Keresés ebben a blogban

16.3.12

Barroso üzent Orbánnak ' Szijjártó: Orbán nem beszélt a Szovjetunióról

                              Egy újabb botrány ' Barosso üzent Orbánnak a szóvivője által.Orbán beszéde megint felkavarta a vizet Európában.Szijjártó szerint félreértés volt az egész ,mert Orbán nem hasonlította Európát a Szovjetunióhoz.Ez is Magyarország elleni összeesküvés része Magyarország ellen?Azt nem lehet tudni,de ez egy diplomáciai botrány' Hogyan lesz megoldva ?
 
Aki a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót, az a demokrácia lényegét nem érti – így reagált José Manuel Barroso EB-elnök szóvivője Orbán Viktor március 15-i beszédére.
A szóvivő rendes napi sajtótájékoztatóján, pénteken délben reagált Orbán Viktor március 15-i beszédére, amelyet a magyar külügyminisztérium körbeküldött angol nyelven a nemzetközi sajtónak. A miniszterelnök egyebek mellett azt mondta a Kossuth téren, hogy nem leszünk gyarmat.
Orbán úgy fogalmazott: "Magyarország a ránehezedő nemzetközi nyomással szemben nem tudta volna felvenni a versenyt, ha nem mondjuk ki, a magyarok nem fognak idegenek diktátuma szerint élni".
Pénteken az európai sajtó vezető helyen közölte Orbán kijelentéseit, a Financial Times újságírója pedig Brüsszelben azt kérdezte: mit szól az Európai Bizottság ahhoz, hogy Orbán az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlította.
Orbán Viktor március 15-i beszéde - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
Fotó: Stiller Ákos
Barroso szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen az elnök nevében azt mondta: aki az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítja, nem érti a demokráciát, és nem mutat megértést azok iránt sem, akik a demokráciáért harcba szálltak.

Szijjártó: Orbán nem beszélt a Szovjetunióról 

A miniszterelnök szóvivője szerint nem hangzott el olyan kijelentés Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i ünnepi beszédében, amelyben az Európai Uniót a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz hasonlította volna.

Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján az egyik újságíró azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédében a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz "tűnt hasonlítani" az EU-t. A kérdező a bizottság esetleges kommentárjáról érdeklődött.
José Manuel Durao Barroso szóvivője válaszul Barroso személyes véleményét idézte, amely szerint "akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, ezzel azt mutatják, hogy egyáltalán nem értik, mi a demokrácia. Nem értik mindazoknak a fontos hozzájárulását sem, akik a szabadságot és a demokráciát védték, azokért harcoltak".
Szijjártó Péter pénteken azt mondta, hogy a kérdező újságíró félreértett valamit, hiszen az általa hivatkozott kijelentés nem hangzott el csütörtökön a Kossuth téren.

 Forrás : http://hvg.hu

Nincsenek megjegyzések: