Ez igazán jó hír ' Sokáig élhetünk ' Végre van eredmény' Csak a biztosító társaságok nem örvendenek.Nekik nem jó hír. Csak az örök ifjúság titkát kell még megtalálniuk '
Amerikai és tajvani kutatók étrendi megszorítás nélkül is sikeresen
hosszabbították meg egy egysejtű élesztőgomba élettartamát azáltal, hogy
beavatkoztak az öregedésért felelős fehérje működésébe.
A szóban forgó enzim kémiai átalakulása - acetilezése - úgy működött az
élesztőben, mint a visszaszámláló óra. Az acetilezett fehérje jelen volt
a fiatal sejtben, ám az élesztőgomba öregedésével fokozatosan eltűnt.
A
Johns Hopkins Egyetem kutatóinak sikerült leírniuk az életkortól függő
fehérjeváltozat teljes szabályozási folyamatát. Amikor eltávolították a
fehérjeváltozatot, akkor az élesztőgomba élettartama lerövidült, amikor
pedig helyreállították a gyártását, akkor a sejt élettartama jelentősen
megnőtt.
A kutatók úgy vélik, olyan molekuláris folyamatra
bukkantak, amely szabályozza egy élő szervezet élettartamát. Mivel
hasonló útvonal az embernél is létezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ez
a fehérjeváltozat, és annak termelődése lehet az egyik kulcsa annak,
hogy milyen hosszú lesz egy ember élete.
Jef Boeke, a kutatók
egyike hozzátette, hogy az élesztőnél most leírt folyamat nem azonos
azzal, amelyben a kalóriamegszorítás hatását vizsgálták. "Úgy hisszük,
most először olyan biokémiai útvonalunk van a fiatalsághoz és az
öregedéshez, amelynek semmi köze nincs az étrendhez" - hangsúlyozta
Boeke.
Az eredeti tanulmányt a szerzők a Cell című szakfolyóiratban ismertették.
Forrás : http://tudomany.ma.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése