Keresés ebben a blogban

1.2.12

Veszélyben a magyar lakosság: bármikor jöhet a riasztás + Videó

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki – közölte Bakondi György főigazgató szerdán Budapesten. A rendkívül hideg időjárás miatt a MÁV átmenetileg éjszaka is nyitva tartja a vasútállomások várótermeit.
A sajtótájékoztató előtt nem sokkal az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak a megyei védelmi bizottságok elnökei is január 1-jétől. Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előre jelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl a hőmérséklet, egyes térségekben elérheti a mínusz 15, mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben – eltérően ugyan – erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

A várható lépésekről szólva elmondta, az OKF akkor ad ki katasztrófavédelmi riasztást, ha a meteorológiai szolgálat a várható harminc centiméteres hó előtt piros riasztást ad ki. Hozzátette, ekkor a közszolgálati médiumokon és az OKF-fel szerződésben álló kereskedelmi médián keresztül közleményeket adnak majd ki a lakosság tájékoztatására. A legutóbbi „műholdas eseménynél” adataik szerint 5 millió emberhez jutottak el a hivatalos közlemények, ám ez egyben azt is jelenti, hogy „éppen ötmillióhoz viszont nem jutott el”. Jelezte, ezért azt kéri, hogy a velük szerződésben nem álló médiumok is ismertessék majd a hivatalos közleményeiket.

Arról is beszélt, hogy az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyeket a lakosságra; egyrészt a hideg miatt veszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet. Így például emberek akadhatnak el a hóban, orvosok, mentők nem tudnak helyszínre menni, nem tudják közúton biztosítani az élelmezést, leszakadhatnak a villanyvezetékek, emberek maradhatnak áram nélkül – fűzte hozzá. Bakondi György szerint az is előfordulhat, hogy – hatósági intézkedésként – iskolák működését felfüggesztik, vagy bizonyos munkahelyekre való beutazást „megállítják”. A főigazgató úgy fogalmazott, „nem hagyunk senkit az út szélén, készen állunk arra, hogy a katasztrófavédelmi, a polgári védelmi és a rendőri erőkkel és a közigazgatási hatóságokkal együtt mindent megtegyünk a lakosság biztonsága érdekében”.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

Kedden Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli, és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában, vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani. A belügyminiszter a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárt arra utasította, hogy a munkaügyi központok igazgatóin keresztül hívja fel az érintett önkormányzatok figyelmét, a közfoglalkoztatottak naponta kétszer ellenőrizzék a településen élő időseket, elesetteket, nincsenek-e veszélyben. Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitányt arra utasította, ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, valamint a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az előttük ismert egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak ellátottságukról. A belügyminiszter azt kérte a polgároktól, tegyenek bejelentést, amikor távolabb élő hozzátartozójuk váratlanul nem ad életjelet magáról.
 
Rendkívüli intézkedések a hideg miatt – Kommentár nélkül 


 Tovább : http://mno.hu/belfold/

Nincsenek megjegyzések: