Keresés ebben a blogban

3.1.12

Köztársaságot, munkát, kenyeret, ingyen sört, Klubrádiót! Hir Tv tudósitása

                  A  Hír TV  tudósítója  érdekesen  írta  le  a  január  másodikai  tüntetést.Meg  lehet  érteni,mert  nem  volt  látványos  balhék  és  látványos  összetűzések.Nagyon  békés  tüntetés  volt.Mit  írjon  egy   tudósító ?Amit   tud. Volt  néhány  lökdösődés  és  szópárbaj .Nagy  tömeg  volt,akik  nem  gyújtogattak , nem  verekedtek.Pedig  ott  volt  Budaházy  baráti  köre.Ott  volt  a  Magyar  Gárda.Nem  történt  az  amit  vártak.Nem  volt  káosz. A  kormány  nyugodtan  ünnepelt'A  Hír  Tv  és  sok  tudósító  majdnem  hír  nélkül  maradt'
Tarka demonstrációval követelte a köztársaság visszaállítását a kibővített Gyorskocsi utcai koalíció, ám ehhez pár elszánt radikálisnak is volt néhány szava. Élményeink sok rigmussal, rengeteg zárójeles megjegyzéssel és egy elképesztően hosszú listával.
Részlet a 2012. január 1-jén életbe lépett alaptörvény alapvetéséből: „(…) B) cikk (…) (2) Magyarország államformája köztársaság.” Ehhez képest hétfőn, azaz már január 2-án Kopiás Attila Steve, a Börtön Helyett Lakhatást szóvivője, illetve Székely Tamás, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke magánszemélyként tüntetést szervezett Lesz még magyar köztársaság címmel – mert ahogy írják: ezzel fejeznék ki, hogy számukra a köztársaság szó nem csupán üres frázis – az Opera elé, illetve mellé. Ott tartottak ugyanis egy gálakoncertet az életbe lépett alaptörvény apropójából.
A tüntetésről készült tudósításunkat itt olvashatják.
Ezután pedig elkezdtek nyüzsögve, vitázva csatlakozni a pártok és a civil szervezetek, (erről részletesen itt írtunk), a kibővült Gyorskocsi utcai koalíció mellé azonban még jöttek ellentüntetők árpádsávos zászlóval, gárdasapkával, bakanccsal, bomberdzsekivel. Már-már sorsszerű volt, hogy a rendezvény kezdete előtt, az Oktogon felől közelítve az Andrássy út jobb oldalán álltak, velük szemben pedig, Demokratikus Koalíció feliratú molinók és transzparensek alatt gyülekeztek Gyurcsány Ferenc hívei. És hogy az összhatás teljes legyen: mindezt akkor vettem észre, amikor a hangszórókból a kocsmapunkot játszó Dropkick Murphys nótája, a Shippin' Up to Boston szólt, ami a Tégla című gengszterfilm betétdala, és akkor hangzik el, amikor megindulnak a felfegyverkezett maffiózók.

Édesanyák

Apropó zene. A rendezők, ellentétben korábbi gyakorlatukkal, nem csapták le (szerencsére) azt a poént, hogy a köztársaságért Republic-számokkal tüntessenek, helyette volt Bob Marley-tól a Get Up Stand Up (értjük, ugye?), az URH-tól a Szabadíts meg (újabb kacsintás), és a Freetől az Alright now (ez alighanem kakukktojás volt). Kormányellenes tüntetés ma már elképzelhetetlen Bródy János új lemezének csasztuskája nélkül, hétfőn már szintet is ugrott a rendezvény címadó szerzeménye: az MSZP ifjúsági szervezete osztogatta kinyomtatva, hátha valaki nem tudná a szöveget. Mellettük nagyon sokan voltak még ott, világító táblával a 4K!, terepszínben a szolidaritásosok, a Klubrádió „igaz szavait” méltatók, kék szalagjával Dániel Péter demokrata és Facebook-felhasználó, a progresszív nosztalgia paradoxonnak értelemet adó, Demokratikus Ellenzék zászló alatt vonuló SZDSZ-esek, továbbá az ilyen rendezvényeken szokásszerűen megjelenő filozófusok, esztéták, közírók, médiaszociológusok, szociális munkások. A színpad mögött, az Operánál húzott kötélkordon mellett és mögött pedig megafonos szónokok tartottak előadást a demokratikus közállapotokról, kevesen hallgatták őket, sokan inkább a politikusokat, a rendőröket, egymást, illetve egymás édesanyját szidták.

A címlapfotó-kompatibilis események azonban akkor kezdődtek, mikor megjelentek piros dzsekijükben az MSZP-sek (Török Zsolt szóvivő egy villogó bányászsapkával tette teljessé az összeállítást), és az árpádsávos zászlók alól felharsant a hazaárulózás, amelynek egyre több középső ujj volt a jutalma a demokraták részéről. Egymás arcába ordítottak ezután, leköpték Szekerest Imrét, aztán elcsentek egy vörös–ezüst csíkos lobogót (gondolom, világos, hogy kik), majd Bródy és a Pa-dö-dö dalai közben operatőrökkel súlyosbított közelharc kezdődött a Nagymező utcában, amelynek egy rendőrsorfal vetett végett. Így a Magyar Fokhagymafront performansza alatt már csak az üzengetés ment.

Leszbikusok, kisgazdák

Mivel civil rendezvényről beszélünk, nem maradhatott el a támogató szervezetek és pártok felsorolása. Kopiás közölte, hogy történelmi jelentőségű az összefogás, és hogy hosszú lesz a lista. Hát, az volt:

Magyar Szolidaritás Mozgalom
gepnarancs.hu
Civil Kontroll – EMD
Kék Szalaggal a Demokránciánkért Civil Mozgalom
HAT – Hálózat a Tanszabadságért
Börtön Helyett Lakhatást
Hallgatói Hálózat
Új Szemlélet csoport
Liberális Fiatalok Egyesület (LiFE)
Nyugdíjasok Országos Képviselete
Valódi Demokráciát Most! – Occupy Hungary
ATTAC Magyarország Mozgalom
Magyar Fokhagymafront
Magyar Demokratikus Charta
Méltóságot Mindenkinek Mozgalom
Nyugdíjasok Országos Szövetsége
Civil Akcióegység
Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű Szövetség
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Patriarchátust Ellenzők Társasága
Atlasz Sportegyesület Baloldali Demokrata Közösség
Civilek a szélsőjobb ellen
„Az nem lehet, hogy...” csoport
Demokratikus Polgári Ellenzék csoport
Kisgazdák Történelmi Szövetsége
PFLAG Egyesület
Újbudai Fiatalok
Neo Drom
C Polisz

És a pártok:

SZEMA
4K!
Demokratikus Koalíció
Lehet Más a Politika
Magyar Szocialista Párt
MSZDP
SZEM - Szövetség Az Egységes Magyarországért
SZDSZ
Civil Mozgalom
Societas
Magyarországi Munkáspárt 2006
Európai Baloldali Párt (European Left)
Zöld Baloldal
Magyar Racionalista Párt

Kónya Péter szólalt fel, ám mikor arról beszélt, hogy az Operaház narancsos fantomjai tort ülnek a demokrácia felett, akkor két radikális szólalkozott össze, követte is őket a sajtó a Moulin Rouge elé, ahonnan egyiküket elvitték igazoltatni a rendőrök. Szüts Miklós festőművész arról értekezett, hogy nehéz idők jönnek, és hogy mind meg fogjuk szívni, Ripp Zoltán (aki ugye annyira civil, mint akármelyik MSZP-s, lévén 1989 óta választmányi tag, jó ideig Erzsébetvárosban még elnökségi is) pedig arról beszélt, mit gondolna ma Antall József a jobboldalról (undorodna), majd az új állampártról értekezett, végül egy dühödt eszmetörténeti színvallásában közölte: győzelmi tort ül az ellenforradalom és ez gyalázat. Galkó Balázs színművész Orbán (hosszú hatásszünet nagyon sok füttyel és diktátorozással) Ottó versét szavalta el, utána Iványi Gábor lelkész, civil és egykori országgyűlési képviselő álmodott egy olyan országról, ahol örül az utca eleje és a vége, a miniszterelnök pedig gyalog vagy biciklivel megy az olyan rendezvényekre, ami az Operában zajlik, Majtényi László jogtudós pedig egy francia aforizmáról beszélt és a képmutatást emlegette sokat a kormánnyal kapcsolatban.

Jogokat a halaknak

A rendezvény úgy ért véget, hogy a több tízezer főnyi közönség jó része hazasétált, egy másik része pedig a kötélkordonhoz vonult, és a következőket kiabálta a dalszínház, később pedig az Operából kijövők felé: diktátor, viktátor, munkát, kenyeret, demokráciát, köztársaságot, bóóóóóvli, elkúrtad, burzsoázia, hol a nyugdíj, rendőrnyugdíj, meneküljetek, szép volt fiúk, egyszerűen senkik vagytok, hej-hej, gyertek ide, takarodjatok, megbuktatok, ingyen sör, Kim Dzsong Il, mocskos Fidesz. Egy igen vidám asztaltársaság tagjai kétharmad arányban megszavazták, hogy csak akkor állnak „ezek” közé, ha majd ordítják velük, hogy „hajrá Fradi”, egy fiatalember pedig már a halaknak követelt jogokat, úgyhogy elhangzott a „kocsmába, kocsmába!” rigmus is. Aztán az utolsó vendég is elhagyta a házat, a tüntetők megtapsolták a rendőröket, akik azonban nem hajoltak meg, csak levonultak az Andrássyról, a forgalom megindult, keresztül a fecnikre tépett alaptörvényen és az LMP-logós Új ellenállás feliratú táblákon.
 Forrás és videó : http://tablet.mno.hu/belfold/

Nincsenek megjegyzések: