Keresés ebben a blogban

8.7.12

Hogyan viseljük el a hőséget?

Egy-két napra ugyan visszatért az ősz, de a meteorológusok újabb kánikulahullámmal fenyegetnek. Ilyenkor naponta halljuk, hogy aki teheti, maradjon árnyékban, hűvös lakásban. Jó ez a tanács, csakhogy aki dolgozik, nemigen válogathat. Ha szerencséje van, kibírható a hőmérséklet a munkahelyén, de ha nem, adunk néhány tanácsot, hogyan tegye elviselhetőbbé a hőséget.
Az irodában
Napközben az irodahelyiségek jelentősen felmelegszenek. Szellőztessük át jól a helyiséget a reggeli vagy az esti hűvösebb órákban, így elkerülhetjük a hőséget. Napközben az ajtók és ablakok legyenek csukva. A közvetlen napsugarak ellen rolóval, redőnnyel védekezhetünk. Sok irodában légkondicionálót szerelnek fel. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a belső és a külső hőmérséklet közötti különbség ne legyen túl nagy. A túl hideg beállítás megfázást okozhat.
Bőrünk saját klímaberendezése
A légkondicionáló erősen kiszárítja a bőrt, de bőrünknek van saját klímaberendezése. Az ember bőrfelületén mintegy 2-3 millió verejtékmirigy található. Az izzadságtermelés révén a testünk lehűl, de ennek hátránya, hogy a sok izzadás révén nagy a folyadék- és ásványisó-veszteség.
Igyunk sokat
Nyáron a legfontosabb, hogy sokat igyunk. Legalább 2,5 – 3 liter szükséges naponta. Folyadékként csak a víz, gyógytea jöhet szóba. A kávé, kóla vagy alkohol inkább elkerülendő. Ezek ugyanis kiszárítják a szervezetet, mert izzadság- és vizelettermelők. Arra is ügyelni kell, hogy ne jéghideg italt fogyasszunk. Ez ugyan első pillanatban jót tesz, de hosszabb távon plusz hőt termel.
A ruházat
Válasszunk ún. „lélegző” pamut és selyem anyagú ruhát, mely könnyű és szellős. A szoros ruha az izzadást, a szintetikus anyag pedig az izzadtság elpárolgását akadályozza meg.
Gyors frissítő
A nagy hőség enyhítésére hűtse a csuklóját lassan folyó hideg víz alatt. Ez nagyon frissítő hatású.
Bőrápolás
Ápolja bőrét a nyári hónapokban is helyesen, és óvja a kiszáradástól. A bőrnek ugyanis különösen nagy nedvességre van szüksége. Használjon hetente kétszer arcmaszkot, amely megfelelő tápanyagokkal látja el arcbőrét. Ápolja ajkait szájbalzsammal. Testét kenje be naponta testápoló krémmel vagy olajjal. Csak langyos vízzel zuhanyozzon, soha ne forróval. Használjon hidratáló krémet zsíros krém helyett.Készítsünk rózsavizet!
Arcvíz – titkos tipp
Egészen csodálatos hatású az enyhe hűtéshez az arcvíz. A kereskedelemben azonban főként alkoholtartalmúak kaphatók. Ezt inkább kerülje el, mert a bőrt még inkább kiszárítja. Saját kezűleg is készíthet remek arcvizet:
  • Gyűjtsön kb. 300 g friss rózsaszirmot.
  • Tegyen egy tálba 100 g szirmot.
  • Öntsön rá 1 l forrásban lévő vizet.
  • Hagyja a főzetet egy órán át hűlni.
  • Szűrje le a főzetet.
Ismételje meg a folyamatot még háromszor, míg minden rózsaszirom elfogy. Töltse át a lehűlt főzetet sötét, előzőleg jól kifőzött üvegbe. Szerezzen be kis műanyag flakonokat, és töltse meg ezeket a rózsavízzel. Ezzel frissítse arcát, nyakát, csuklóját, így mindig frissnek érzi magát, és még az illata is csodálatos lesz.
(Forrás: naturkosmetik12.de, németből fordította: Koncz László)
Megjelent a natursziget.com

Nincsenek megjegyzések: