Keresés ebben a blogban

16.6.12

Mécs Imre beszéde 2012 június 16-án Nagy Imre szobránál. Az 1989-es Orbán Viktor '

1958 június 16-án egy maffiaszerű különítmény foglalta el a korábban kiürített Kisfogházat, hogy Magyarország háromszorosan törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és közeli társait kivégezzék. Nagy Imre kinevezése legitim volt az akkori szabályok, a törvények szerint, de ami a legfontosabb, az emberek szívében. A gyáva, sunyi, szinte mindenkit eláruló moszkvai ágens rettegett még a holttestektől is, titokban, a börtön fala mellé ásták el, majd évek múltán, álnéven a 301 parcellába helyezték át maradványaikat, a forradalom több száz kivégzettje közé helyezve.

A gyalázatos események és az újkori magyar történelemben példátlan szélességű és mélységű megtorlás világszerte hatalmas felháborodást és tiltakozáshullámot eredményezett. De a moszkovita-kádári megtorlás erőszakossága nem csökkent, sőt fokozódott. A magára hagyott magyar társadalom nagy része a reménytelenségben megpróbált a teljesen idegen, rákényszeríttet diktátumok között is életben maradni. 31 évnek kellett eltelnie, hogy a társadalom progresszív erői (mert ilyenek is voltak) az akkorra erkölcsileg és gazdaságilag ellehetetlenülő quisling rendszer józanabb képviselőivel tárgyalóasztalhoz ülhessenek.

Büszkék lehetünk erre, az ellenzéki kerekasztal tevékenységére, és arra, hogy a magyar progresszió ki tudta kényszeríteni Nagy Imrének és több száz kivégzett társának a széles nyilvánosságú újratemetését, amely egy minden szempontból idegen és rossz rendszer temetését is jelentette.

A forradalom hősi halottai a nemzeti kerekasztal tárgyalásokon a „segítségünkre” siettek, az a több száz ezer gyászoló, megemlékező, a rendszer leváltását akaró ember, aki június 16-án eljött temetni a halottainkat és elkaparni a pártállami diktatúrát, mutatta meg, hogy mekkora az ellenzék legitimációja. Köszönjük! Utólag is!

A rendszerváltó tárgyalásokon sikerült közös akarattal létrehoznunk Magyarország első demokratikus jogállamát, és megindulhatott az évszázadok óta várt és áhított valódi parlamentarizmus, amely a mindkét oldali politikai erők és szakemberek, államférfiak erőfeszítésével, a történelem folyamán először felállított Alkotmánybíróság, az alkotmányos intézmények, a súlyok-ellensúlyok rendszerének fokozatos kialakulásával jött létre. Példátlan aktivitás, jogállamépítő tevékenység jellemzi ezt a korszakot.

A XX. század második felében az emberiség progresszív erői a klasszikus demokrácia alap követelésein túlnyúlva - egyre nagyobb körben és mértékben kezdik biztosítani az emberi jogokat mindenki számára, amelyeket semmiféle többség sem korlátozhat. Annál modernebb és demokratikusabb egy rendszer, minél több jogot és minél szélesebb körben biztosít a polgároknak. Erre az útra léptünk 1989-ben - hangsúlyozom: közös akarattal.

Történelmünkben, amióta valamiféle parlamentarizmus van Magyarországon, először jöhetett létre kormányváltás a választók közvetlen akaratából, a második szabad választáson, majd a harmadikon, negyediken, stb. Úgy tűnt, minden rendben van, Európa egyik mintaországa lettünk, jó volt magyarnak lenni.

Mára, 23 évvel a közös akarattal létrehozott rendszerváltás után mindennek szinte nyoma sincs.

Ma nehéz magyarnak lenni. Bár beteljesült a magyarság évszázados álma, az európai közösségek integráns részei lettünk, megnyíltak az utak Trianon meghaladására, formálisan európai polgárok lettünk, kiderült, hogy mindez nem elég, az általunk „alapító atyák és anyák” által beépített bárminő jogi biztosítékok kijátszhatók. A jogokkal való drasztikus visszaélésekkel, kitanult elméjű, velejéig cinikus szakemberek képesek belülről, külső erő nélkül (sőt azok ellenében) a jogállam garanciáit annullálni, és az egypárti hatalmat évtizedekre bebetonozni.

Mint 1989-ben, ismét ’56-hoz, a magyar társadalom eme hatalmas örökségéhez fordulunk, amikor nem azt néztük, hogy nekünk személyesen miből van hasznunk, hanem a közösség, a nemzet közös érdekei voltak fontosak. Hozzátok fordulok. Segítsetek, segítsetek, mentsük meg a magyar demokráciát.

Hiszen ’89 június 16-án, a Hősök terén, amikor többszázezer magyar megfogva egymás kezét, megfogadta, hogy Nagy Imre és több száz elpusztított, kivégzett társunk szellemében megvalósítjuk a forradalom örökségét és a kivívott szabadságot elvenni nem engedjük
”Esküszünk, hogy rabok többé nem leszünk”
Esküszünk”

Mindannyian megfogadtuk ezt. Mindannyian!
Barátaim! Arra kérek mindenkit, hogy fogjunk össze a magyar demokrácia megmentéséért.

Úgy legyen.
Forrás : Facebook 
Nekem jobban tetszik az 1989-es Orbán Viktor ' Miért ? 
 

Nagy Imre és társai békében fognak pihenni?

Nincsenek megjegyzések: