Keresés ebben a blogban

5.3.12

Kiszivárogtatták - így döntenek szerdán Magyarországról

Az MTI úgy értesült, hogy a testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak, azaz lesz, ahol a procedúra várhatóan nem folytatódik.
Szerdai ülésén dönt az Európai Bizottság arról, folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások valamelyikét vagy sem - jelentette be Viviane Reding igazságügyi biztos hétfőn Brüsszelben.
Más témájú sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a bizottsági illetékes leszögezte: a szokásos heti ülésre a testület előtt már ismeretes lesz a múlt hónapban megküldött magyar válaszok értékelése.
Viviane Reding
"Szerdán fog döntést hozni a bizottság arról, mit tegyen a magyar kormány válaszait követően. Addigra a bizottság már ismerni fogja a jogi szolgálat elemzését" - fogalmazott a luxemburgi biztos.
Az Európai Bizottság még januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. A kormány szóvivői akkor jelezték azt is: "az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít".
A magyar válaszról egyebek között ismeretessé vált, hogy egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, más pontokon viszont a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője beszél a Fidesz-KDNP frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón, Egerben - MTI Fotó: Komka Péter
Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője hétfőn úgy vélte, könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben "újabb fázisba" lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság.
Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a szóvivő azt mondta: a magyar kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal. "Egy-két ügyben pedig könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd egy újabb fázisba lépteti az eljárást, hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - közölte.
Tovább >hirado.hu-ra '

Nincsenek megjegyzések: