Keresés ebben a blogban

5.6.12

Kósa Lajos véleménye a Horthy kultuszról és a deportálásokról

Kósa Lajos nagyon érdekes történelem órát tartott az ATV Reggeli Start műsorában a zsidó deportálásról.Az egyik fő kérdés ,hogy mikor volt a zsidók deportálása ? A műsorvezető és Kósa Lajos között kialakult egy vita.Mi a bizonyíték ?



A zsidóellenes intézkedések első hullámát a 1944. március 29-én tartott kormányülésen fogadták el.
Az egész országra kiterjedő gettósítási akciót néhány hét alatt végrehajtották, június elejéig Budapest kivételével gyakorlatilag az ország egész területén elvégezték. Budapesten csak június végén koncentrálták a zsidókat úgynevezett „csillagos házakba”, amelyek nem egy elkülönült területen álltak, hanem elszórtan az egész városban. Április közepe és július eleje között több mint százhetven gettóban vagy gyűjtőtáborban 437 ezer zsidót zsúfoltak össze. 
A Sztójay-kabinet új belügyi vezetésével (Jaross Andor belügyminiszter, Baky László és Endre László államtitkárok) elkezdődött a „zsidókérdés végső megoldása Magyarországon”, amely a németek számára is meglepő hatékonysággal haladt előre: április közepe és május vége között az ország szinte teljes zsidó lakosságát gettókba és gyűjtőtáborokba zárták. Ezt követően május 15. és július 9. között pedig a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy 430 ezer embert deportáltak – 10-15 ezer kivételével – Auschwitz-Birkenauba. Az a gyorsaság, mellyel a magyar hatóságok kitaszították a zsidókat a társadalomból, kifosztották, gettósították, majd deportálták őket, még a holokauszt történetében is páratlan volt. Az első tömeges zsidó deportálások 1944. május 15-én kezdődtek el. Május 15-e és július 8-a között 435 ezer személyt szállítottak ki az országból.
Horthy július 6-án leállította a deportálásokat. Románia augusztus végi átállása okozta zűrzavart kihasználva Horthy menesztette a Sztójay-kabinetet és Lakatos Géza vezérezredes vezetésével új kormányt nevezett ki. A kiugrása viszont rosszul alakult, a németek lemondatták, helyére Szálasi Ferenc, a nyilasok vezetője került.
Forrás : http://hu.wikipedia.org/
A fenti bizonyítékok lehet elavultak vagy pontatlanok.Lehet lesz egy másik történelemkönyv , mely másképp fogja írni a történelmet.Kósa Lajos a legnépszerűbb magyar politikus. A véleménye történelemről döntő lehet.A Horthy kultuszt a magyarok többsége ápolja.Mikor fogják átírni a magyar történelmet ?

Nincsenek megjegyzések: