Keresés ebben a blogban

7.7.12

Matolcsynak miért kellett kijavítani saját hibáját a zárószavazás előtt?

Matolcsynak miért kellett kijavítani saját hibáját a zárószavazás előtt? Matolcsy mint a legjobb magyar közgazdász kijavított egy nagy hibát.Már hagyomány lett a parlamentben,hogy az utolsó előtti pillanatban adnak be javaslatot.Ha maradt volna a javaslat,akkor egy nemlétező eszközt adóztattak volna meg.De a blamától Matolcsy megmentette Orbán Viktort és a kormányt.Nem szégyellt javítani.Elvégre az IMF tárgyalás a legfontosabb.Miről volt szó? Az origó cikke választ ad :
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétfői zárószavazás előtt ma egy utolsó pillanatos, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a sárgacsekk-adóhoz.
A kormány egy olyan javaslatot adatott be egy hete a költségvetési bizottsággal, amely olyan eszközt adóztatna, amely öt éve nem létezik. Abban azt írták elő, hogy a jegybanki kéthetes betét elhelyezése után adót kell fizetnie a Magyar Nemzeti Banknak. Ez azonban 2007 óta nincsen, helyette kéthetes kötvény van.
Még ezek a javítások sem garantálják azt, hogy a sárgacsekk-adóból nem lesz gond. Az MNB elnöke szerint a sárgacsekk-adó akár az új alaptörvénybe is ütközhet, és sérti az uniós normákat. A két hét múlva induló IMF-EU-tárgyalásokon pedig komoly ütközőpont lehet a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Ráadásul a költségvetés sem számíthat 380 milliárd forintra az adóból, minimum százmilliárd forintos elmaradás néz ki a jegybank szakértőinek számítása szerint.
Teljes cikk : origo.hu 

Nincsenek megjegyzések: