Keresés ebben a blogban

9.6.12

Miért esett vissza az M1 nézettsége ?

Miért alacsony az M1 nézettsége? A választ keresve kutattam a nézettségi statisztikában.Ha kivesszünk néhány műsort,akkor azt láthatjuk hogy az M1 ritkán jut be az 50 legnézettebb műsorok listájára.Nézzék meg a 19-ik hét eredményét az M1 szempontjából :
Az év 19. hetén nagyot változott az utóbbi időben meglehetősen unalmasan - vagy inkább sehogy sem - alakuló nézettségi rangsor. Az elmúlt hetek-hónapok receptje a következő volt: élen a Csillag születik, a Barátok közt és a Fókusz, majd a Jóban Rosszban, a Tények és a magazinok, sorozatok következtek. Az RTL-es tehetségkutató ezúttal is maga mögé utasított minden mást (indulása óta eddig összesen egyszer szorult a második helyre), ezzel azonban véget is ér az RTL dominanciája. A második és harmadik helyre a TV2 műsora, a negyedikre az m1-es Forma 1 közvetítés érkezett meg, a mindig jól teljesítő Barátok közt legnézettebb epizódja pedig csak ötödikként végzett - legalábbis a kereskedelmi szempontból legfontosabbnak vélt 18-49 éves korosztályra vonatkozó, a legnézettebb adásokat rangsoroló 50-es lista szerint.
Az állami televízió nagyon régen teljesített ilyen jól, pláne kereskedelmi célcsoporton, de a harmadik helyen végzett Jóban Rosszban se nagyon tudott korábban felülkerekedni a Barátok köztön. A köztévé ráadásul nemcsak a vasárnapi futammal, hanem a szombati időmérővel is felkerült a listára, igaz, csak a 42. helyen.
 Ezen a listán is a Csillag születik került egyébként az első helyre (így ismét ez a program a hét abszolút nyertese), a Jóban Rosszban viszont még jobban teljesített, mint kereskedelmi célcsoporton: a második helyen végzett. Ezek után a Barátok közt következik, a TV2-es Tények, a Napló és az RTL-es Széf című vetélkedő teljesített még jól. Az m1 erre a listára is két műsorral került fel, igaz, jóval lejjebb, mint a 18-49 évesekre vonatkozó rangsorban. A vasárnapi Forma 1 a 34., az ugyanezen a napon sugárzott Magyarország, szeretlek! az 50. helyre került.( Kiemelés tőlem )
Táblázat és forrás : http://www.mediainfo.hu/
Elgondolkaztató az eredmény.1989 előtt csak két csatorna volt, az M1 és M2.Csak azokat lehetett nézni.Nem volt konkurencia,de mégis volt színvonal.Jelenleg nagyon sok magyar csatorna létezik,melyet a  néző nézhet. A köztévé nézettsége jelentősen visszaesett.Több egykori köztévést lehet nézni különböző csatornákon.Miért mentek el ? Van aki a nagyobb fizetésért ment el.Van olyan akinek el kellett menni.Megint közbeszólt a politika.A Duna TV nézettsége nem jelentős,de a célját eléri,mert a határontúli magyaroknak sugároz.
Mi a helyzet velem ? Önkritikát gyakorolva elmondom,hogy sokat nem nézem az M1-et.Vannak kedvenc műsorok ,melyet rendszeresen nézek.Az egyik lehetséges válasz Polyák Gábor egyetemi docenssel készült interjúban olvasható.Részlet az interjúból:
A közmédia az elmúlt időszakban céltábla lett, nem minősíteném, hogy jogosan vagy jogtalanul. Elég sok szakmai hibát vétettek: ott volt például a retusálási ügy, a nem talált tüntetők, a Schmitt Pállal készült Obersovszky-interjú és legutóbb az Ángyán-féle bloggal kapcsolatos ügy.
Elég könnyen tudunk ügyeket sorolni. De ezek nem szakmai hibák. Ez rendszerhiba. Olyan nincs, hogy egy éven belül öt olyan hiba történik, ami sajtótörténeti jelentőségű. Az Obersovszky-interjút tanítani fogják tíz év múlva is. Ugyanígy a retusálási- vagy az Ángyán-ügyet. Ha direkt, tudatosan hazudunk az nem szakmai hiba. Ez egy morális lesüllyedés. Ezek a szereplők nem tarthatnak igényt arra, hogy a közszolgálati jelzőt viseljék.
Teles interjú :  http://fn.hir24.hu/
Akármelyik is legyen a válasz , a lényeg ugyanaz marad.Jelentősen visszaesett az M1 és az M2 nézettsége.Ez a kormánynak nem számít,mert nagy összeget ad minden adófizető pénzéből, a költségvetésből.Az ideológia és a propaganda mindennél fontosabb. Az egyik megoldás az volna,ha kötelező lenne az M1-et nézni '

Nincsenek megjegyzések: