Keresés ebben a blogban

5.2.12

Ez várna Magyarországra, ha kilépnénk az Európai Unióból

Nem alternatíva az Európai Unióból való kilépés. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen ez az unió - véli Navracsics Tibor.
Ahhoz, hogy Magyarország ismét emelkedő pályára álljon, újra kellett írni az ország struktúráját. Az elmúlt két év erőltetett törvénykezése után a konszolidáció időszaka következik, a magyar kormányzatnak barátokat, szövetségeseket kell találnia itthon és külföldön is, elmagyarázva a végrehajtott átalakítások célját, amire eddig talán kevesebb volt az idő – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Vasárnapi Újságban.
A politikus, aki egyben közigazgatási és igazságügyi miniszteri posztot is betölti, hozzátette, ez 2012 egyik alapvető feladata.
A nagy tempó oka az volt, hogy a kormány 2014-ben már szeretne eredményeket bemutatni a választóknak, akik a változtatások elmaradása esetén joggal mondhatnák: az ország vezetésének megvolt a kétharmados többsége, hogy javítson az ország helyzetén, mégsem tette – nyilatkozta Navracsics Tibor.



A miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában, a Magyarországot ért külföldi támadások kapcsán arról is beszélt, szerinte ezeknek a jó oldalát érdemes nézni. Az erős bírálatok rákényszerítik a kormányt, hogy minél jobb érveket találjon, minél jobban elmagyarázza a nagy átalakítás értelmét. Navracsics Tibor hozzátette, látszik, hogy a közép-európai országok jobban értik a magyar helyzetet, problémákat mint a nyugati államok, amelyek részéről a bírálatok nagy része érkezik.

A miniszterelnök-helyettes arról ugyancsak beszélt, hogy szerinte azok a hajtóerők, amelyek Európát, illetve az Uniót korábban erőssé tették, mára kifulladtak. A politikus úgy véli, Európa akkor lehet újra erős, ha Közép-és Nyugat-Európa partneri viszonyt tud kialakítani.  A távlatokat és a tendenciákat tekintve erre jó esély van – tette hozzá.
Navracsics Tibor
Arra a felvetésre, hogy sokan úgy látják, Magyarországnak jobb lenne az Európai Unión kívül, a politikus azt mondta, hazánknak nincs jelentős kőolajkincse, halállománya, banki-, illetve aranytartaléka, ezért a kilépéssel inkább az albán és nem a svájci vagy norvég útra térne rá. Magyarország alapvető jelentőségű külföldi beruházásoktól esne el. Nem alternatíva az Unióból való kilépés. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen ez az unió - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor szerint Magyarország jelenleg nem csak Közép-Európa, de az egész kontinens egyik legstabilabb állama, nálunk nincs olyan belpolitikai válság, illetve erőszakos tüntetések, mint több más országban. A kormány ellen eddig szervezett demonstrációk a demokratikus keretek között maradtak.

A politikus szerint a magyar költségvetés is stabil, de azt is el kell érni, hogy annak is látsszon. Megjegyezte, a büdzsét a Malév miatti esetleges kiadások sem fogják megrengetni. A nemzeti légitársaság helyzetével kapcsolatban hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy milyen rossz üzletek, döntések, emberi hibák vezettek a Malév csődjéhez.
Forrás : http://www.hirado.hu/Hirek/

Nincsenek megjegyzések: