Keresés ebben a blogban

15.9.11

Itthon: ''Mindenki hallgat, mindenki fél, senki sem tudja, mi lesz januártól'' - HVG.hu

Már nyár elején is egyértelmű volt, hogy nehéz év vár a speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskolákra. 1200 gyerek oktatása került veszélybe, amikor Budapest vezetése eldöntötte: felére csökkentik az érintett intézmények támogatását. Ez azonban nem az egyetlen probléma: augusztus 31-én a közoktatási kiegészítő normatíva is megszűnt, s bár kaptak ígéretet a hosszabbításra, a szerződések egyelőre a minisztériumnál keringenek, a tanév pedig elkezdődött.

Június végén hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek támogatásának megfelezését. A törvény szerint azok a budapesti intézmények, amelyek többek között autista, magatartási zavaros, hiperaktív, vagy testi, érzékszervi fogyatékos gyerekek felzárkóztatásával, integrálásával foglalkoznak, innentől jelentősen kevesebb anyagi segítségre számíthatnak. A főváros eddig fejenként havi negyvenezer forinttal (ez sem fedezte a költségeket, de tervezhető összeg volt) járult hozzá a gyerekek taníttatásához, a jóváhagyott intézkedés viszont átlagban mindössze 25 ezer forinttal támogatja őket.
Nem ez azonban az egyetlen probléma: az alapítványi iskolák 2006-ban kötöttek finanszírozási szerződést az akkori oktatási tárcával, amely egy jelentős közoktatási kiegészítő normatívát biztosított számukra. Ez a szerződés azonban idén augusztus 31-én lejárt, s bár a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kaptak ígéretet annak meghosszabbítására 2011. december 31-ig, a szerződéseknek egyelőre nyoma sincs, holott a tanév elkezdődött. Az érintett iskolaigazgatóktól kérdeztük meg, hogyan próbálják túlélni a sorozatos vágásokat.
A Gyermekház alapítványi iskola épülete
Fotó: gyermekhaz.hu

Tovább :Itthon: ''Mindenki hallgat, mindenki fél, senki sem tudja, mi lesz januártól'' - HVG.hu

Nincsenek megjegyzések: