Keresés ebben a blogban

25.6.12

Magyarország hangsúlyosan támogatja az egységtörekvést - interjú Németh Zsolttal

A magyar kormány azt szeretné, ha az erdélyi magyar pártok egységbe tömörülve vágnának neki az őszi romániai parlamenti választásoknak. Jelenleg óriási kérdés, hogy ez sikerül-e; mint ahogy az is, hogy Kövér László nézetei „össze tudnak-e csiszolódni" a többségi magyar állásponttal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Sepsiszentgyörgyön nyilatkozott erről a Heti Válasz Online-nak.

Együtt ebédelt Sepsiszentgyörgy újraválasztott RMDSZ-es (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) polgármesterével, majd részt vett az ugyancsak RMDSZ-es Kovászna megyei tanácselnök, Tamás Sándor beiktatásán. Irányváltás van?
Nincs irányváltás. A magyar kül- és nemzetpolitika igyekszik értékalapon működni. És azokkal működünk együtt, akik ugyanezeket az értékeket vallják. Nem egy szervezet, vagy nem egy részérdeket képviselő csoport szekértolói kívánunk lenni, hanem bizonyos közösen definiált célok eléréséhez keresünk együttműködő partnereket. Ebbe a kategóriába kiemelten tartoznak például olyanok, mint a Kovászna megyei tanácselnök vagy a sepsiszentgyörgyi polgármester.
Ha tehát nincs változás, a magyar kormány és a Külügyminisztérium az őszi romániai parlamenti választáson is az Erdélyi Magyar Néppártot támogatja, míg Kövér László a Magyar Polgári Pártot? Az RMDSZ-t pedig senki?
Számtalan olyan eseményen vettünk részt az elmúlt években, amelyet az RMDSZ képviselőivel közösen valósítottunk meg. A választások előtt például együtt avatta fel az új HITA-irodát (Hungarian Investment and Trade Agency, azaz Nemzeti Külgazdasági Hivatal- szerk.) Sepsiszentgyörgy immáron újraválasztott polgármestere és Szathmáry Kristóf külgazdaságért felelős államtitkár. Természetesen vannak olyan kérdések, amelyeket nem mindig azonos hangsúllyal gondolunk a Fideszben, így amit mondok, azt a magam nevében mondom.
A választási kampányban akkor melyik szervezet mellett kardoskodik majd?
Nagyon bízom abban, hogy mindhárom magyar párt komolyan fogja venni azt a helyzetet, amelyben jelenleg az erdélyi magyar politika van. Olyan időszak következik ugyanis a romániai politikában, amikor újból megnő a jelentősége annak, hogy meg tudjuk-e közösen határozni a nehéz kérdésekhez fűződő viszonyunkat. Azt hiszem, hogy az elkövetkező néhány hétnek, hónapnak az erdélyi magyar politika számára az lesz a kihívása, hogy sikerül-e egy új egységet megalkotni, amiről egyébként Toró T. Tibor, az EMNP elnöke és Tőkés László, az EMNP védnöke szólt az elmúlt hetekben. Most, amikor a marosvásárhelyi egyetemen előállt az ismert helyzet, amikor közeleg az új választási rendszer időszaka, vagy amikor megszületett egy olyan oktatási rendelet, amely csak a magyarul érettségizők számára biztosítja a magyar nyelvű felvételi lehetőségét, akkor valamiféle új egység kialakulásának nagyon nagy a jelentősége. Ha nem alakul ki ilyen egység, akkor a magyar politika igazán nem tud segíteni. De azért megjegyezném azt is, hogy az elmúlt hetekben - a sajtóhírekkel ellentétben - nagyon visszafogottan és körültekintően járt el a magyar politika. Sokkal intenzívebbek a kapcsolatok annál, mint ami a kampányidőszakot jellemezte. És még azt is megjegyezném, hogy a bekövetkezett veszteségek, így két megye és Szatmárnémeti elvesztése nem hozható összefüggésbe a magyar részről kifejtett kampányolással. Az igazi ok a román belpolitikában bekövetkezett földcsuszamlásszerű változás; az, hogy rendkívül megerősödött a balliberális szövetség, és összeomlott a kormányzópárt. A Fidesz épphogy nem megoszt, hanem integrál. Összefoglalva: készen állunk arra, hogy nagyon hangsúlyosan támogassuk az egységtörekvéseket.
Mind a három párt fogjon össze, vagy elég, ha mondjuk az EMNP és az MPP összeáll?
Nem ismeretlen dolog ez. Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az EMNP háttérszervezete a legutóbbi Európai Parlamenti választásra közös listát állított. És Tőkés László mandátuma pontosan ennek az összefogásnak köszönhető.
Vagyis két vagy három párt egységét tudná a magyar kormány támogatni.
Az egységtörekvés formáját nem a magyar kormánynak és nem a magyar politikának kell megmondania. De ha egy ilyen egység körvonalazódna, azt a magyar kormány örömmel támogatja.
Említette, hogy a Fideszen belül is vannak eltérő álláspontok. Ismert, hogy a fősodortól eltérő álláspontot Kövér László képviseli azzal, hogy a Magyar Polgári Párt mellett kampányol. Szakad a Fidesz?
Nem, nem érzékelek szakadást. Számtalan területen folyik eszmecsere a párton belül, nem mentesül ez alól a nemzetpolitika sem. Nem egyszerűek ezek a dilemmák. Kövér László gondolkodásában a magyar nemzetpolitika kiemelkedő szerepet tölt be, ebből a szempontból nem ellenfélként, hanem szövetségesként tekintek rá. A nehezebben áthidalható különbség abban van, hogy adunk-e kellő hangsúlyt a magyar külpolitikában, a magyar politikai életben a nemzetpolitikai szempontoknak, vagy másodlagosnak, lényegtelennek tekintjük azokat.
Tehát Kövér László a jövőben is járhatja a saját útját.
Úgy gondolom, hogy ha van a párton belül egy működő dialógus, a különböző nézetek össze tudnak csiszolódni.
Forrás: hetivalasz.hu

Nincsenek megjegyzések: