Keresés ebben a blogban

16.3.12

Nem leszünk gyarmat 'Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszéde '

1848 politikai és szellemi programja így hangzik, "nem leszünk gyarmat"; s a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanígy szól - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Kossuth Lajos téren, az állami díszünnepségen március 15-én, csütörtökön. "1848 politikai és szellemi örökösei vagyunk" - mondta a kormányfő, akit a tömeg a "Viktor, Viktor" skandálással fogadott. Orbán Viktor szerint ez a nap a szabadságharcosok napja, a Kossuth Lajos tér pedig a szabadságharcosok tere.
Orbán Viktor szerint bár ma is sok igazságtalansággal kell szembenéznie Magyarországnak, nem szabad elmerülni az önsajnálatban, az ugyanis a vesztesek szokása. "Nem engedhetünk a csábításnak, hogy az olcsó önsajnálat szélcsendes és langyos vízű kikötőjébe manőverezzük Magyarország hajóját" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: az önsajnálat, az áldozati méltatlankodás a bukásukat és tehetetlenségüket magyarázó vesztesek szokása, nincs köze a szabadságharcosok bátorságához. A győzelemhez, a sikerhez, a méltányos bánásmód kiharcolásához bátorság és erő kell - hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint Magyarországnak a "saját tengelye körül kell forognia", ezért meg kell védeni "a jövőnk zálogát jelentő" alkotmányt. Orbán Viktor szavaira reagálva a tömeg hosszasan skandálta: "megvédjük, megvédjük". "Tisztában vagyunk a kihívás és a feladat súlyával" - mutatott rá a kormányfő, aki szerint most egyszerre van szükség a radikális Petőfire, a tettrekész Kossuthra és a bölcs Széchenyire.
A miniszterelnök úgy vélekedett, már az 1848-as márciusi ifjak is tudták, amit ma Európában sokan nem akarnak észrevenni, ez pedig a pénzügyi függetlenség kérdése. Ezért kellett a tizenkét pontba is bekerülnie a nemzeti bankra vonatkozó követelésnek - tette hozzá, majd közölte: a márciusi ifjak is tudták, hogy az a nemzeti bank független, amely megvédi az idegen érdekektől a nemzet gazdaságát. A nemzeti bankkal kapcsolatos szavait nagy éljenzéssel fogadták a Kossuth téren összegyűlt ünneplők.
A "nagy március" óta sohasem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma – mondta. A miniszterelnök úgy fogalmazott: hosszú évtizedek óta nem voltunk olyan erősek, mint ma, még sohasem állt ennyi politikai, alkotmányos és gazdasági eszköz a rendelkezésünkre, hogy kitörjünk a kiszolgáltatottságból. Ma már elegen és elég elszántak vagyunk, hogy a szabadságjogaink után kivívjuk a szabad magyar életet is - jelentette ki Orbán Viktor.
Egyenlőséget követelünk a magyaroknak - jelentette ki a miniszterelnök. "Mi megértjük, hogy Európában sok baj van, csikorognak a fogaskerekek, feszülnek az inak. De ezeréves európai nemzetként van egy követelésünk: egyenlőséget követelünk a magyaroknak" - mondta a kormányfő, közölve: "nem leszünk másodrendű európai polgárok". Álláspontja szerint jogos követelés, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák a magyarokkal, mint más országokkal szemben. Orbán Viktor csaknem félórás beszédét a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" fordulattal zárta, a tömeg pedig, ahogyan a miniszterelnök szónoklata elején, annak végén is azt kiabálta: "Viktor!, Viktor!".





MTI Fotó: Beliczay László


Forrás : http://www.hirado.hu/Hirek/ 


Hir TV

Mi, ma élő magyarok '48 politikai és szellemi örökösei vagyunk, ami azt is jelenti, hogy nem leszünk gyarmat – jelentette ki Orbán Viktor Kossuth téri ünnepi beszédében.
Videó '


Echo TV

1848 politikai és szellemi programja így hangzik, nem leszünk gyarmat; s a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanígy szól - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. 
Videó '  

ATV

 Orbán a szabadságharcosok népéről beszélt >>Videó ' 


MTI

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A miniszterelnök szerint a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanúgy szól, mint 1848-ban: "nem leszünk gyarmat". Orbán Viktor márciusi 15-i, csütörtöki beszédében a Kossuth téren úgy fogalmazott: a "nagy március" óta sosem voltunk még ilyen közel a szabadsághoz, mert még sohasem voltunk olyan egységesek, mint ma. A kormányfő egyúttal egyenlőséget követelt a magyaroknak, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák velünk, mint más országokkal szemben.
Sokszor tűnik úgy - folytatta -, hogy a magyarok egyedül maradnak szabadságharcaikkal, de "mi tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül: ma is vannak lengyel Bem apók, francia Guyon Richárdok, szerb Damjanich Jánosok, német-osztrák Leiningen Károlyok. Kiállnak mellettünk cseh, lett, szlovén és román barátaink, és nemcsak kiállnak, itt is vannak velünk, eljöttek hozzánk együtt ünnepelni litván és lengyel barátaink". Utóbbiakhoz fordulva azt kiáltotta: "dicsőség Litvániának, Isten éltesse Lengyelországot!", majd - magyarul és lengyelül is - idézte a lengyel légió jelmondatát: "a mi szabadságunkért és a tietekért".

Orbán Viktor ünnepi beszéde  Videó >> Livinfo.hu

- A magyarság a szabadságharcok népe 
- Orbán üzent a gyarmattartóknak- Képgaléria!
- Győrött nem láthatták és hallhatták Orbánt, a Fidesz gyanakszik
- Igazságot Magyarországnak ezt kérte Orbán Viktor
- Orbán megadta a híveknek, amit kellett: nem leszünk gyarmat
Orbán: az önsajnálat a vesztesek szokása - fotógalériával
- Orbán: A szabadságharcok népe vagyunk
- Orbán: az önsajnálat a vesztesek szokása
- Orbán nagyon dühös, és beszólt mindenkinek
- Orbán: A szabadságharcok népe vagyunk + videó és képek
- Orbán: Igazságot Magyarországnak  
 

Nincsenek megjegyzések: