Keresés ebben a blogban

1.12.11

Megtalálhatták a hosszú élet titkát '

Ez  igazán  jó  hír ' Sokáig  élhetünk ' Végre  van  eredmény' Csak  a  biztosító  társaságok  nem  örvendenek.Nekik  nem  jó  hír. Csak   az  örök  ifjúság  titkát  kell  még  megtalálniuk '

Amerikai és tajvani kutatók étrendi megszorítás nélkül is sikeresen hosszabbították meg egy egysejtű élesztőgomba élettartamát azáltal, hogy beavatkoztak az öregedésért felelős fehérje működésébe.
A szóban forgó enzim kémiai átalakulása - acetilezése - úgy működött az élesztőben, mint a visszaszámláló óra. Az acetilezett fehérje jelen volt a fiatal sejtben, ám az élesztőgomba öregedésével fokozatosan eltűnt.
   
A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak sikerült leírniuk az életkortól függő fehérjeváltozat teljes szabályozási folyamatát. Amikor eltávolították a fehérjeváltozatot, akkor az élesztőgomba élettartama lerövidült, amikor pedig helyreállították a gyártását, akkor a sejt élettartama jelentősen megnőtt.
   
A kutatók úgy vélik, olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely szabályozza egy élő szervezet élettartamát. Mivel hasonló útvonal az embernél is létezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ez a fehérjeváltozat, és annak termelődése lehet az egyik kulcsa annak, hogy milyen hosszú lesz egy ember élete.
   
Jef Boeke, a kutatók egyike hozzátette, hogy az élesztőnél most leírt folyamat nem azonos azzal, amelyben a kalóriamegszorítás hatását vizsgálták. "Úgy hisszük, most először olyan biokémiai útvonalunk van a fiatalsághoz és az öregedéshez, amelynek semmi köze nincs az étrendhez" - hangsúlyozta Boeke.
  
Az eredeti tanulmányt a szerzők a Cell című szakfolyóiratban ismertették. 
Forrás : http://tudomany.ma.hu/

Nincsenek megjegyzések: