Keresés ebben a blogban

8.2.12

Új vírus: lezárták határaikat az oroszok!

Oroszország február 1-től, egyes uniós tagországokkal szemben, ideiglenes import tilalmat vezetett be élő szarvasmarhákra, juhokra, kecskékre, valamint ezek szaporítóanyagára, továbbá a juhhús beszállítására vonatkozó korlátozásokat meghosszabbította. A korlátozó intézkedések az alábbi országokat érintik: Németország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium.

Vetélést, torz magzatokat okoz az újonnan felfedezett vírus

Az ok a Schmallenberg vírus névre keresztelt új megbetegedés (tavaly jelentették az első eseteket), amelyet eddig elsősorban juhokon figyeltek meg, továbbá néhány szarvasmarha állományban. A legtöbb megbetegedést Hollandiából és Észak-Németországból jelentették. Az orthobunya víruscsaládhoz tartózó kórokozó, amely kérődzőket betegít meg, vetélést és magzatoknál fejlődési rendellenességet okozhat – számolt be honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A Schmallenberg vírussal rokon vírustörzseket eddig Afrikában, Ázsiában és Izraelben mutattak ki. Európában még soha nem fordult elő ilyen jellegű vírus. Ez az új kórokozó minden eddig ismert vírustól eltér és még nem fejlesztettek ki ellene vakcinát. A vírust, a kéknyelv kórokozójához hasonlóan, szúnyogok terjesztik.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a Bizottságot felszólította, hogy készítsen tanulmányt a betegség állat-, és humánegészségügyi vonatkozásairól. Eddig nincs olyan adat, ami arra utal, hogy a betegség emberre is veszélyes lenne.
Az orosz import korlátozás piaci hatása a hazai tenyésztőknek kedvező lehet, ugyanis erről a piacról igen nagy mennyiségben vásárolnak magyar tenyészállatokat és a korlátozás alá eső országok versenytársaink. Tejelő szarvasmarhákat illetően hazánk ez egyik fő beszállító Oroszországba. Az EU élő szarvasmarha és marhahús exportjának közel negyede kerül Oroszországba. Oroszországon kívül még az USA, Mexikó, Egyiptom és Ukrajna is hasonló korlátozásokat vezetett be.
Forrás : http://www.szabadfold.hu/

Nincsenek megjegyzések: