Keresés ebben a blogban

25.1.12

Greenpeace védi Verespatakot ?

                        Az  utóbbi  időben  jelentősen  megnőtt  a  Greenpeace  aktivitása  Verespatakot  illetően.Országos  akciót  indítottak  az  arany bányászat  ellen.Petíciót  nyújtanak  be  a  román  kormányhoz,hogy  megakadályozzák  Verespatak  körüli  bányászatot,mely  megsemmisítené  a  környezetet.Egy  környezetei  katasztrófa  hatással  lehet  Magyarországra  is.Vajon  sikerrel  járnak ?

  • 2011. november 18-án 67 magyar civil szervezet Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez címzett levélben szorgalmazza, hogy a párt ne árulja el választási ígéreteit, és az RMDSZ-es vezetésű minisztériumok ne engedélyezzék a cianidos verespataki és csertési aranybánya beruházásokat.
  • 2011. november 14-én a Greenpeace levelet írt Kelemen Hunornak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szövetségi elnökének, a román kormány kulturális és örökségvédelmi miniszterének; valamint Borbély László román környezetvédelmi miniszternek, melyben megütközését jelezte, hogy egyre engedékenyebbek a verespataki aranybánya beruházással kapcsolatban.
  • 2011 novemberében egy Kolozsváron tartott nemzetközi tudományos konferencia résztvevői felszólították a román államot, hogy állítsa le a verespataki arany kibányászására irányuló jelenlegi munkálatokat, és készítsen olyan tervet, amely megfelel az örökségvédelmi, környezetvédelmi szempontoknak, valamint a fenntartható fejlődés követelményeinek is.
  • Aktivisták foglalták el Kolozsváron azt a szállodát, ahol az RMGC képviselői tanácskoztak. Az akciót támogató járókelők védelmükbe vették az aktivistákat, ami a rendőrség fellépését is jelentősen megnehezítette. http://greenpeace.blog.hu/2011/11/08/verespatak_vedoi_szallodat_foglaltak
  • A Zöld Erdély Egyesület elnöke Kovács Zoltán Csongor cikket írt az RMDSZ irányváltásáról.
  • 2010 májusában az Európai Parlament képviselői 488/48 arányban támogatták a cianid technológia bányászati alkalmazásának betiltásáról szóló indítványt, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy készítse el a cianidos bányászat uniós tilalmát. Korábban Magyarország mellett Csehország és Németország is betiltotta a cianidos bányászatot.
 
  Háttér
 
  • A kanadai-román Roșia Montană Gold Corporation (RMGC - Gabriel Ressources) cég az erdélyi Verespatak környékén egy gigantikus aranybányát akar nyitni. A 16 km²-nyi terület öt heggyel, négy templommal és temetővel, a történelmi városmaggal, az Alburnus Maior ókori római vár romjaival és a római emlékekkel együtt 15 év alatt pusztulna el a ciános zagyban.
  • 215 millió tonnányi kőzetet akarnak több százezer tonna cianidban feloldani, mely eredménye 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst lenne, valamint 215 millió tonnányi mérgező zagy egy 185 méter magas kőgáttal elzárt völgyben.  A több száz hektáros zagytározó alját nem tervezik szigetelni, a veszélyes anyagok szennyezni fogják a levegőt, a felszíni és felszín alatti vizeket.
  • A völgyzáró gát mögött felhalmozott veszélyes hulladék évszázados környezeti problémát okoznak. Egy gátszakadás utáni katasztrófa hatása felmérhetetlen. Az, hogy mekkora hirtelen esőzések várhatóak a klímaváltozás korában, senki sem tudja megjósolni. Egy gátszakadás példanélküli katasztrófát okoz a térségben. A tervezett tározó helyén jelenleg Szarvaspatak települése fekszik.
  • A beruházó cég évek óta folyamatos médiakampányt folytat egész Erdélyben, Romániában a projekt mellett. A román sajtóban az utóbbi években nem kapnak helyt a verespataki aranylázat kritizáló hangok.
  • Az RMDSZ választási ígéreteiben fellépést ígért a cianidos aranybányászat ellen. Ennek ellenére most minden jel szerint hajlik az engedélyezésre, pedig korábban ők is látták, hogy a 15-20 évig tartó projekt elpusztítja Verespatak kulturális és természeti környezetét és örök veszélynek teszi ki az egész régiót. A bánya lezárása után nem lesz munkalehetősége a helyieknek és nem lesz semmilyen lehetőség például lehetőségük a helyi turizmus fejlesztésére.
  • A Greenpeace által készíttetett közvélemény-kutatás szerint a romániai lakosság nagyobb része - a választ adó lakosok többsége - elutasítja a verespataki beruházást.
  • Az engedély most az RMDSZ-en múlik: Kelemen Hunor román kulturális és örökségvédelmi miniszterként régészeti szempontból engedélyezte a környezetpusztító bányaprojektet. 2012 januárjában, februárjában fog dönteni Borbély László környezetvédelmi miniszter a verespataki beruházás környezethasználati engedélyéről.
 
 
 Kapcsolódó anyagok
Forrás : http://greenpeace.hu/kampany/vegyi/verespatak

Nincsenek megjegyzések: