikai képviselők júniusban levélben fordultak hozzá, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben.
    A kormányfő sajtófőnöke kedden tájékoztatott arról, hogy Orbán Viktor elküldte válaszát az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához. A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljuttatott levelet Joseph Crowley kongresszusi képviselőnek címezte a miniszterelnök, aki köszönetet mond az amerikai képviselők megkereséséért.
    "A legjobbkor tették ezt, ugyanis éppen a segítségüket szerettem volna kérni egy olyan ügyben, amelyben a kormányközi kapcsolatokon és nagykövetségen keresztül nem sikerült célt érnem" - fogalmazott Orbán Viktor. Mint írta, Magyarországon az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért. "A mi politikai közösségünk a magyar szabadságharcosok örököse, büszkék vagyunk arra, hogy tevékeny szerepet játszhattunk hazánk szovjet elnyomás alóli kiszabadításában és a kommunizmus megdöntésében. A szabadságunk visszaszerzése óta folyamatosan harcolunk az emberi méltóság tiszteletéért a magyar társadalmi és közéletben egyaránt. Az ez ügyben elért sikereinkről washingtoni nagykövetségünk szívesen szolgál részletekkel" – tette hozzá.
    A kormányfő kifejtette a kongresszusi képviselőknek, hogy munkája során jelentős antiszemita támadások érik az általa vezetett politikai közösséget és személy szerint őt is. A támadások során "a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezek az erők a legnagyobb támogatást az Egyesült Államokból kapják.
    "Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért" – zárul Orbán Viktor válaszlevele.
    Az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja június 21-én levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. A washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai-magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján közzétett levelükben kiemelték a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatták ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. Idézték a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki "tetves, mocskos gyilkosoknak" nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy "a magukfajták ideje lejárt". Ugyancsak idézték a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak "terjesztőit".