Keresés ebben a blogban

16.6.12

Nyirő-emlékest Csepelen - a DK tiltakozott

Az már világos,hogy Magyarországon nemcsak Horthy rendszer restaurálása folyik és nagy léptekkel halad előre,hanem a Szálasi korszak.Sokan gondolják,hogy ez ad jövőt Magyarországnak.A kormány kiáll ezen eszmék mellett.Nyírő-emlékest is ezt bizonyítja.Nem számit külföld véleménye.Elgondolkoztató az ,hogy a magyarok többsége hallgat.Ha soknak nem tetszik,akkor miért voltak kevesen az ellentüntetők?
Nyirő József íróra emlékeztek mintegy százan péntek délután Csepelen a Radnóti Miklós Művelődési Házban. Az épület előtt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai tüntettek az ellen, hogy Nyirő Józsefet épp a Randóti Miklósról elnevezett intézményben ünneplik.
Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere "kis intermezzónak" nevezte a tüntetést, szerinte a tüntetők célja a "botránykavarás" volt. A polgármester a demonstrálókat cinikus provokátoroknak nevezte, valamint megjegyezte, hogy a tüntetést szervező Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjának a Parlamentben két Nyirő József- és egy Radnóti-kötetet fog ajándékozni, hogy a politikus megismerhesse az erdélyi író műveit.
Fráter Olivér történész felidézte a meghiúsult székelyudvarhelyi újratemetés körülményeit, valamint úgy vélte, Nyirő József "erdélyi gyöngyszem", aki "megvigasztal, utat mutat az értékválsággal terhelt világban". Szerinte az újratemetést a román hatóságok ellenállása és a helyi magyarság politikai érdekképviselete vezetőjének elutasító magatartása hiúsította meg. A történész elmondta: elkezdte kutatni Nyirő József második világháborús szerepvállalását, az eddigi eredményei azt mutatják, az író "nem vállalt tevőleges szerepet egyik diktatúrában sem". Kijelentette: háborús bűnökkel nem vádolták meg, és nem ítélték el.
Takaró Mihály irodalomtörténész emlékeztetett: az író munkássága 2013. szeptember 1-jétől a Nemzeti alaptanterv része lesz. Szerinte a két világháború közötti magyar irodalmi kánon csonka, torz, és helyre kell állítani. Mint fogalmazott, a kánonból ideológiai okokból száműzték a nemzeti-konzervatív irodalmat és az erdélyi irodalmat. Takaró előadásában részletesen taglalta az író életútját, felidézve, hogy Nyirő József megítélése "a maga korában pozitív volt".
Rámutatott, az erdélyi írót nemcsak székely apostolnak, hanem a székelyek Mikszáthjának is nevezték, mert ahogy Mikszáth Kálmán a palócokat, úgy Nyirő a székelyeket ismertette meg a világgal.
Az irodalomtörténész, utalva az író szélsőjobboldali múltjára, elmondta, a magyar irodalom számos alakját száműzhetnék a kánonból közéleti szerepvállalásaiért. Ugyanakkor leszögezte, szerinte a kommunista eszmével való szimpatizálás miatt nem kell kizárni a magyar irodalomból József Attilát, Babits Mihályt vagy Kosztolányi Dezsőt sem, hiszen kiváló költők.
Miért nem hagyta ott a parlamentet 1944-ben? - tette fel a kérdést Takaró, majd úgy válaszolt, hogy azért, mert Nyirő esküt tett, hogy nem hagyja ott a képviselőházat. "Az utolsó percig, amíg lehetősége volt tenni Székelyföldért, tett" - mondta az irodalmár. Szerinte az író soha nem volt nyilas, mert nem volt tagja a nyilas pártnak.
Az író a székelység "morális mélyrétegeit" tárta fel - méltatta Uz Bence című regényét Takaró, hozzátéve, Nyirő sosem az idillt, hanem a valóságot mutatja be. Az irodalomtörténész emellett a XX. századi magyar irodalom óriásának nevezte az írót.
A DK tüntetése
Tiltakozni kell a nyilasok rehabilitációja ellen, és világosan állást kell foglalni a témában - mondta Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) tagja az irodalmi est elleni tüntetésen Csepelen.
A politikus a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt tartott tiltakozáson hangsúlyozta: minden erővel fel kell hívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket rejt a Horthy-restauráció. Hozzátette, hogy a rendezvény fővédnöke egy fideszes polgármester, aki az Országgyűlésben is helyet foglal. A tüntetést - amelyen ötven ember volt jelen - az irodalmi est kezdete előtt egy órával tartották; a rendezvény végére, a Nyirő-est kezdetére megérkezett Németh Szilárd, Csepel polgármestere. A tüntetők síp- és füttyszóval fogadták, a polgármestert arra kérte a tüntetőket, hogy nézzék meg az előadást.
A polgármester, az irodalmi est fővédnöke pénteken az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán keresztül közölte: az alaptantervben Nyirő József epikája és Radnóti Miklós lírája együtt szerepel a középiskolások számára előírt kötelező irodalomban. Az önkormányzat ezért már az idén érettségiző csepeli diákoknak Nyirő József: Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza. "A döntés tudatos: nem Nyirő vagy Radnóti, hanem Nyirő és Radnóti" - hangsúlyozta a polgármester. A tüntetésen rendbontás nem volt.
Forrás : http://www.hirado.hu/Hirek/

Nincsenek megjegyzések: