Keresés ebben a blogban

3.2.12

Leállt a MALÉV ' Mi lesz ? Videó és képgaléria

                Leállt  a MALÉV ' Mi  lesz ? Mi  lesz  az  utasokkal ? Mit  tegyenek  most ? Videó  és  képgaléria

Reggel 6 órakor állt le a Malév - ezt a társaság jelentette be kora reggel. A várakozó utasok hét óráig azt a tájékoztatást kapták, hogy késnek a légitársaság járatai. A cikket folyamatosan frissítjük.
Pénteken reggel hat órakor leállt a Malév - jelentette be a társaság. A sajtóközlemény szerint a légitársaság utasait az ügyfélszolgálati munkatársak tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra.
Alig kötöttek csődbiztosítást az utasok
Noha egészen az elmúlt napokig lehetősége volt a repülőjegyet vásárlóknak, hogy utasbiztosításuk mellé csődbiztosítást is kössenek, a MABISZ Utasbiztosítási Bizottságának elnöke szerint két-három tucat utasnak lehet ilyen biztosítása. Horváth Péter az MTI-nek elmondta, a csődbiztosítási lehetőséget a SkyEurope 2009-es csődje után vezették be. Abban az időben volt a legnagyobb érdeklődés a lehetőség iránt, azóta fokozatosan csökkent. Még az elmúlt hetekben sem nőtt az érdeklődés az ilyen biztosítások iránt, a Malévről megjelenő hírek ellenére sem - tette hozzá.
Azok, akiknek volt ilyen biztosításuk, visszakaphatják a jegy árát, legalábbis azt a részét, amelyet más nem térít meg az utasnak. A kifizetéshez azonban meg kell várni a csődeljárás vagy a felszámolási eljárás megindulását - tette hozzá.
 
A szakszervezetek tiltakoznak
A Légiközlekedési dolgozók Egyesült Szakszervezetének elnöke szerint a Malév vezetése nem tájékoztatta megfelelően sem az utasokat sem dolgozóit a péntek reggeli leállásról. Csorba Attila az MTI tudósítóinak péntek délben a Liszt Ferenc Repülőtéren azt mondta: a munkáltató, illetve a cég menedzsmentje semmilyen tájékoztatást nem adott sem a pilóták, sem a szerelők, illetve a légi utaskísérők érdekképviseletének, sem pedig a dolgozóknak arról, hogy péntek reggel leállnak.
Hozzátette: abban bíznak, hogy a munkáltatók, illetve a tulajdonos közbelép, és megpróbálnak segíteni, mert a Malév leállása, esetleges megszűnése 25-30 ezer munkavállalót érint. A LESZ vezetője azt mondta, ők is csak a sajtóból értesülnek a Malév-ügy fejleményeiről. 
Újabb légitársaságok segítenének
Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak.
Az Air France-KLM alternatív megoldásokat javasol azon utasainak, akik a Malév által üzemeltetett közös járatokra váltottak jegyet, ennek módozatairól a lehető leggyorsabban értesíti ügyfeleit.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre a British Airways a Malév leállása miatt - közölte Londonban a legnagyobb brit légitársaság médiakapcsolati igazgatója. Anthony Cane úgy fogalmazott, a BA "minden lehetőséget mérlegel" a Malév utasainak megsegítésére.
Az easyJet kedvezményes jegyeket kínál a Malév utasoknak, egyebek mellett Párizsból, Londonból és Berlinből közlekedő járataira. Míg a lengyel a LOT jelenleg elemzi a Malév utasok átvételének lehetőségét a társaság meglévő járataira.
Az Európai Bizottság megad minden segítséget a magyar hatóságoknak
Az Európai Bizottság az illetékességi körébe tartozó minden segítséget megad a magyar hatóságoknak, hogy kezelni tudják a Malév leállása után kialakult helyzetet. A testület közlekedési szóvivője, Helen Kearns a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az érintett utasok számára érvényesítsék az uniós szabályokban előírt rendelkezéseket és jogaikat tiszteletben tartsák. Mint mondta, a magyar hatóságok részéről erre vonatkozóan pozitív visszajelzéseket kaptak.
A szóvivő sajnálatosnak mondta, hogy a társaság nem talált hatékony és életképes megoldást arra, hogy versenyképes maradjon a piacon, de azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottság továbbra is érvényesíteni fogja a verseny tisztaságát segíteni hivatott politikáját az állami támogatásokkal kapcsolatban. 
Ezt  levelet írta a dolgozóknak a Malév-vezérigazgató
Limburger Lóránt, a Malév vezérigazgatója tájékoztató levelet írt munkatársainak a légitársaság leállásáról pénteken reggel hatkor - közölte az atv.hu. A hírportál birtokába jutott levél szerint a vezérigazgató azt írta: "tegnap még bíztunk abban, hogy a fejünk felett egyre gyorsabban gyülekező felhők eloszlanak. A Malév összes munkavállalója, köztük a menedzsment is reménykedett, hogy egy magánbefektető segítségével új lapot nyithatunk" - számol be az atv.hu. Mint írják, "ma reggel sajnos azonban bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mi is és Önök is egytől-egyig - azáltal, hogy munkájukat eddig a pillanatig kitartóan és becsülettel végezték - mindent megtettünk".

A levélben a vezérigazgató hozzáteszi: az utolsó pillanatig még volt csekély remény az üzemeltetés folytatására és sokáig az utasok bizalma is töretlen volt. A hírportálon közzétett levél szerint a vezérigazgató azt írta, az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, elkezdték előre kérni szolgáltatásaik kifizetését. Ez annyira felgyorsította a pénzkiáramlást, hogy mostanra tarthatatlanná vált a helyzet - derül ki a levélből. "A fájdalom elmondhatatlan, amit most érzünk. Sokan szinte gyerekként kerültünk ide, vannak, akiket csak rövid ideje ejtett rabul a kerozin gőze. Úgy érzem, mindannyiunk nevében mondhatom, életünk értelme volt ez a cég. Generációk dolgoztak itt és most családok élete fordul fel egy csapásra, a Malévben élt életünk lezárul. Nincs végszavam, nehéz búcsúzni" írta a vezérigazgató az atv.hu szerint. 
Délután több gépet is elszállítana a lízingcég 
A Malév repülőgépeit szolgáltató amerikai lízingcég kora délután kilenc gépet szállítana vissza írországi bázisára. Az MTI úgy tudja, hogy 14 órától hat percenként szállna fel a kilenc repülőgép, amelyeket az írországi bázisra vinne vissza az International Lease Finance Corporation (ILFC).
Az MTI értesüléseit nem erősítette meg a Malév, az ILFC amerikai, illetve holland irodái eddig nem reagáltak az MTI megkeresésére. Az Index úgy tudja, hogy az ILFC terve kútba eshet, mert egyetlen Malév-pilóta sem vállalta a munkát. Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke és Limburger Lóránt megbízott vezérigazgató pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a cég tárgyal a repülőgépek lízingcégével, és a lehető legrövidebb időn belül visszaadják az utasszállítókat. 
Zavartalan a Magyar Posta nemzetközi küldeményforgalma 
A Magyar Posta nemzetközi postai küldeményforgalma zavartalanul működik - közölte a társaság. Szerdahelyi Kinga szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Postának a Maléven kívül öt másik légitársasággal van szerződése, s ezért nem kellett semmilyen rendkívüli intézkedést hozni a Malév leállása miatt. Hozzátette: volt már példa arra is más esetekben - például nagy havazáskor, sztrájk idején, vulkánkitöréskor -, hogy a Magyar Posta kamionnal juttatta célba a küldeményeket. 

Az MTI Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy sok utas várakozik a repülőtéren, de az utasokat nem látják el elegendő információval.
Több ezer szlovákiai turistát érint a cég leállása 
Több ezer szlovákiai turistát érint a Malév pénteki leállása. "Azzal számolunk, hogy több ezer ember maradt külföldön, akik a Malév társasággal utaztak" - mondta Lukás Svaro, a pelikan.sk internetes repülőjegy-forgalmazó ügynökség képviselője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Megjegyezte: a Malév leállása egyaránt érinti azokat a szlovákokat, akik a Malévval utaztak el, illetve a társaságnál már megvették repülőjegyüket.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Svaro szerint a szlovák cég most a nemzetközi légügyi szövetségtől, a IATA-tól vár részletesebb információkat, hogyan tovább. "A szövetségnek közölnie kellene, hogyan bonyolítsuk le a repülőjegyek árának visszatérítését" - fejtette ki. A pelikan.sk képviselője szerint a Malév leállása leginkább a magyarországi és a szlovákiai piacot érinti. "Minden piacon, ahol jelen vagyunk, hatalmas mennyiségű repülőjegyről van szó. Úgy számolunk, hogy a csőd több ezer ügyfelünket érinti" - mondta Svaro.
A következő oldalon találják - egyebek mellett - azt az e-mail címet, amelyre azok írhatnak, akiknek jegyük volt valamelyik Malév-gépre, illetve arról is olvashatnak, mely cégek segítenének a bajba jutott utasoknak.

Forrás : http://www.hirado.hu/Hirek/  

Így csomagoltak - mentik értékeiket a Malév-alkalmazottak + fotók 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér B terminálján a személyzeti kijáratnál a Malév munkatársai sorra hagyják el az épületet csomagjaikkal. Egyikük azt mondta: "mindenki menti az értékeit, amíg menthető." A cégnél csoportos létszámleépítés lesz.
A Malév vezetősége, bár felkészült a cég esetleges leállására, mégis hirtelen vészhelyzetnek nevezte, hogy a tel-avivi reptéren már nem szolgálták ki a Malév-gépet, így a rendkívüli igazgatósági ülésen az azonnali leállás mellett döntöttek. Csoportos létszámleépítés lesz a cégnél, a leányvállalatok azonban tovább üzemelnek.
„Mindenki menti az értékeit, amíg menthető” - csomagjaikkal, ruháikkal távoznak a Malév munkatársai 
Ide fordulhatnak az utasok
A légitársaságot utasai az ügyfélszolgálaton - Magyarországról: 06-40-21-21-21, külföldről: +361-802-11-11 számon - hívhatják. Azok, akik külföldről szeretnének hazajutni, más légitársaságnál kell hogy jegyet vásároljanak, hivatkozva a Malév leállására, a számlát pedig a Malévhoz kell benyújtani. Limburger Lóránt szerint ilyen helyzetekben a légitársaságok kedvezményes áron kínálják a jegyeket. Azoknak is a Malévhez kell fordulniuk, akiknek a következő hónapokra van jegyük, de ezek sorsa egyelőre bizonytalan. A bankkártyával vásárolt jegyek tulajdonosainak a bankhoz kell fordulniuk.
További részletek és minden, amit az ügyről eddig tudni: itt.
Teljes  cikk : http://www.hirado.hu/Hirek/
 

 

 

Nincsenek megjegyzések: