Keresés ebben a blogban

5.6.12

Kövér László nem halasztja el a romániai látogatását '

Mint magánember megy Kövér László Romániába .Hiába kérte a román Szenátus és Parlament elnöke a látogatás elhalasztását.Kövér Lászlót nem érdekli a román kormány reagálása.Kövér nem kér bocsánatot.
Reméljük, megérti, hogy emiatt feltétlenül szükséges, hogy ezen közösség képviselőinek a romániai demokratikus folyamatba való részvétele minden beavatkozástól mentes legyen. Következésképp hasznosnak tartjuk az ön látogatásának elhalasztását a helyhatósági választások utáni időszakra” - írja Vasile Blaga és Roberta Anastase.
Kövér László a Magyar Polgári Párt (MPP) több kampányrendezvényén is részt vesz, kedden a Szász Jenő vezette szervezettel Nyárád-menti településekre látogat és díszvendégként részt vesz a párt marosvásárhelyi kampányzáró rendezvényén.
A diplomáciai botránynak még nincs vége.Mi a populista román kormány álláspontja?
A bukaresti külügyminisztérium Kövérnek a román hatóságokat bíráló nyilatkozatai miatt a budapesti román nagyköveten keresztül kért tisztázást, ugyanakkor csalódottságát fejezi ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyírő-emlékszertartás megszervezésében.
Ioan Rus belügyminiszter szombaton azt nyilatkozta: bocsánatkérést vár a magyar hatóságoktól Kövér László kijelentései miatt. Mint mondta, szerinte ezzel megoldódna a probléma, és nem lesz szükség arra, hogy valakit nem kívánatos személynek nyilvánítsanak.
Forrás : http://www.kronika.ro/ 
Ne feledjük, 1867-ig Erdély független volt, aztán 52 évig magyar fennhatóság alatt, és azt követöen 93 évig román fennhatóság alatt. Persze 1526 elött kb. 600 évig magyar fennhatóság alatt (külömben Havasalföld is). Bukarest és Budapest csak szórakozik tehát velünk.
          Részlet a hozzászólásból ' 
Mi a magyar kormány álláspontja?
A román kormányfő kijelentésére reagálva Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap úgy reagált az MTI-nek, hogy "a magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint".
Kövér László indoka :
"Hasonlóképpen értékelem törekvésüket, hogy az erdélyi magyar közösség tagjai szabadon, mindenféle korlátozás nélkül, demokratikus módon élhessenek szavazati jogukkal a közelgő romániai önkormányzati választásokon, hasonlóan ahhoz, ahogyan a határon túli román közösségek ezt megtehetik bármely más európai uniós tagállamban vagy akár a Romániával szomszédos Moldáviában is" - folytatta az Országgyűlés elnöke, kiemelve, hogy Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kíván látogatni.
Hasonló látogatást szeretne tenni, mint amilyet a különböző választások küszöbén a bukaresti politikustársai is tettek korábban például Moldovában vagy Spanyolországban, demokratikusan támogatva az ottani román politikai erőket, amelyekkel értékközösséget éreznek - írta Kövér László, aki bízik abban, hogy a román parlament házelnökei a határon túli román és az erdélyi magyar közösség tagjainak az európai gyakorlatban is legitim politikai kapcsolattartási és tájékozódási jogát egyaránt fontosnak tartják.
"Bízom abban, hogy látogatásom kapcsán felmerült politikai aggodalmukat sikerült eloszlatnom. Kérem, hogy amennyiben megítélésük szerint jogszabályi akadálya lenne romániai utazásomnak, szíveskedjenek haladéktalanul értesíteni a vonatkozó jogszabályról" - zárta levelét a magyar parlament elnöke.
Forrás : http://www.hirado.hu/Hirek/
 
 

 

 

Nincsenek megjegyzések: