Keresés ebben a blogban

6.6.12

Vénusz-átvonulás

Legközelebb csak ükunokáink láthatják a Vénusz-átvonulást, aki lemaradt, itt visszanézheti élő közvetítésünket.
Aki lemaradt erről a ritka jelenségről, alább visszaolvashatja közvetítésünket, illetve megtekintheti azt a rengeteg, csodálatos fotót, melyeket Észlelőink, Olvasóink készítettek.

Brinyó észlelőnk (jobbra fent) és Novák Edvin (balra fent) sejtelmes képeivel búcsúzunk, akiknek a felhős égbolt ellenére sikerült megörökíteni a jelenséget, ráadásul Novák Edvin fotóján egy madár is éppen belerepült a látómezőbe. Köszönjük, Olvasóinknak pedig további szép napot kívánunk! (7:35)
Remekül dokumentált a jelenség (7:15): Számtalan csodálatos felvétele érkezett Képtárunkba, Szerkesztőségünkbe, melyeket ezúton is nagyon köszönünk! Alább Antal Márton fotója Pécsről és Tóth Gábor felvételei, köszönjük! 
Lassan vége a közvetítésnek (7:08): A Galileo Webcast csapata már a csoportképet is elkészítette, hiszen a Vénusz kilépett a Nap elől, így véget ér a Zala megyei Becsehelyről indított közvetítésük is, melyet volt, hogy egyszerre 9000 néző követett élőben az interneten! Gratulálunk nekik a sikeres közvetítésért, külön köszönetet mondunk Tepliczky Istvánnak és Jónás Károlynak a közreműködésért! 
Még a kilépés előttről (7:00): Benkő Gábor fotója Rákoskertről, illetve Balintka észlelőnk felvétele Székesfehérvárról. Köszönjük!
 
Vége (6:55): A Vénusz kilépett a napkorong felső részénél.
Már elkezdett kilépni, nincs sok hátra (6:50): Ahogyan az élő közvetítésen is látszik, a Vénusz már kilépőfélben van, mindössze 5 perc van hátra a jelenségből. Benke Sándor éppen a kilépés kezdete előtt készítette az alábbi fotót, melybe egy felhő pont beletakart. Mellette Peski Vilmos fotója, köszönjük!
 
 

Tudta, hogy visszafelé forog a Vénusz? (6:46) A legtöbb bolygóval ellentétesen, azaz retrográd módon forog, melynek oka feltételezések szerint egy hatalmas ősi becsapódás volt.
Jobbra Sulti észlelőnk legújabb felvétele Kisgörbőről, köszönjük!
 
Szebbnél szebb felvételek (6:41): Nagy Bálint fotója Százhalombattáról, Invcat észlelőnk felvétele Kispestről, Pócsai Sándor újabb csodálatos képe, illetve egy kis betekintés a kulisszák mögé, hogy hogyan és honnan is készítette a remek fotókat! Nagyon köszönjük!
 
 
Még majdnem fél óra (6:27): 10 perc múlva lesz a kilépés kezdete, de még majdnem fél óránk van az esemény vége előtt. Deutsch Richárd fotója Pécsről, illetve Ágics Norbi felvétele, köszönjük! 
Nincs túl meleg (6:20): A Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföldön helyenként még mindig csak 6-7 fokot mutatnak a hőmérők, de máshol sincs melegebb 8-12 foknál. Érdemes tehát jól felöltözni, mielőtt a Vénusz megfigyelésére indulunk!
Apró, fekete pötty (6:08): Laták Rudolf Facebook profilunkra feltöltött képei, köszönjük!
 
Az ország nagy részéről látni az eseményt (6:00): Hazánk nyugati és középső területei felett derült, illetve gyengén felhős az égbolt, így remekül látni a Vénuszt a Nap előtt. A Tiszántúlon élők már nem ennyire szerencsések, ott a sok felhő eltakarja az esemény, északkeleten ráadásul az eső is csepereg.
Újabb felvételek (5:55): Közben sorra érkeznek az égi eseményről a felvételek, alább Bassman képe Bajáról, illetve Schnell Henrik fotója, melyet egyedi technikával, az 1999-es Zeiss típusú napfogyatkozásnéző szemüveg segítségével készített a Schnöherz keleti lépcsőházának ablakából, a 14. emeletről. Köszönjük! 
 


Megérkezett az első (5:15) hazai fotó Posza nevű észlelőnktől a jelneségről, köszönjük! 
 
Pócsai Sándor hajnali felvétele, köszönjük!
 
 
Bréking (23:40) - Megérkezett az első kép a NASA SDO műholdról -
 

Nincsenek megjegyzések: